Utorak, 2 Jula, 2024
Rubrika:

NEZAKONITO I NEPLANSKI: Spas za Institut ili poklon Rakčeviću?

Potpuno je jasno da je poklon Vlade od pet miliona, narodski rečeno, bačena para, dok će vrijeme pokazati šta će sve Rakčević dobiti za ''beskamatnu pozajmnicu'' od pet miliona eura. Pune ruke posla za nadležne državne organe ako krenu da se bave ovim pitanjem. Institut Simo Milošević treba sačuvati, ali ne potencijalno nelegalnim radnjama i finansijskim manipulacijima

Vlada Crne Gore je na posljednjoj telefonskoj sjednici zadužila Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore da uplati iznos od 5.000.000 eura Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević” A.D. Igalo.

“Ova odluka dolazi u skladu sa dogovorom koji je postignut između Vlade i manjinskog akcionara Vile Oliva, a koji se tiče deblokade računa Instituta. Kako je najavio i premijer Milojko Spajić Vlada je proaktivno reagovala i već obezbijedila obećana sredstva, koja će biti uplaćena na račun Instituta u najkraćem roku. Nakon formalizacije dogovora sa Vile Olive, potrebno je da, shodno dogovoru, manjinski akcionar uplati iznos od 5 miliona eura po osnovu beskamatne pozajmice, čime će račun Instituta Igalo biti deblokiran”, navodi se u saopštenju Vlade.

Tako je Vlada Crne Gore čak pet miliona eura novca građana rasporedila na telefonskoj sjednici, u odluci koja je, u najmanju ruku upitna sa stanovišta zakona. Fond za zdravstveno osiguranje ne može avansno da uplaćuje novac, čak ni po odluci Vlade.

Državni trezor isplaćuje sredstva po ovom osnovu na bazi dostavljenih faktura, odnosno zahtjeva za plaćanje izvršene usluge. Upravo zbog toga je Državna revizorska institucija dala duplo negativno mišljenje za rad Fonda u 2021. godini. Revizijom je utvrđeno da uplate Fonda u iznosu od 88.599.103 eura nijesu opravdane od strane javnih zdravstvenih ustanova. Zbog obima i karaktera utvrđenih nepravilnosti i nedostataka, nadležni Kolegijum DRI je sa izvještajem o reviziji upoznao Vrhovno državno tužilaštvo, Skupštinu Crne Gore, Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, zaštitinika imovinsko-pravnih interesa, ali i tadašnjeg ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, koji je u kontrolisanoj godini bio direktor Fonda, kao i aktulenog prvog čovjeka te institucije Vuka Kadića.

I dok se gomilaju procesi protiv Fonda za zdravstveno osigranje, Vlada se potrudila da ga upetlja u još jedan sumnjivi posao sa donacijom od pet miliona eura za Institut

SDT već formirao jedan krivični predmet oko FZO

Šćekić je bio direktor FZO od marta 2021. godine, do aprila 2022. godine kada je imenovan za ministra zdravlja, dok u aktuelnoj Vladi pokriva mjesto potpredsjednika.

Privatna klinika Hipokrat podnijela je u aprilu ove godine krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu (SDT) protiv direktora Fonda zdravstva Vuka Kadića zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja.  Specijalno državno tužilaštvo formiralo je krivični predmet po ovoj prijavi.

”Po krivičnoj prijavi, koja je podnijeta sredinom aprila ove godine, je formiran krivični predmet u kojem je u toku izviđaj. Odluka će biti donijeta nakon što se prikupe svi potrebni dokazi, obavještenja i podaci”, saopštio je ranije portparol SDT Vukas Radonjić za Portal Aktuelno.

Krivičnom prijavom, koji je podnijela PZU Hipokrat, su obuhvaćeni i Kadićeva saradnica Andrijana Garić pomoćnica direktora Fonda za zdravstveno osiguranje za ekonomska pitanja, kao i NN lica zaposlena u Fondu i privatnoj zdravstvenoj ustanovi Poliklinika „Moj Lab“, zbog sumnje “da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba položaja pomaganjem u produženom trajanju”.

Institut Simo Milošević treba sačuvati, ali ne potencijalno nelegalnim radnjama i finansijskim manipulacijima koje će ga, kad se pare potroše, dovesti u još veći problem.

”Zato što su uračunljivi, svjesni svojih djela čije izvršenje su hțjeli i znali da su njihova djela protivpravna, suprotno odredbi člana 14. stav 3. Zakona o sprječavanju korupcije, dana 28.12.2023. godine zaključili ništavan ugovor izmedu Fonda za zdravstveno osiguranje i PZU „Moj Lab“, čime su podnosiocu prijave nanijelu štetu čiji iznos prelazi 30.000 eura i čime su u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist za „Moj Lab“ i za Kadića”, piše u krivičnoj prijavi koju je podnijela privatna zdravstvena ustanova (PZU) Hipokrat, a u koju je Portal Aktuelno imao uvid.

Još jedan sumnjivi posao

I dok se gomilaju procesi protiv Fonda za zdravstveno osigranje, Vlada se potrudila da ga upetlja u još jedan sumnjivi posao sa donacijom od pet miliona eura za Institut. Osim toga, Vlada nije, koliko je poznato na osnovu dostupnih informacija, pribavila mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, a potpuno je jasno da je u pitanju državna pomoć. Da li je dodijeljena u skladu sa zakonima, još uvijek se ne zna. Nema ni obezbjeđenja sredstava niti se pominje biznis plan ili plan restrukturiranja na osnovu kojeg bi Vlada Crne Gore opravdala poklonjena sredstva.

Vrijeme će pokazati šta će sve Rakčević dobiti za „beskamatnu pozajmnicu“ od pet miliona eura

Da troši državne pare bez ikakve kontrole i mimo zakona, odavno je poznato svima. Sa druge strane, još spornija je dogovorena transakcija sa vlasnikom Vile Oliva Žarkom Rakčevićem, koji će, kako je najavljeno iz Vlade, uplatiti pet miliona eura „beskamatne pozajmnice“ ali nijesu poznati detalji o tome šta će se destiti ako Institut, što je najvjerovatniji ishod, ne bude mogao da vraća pozajmnicu Rakčeviću? Jer finansijska injekcija koju su Vlada i Rakčević namijenili Institutu jedva da je dovoljna da pokrije troškove blokade u visini od 7,5 miliona eura, dok su potencijalne obaveze po tužbi zaposlenih skoro 8 miliona, a ukupna dugovanja oko 30 miliona eura. Potpuno je jasno da je poklon Vlade od pet miliona, narodski rečeno, bačena para, dok će vrijeme pokazati šta će sve Rakčević dobiti za „beskamatnu pozajmnicu“ od pet miliona eura.

Pune ruke posla za nadležne državne organe ako krenu da se bave ovim pitanjem, a simptomatično je i da se mediji, čak ni oni skloni teorijama zavjere, nijesu mnogo bavili ovim dilom Vlade i Rakčevića.

Institut Simo Milošević treba sačuvati, ali ne potencijalno nelegalnim radnjama i finansijskim manipulacijima koje će ga, kad se pare potroše, dovesti u još veći problem.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PopĐukan
30.06.2024-14:19 14:19

Fuuuuuuuuuuuuj! Na obojicu!

cetinje
30.06.2024-16:29 16:29

Ne treba “brinuti”da ce se bilo sto pokrenuti od strane SDT i VDT jer su oni debelo uplekani u svinjariju zvana Spajic+Rakcevic