Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

NEMA VREMENA ZA DRŽAVNI JER RADI PRIVATNE POSLOVE: Martinović među bogatijim ministrima, kupuje imanja na trasi budućeg auto-puta

Kako se priča po Kolašinu, Martinović već ima dva hotela koja se vode na imena njegovih rođaka, a dva su u izgradnji. Sada proširuje posao, pa kupuje imanja na trasi nastavka auto puta, druge dionice Mateševo-Andrijevica.

Ministar iz sjenke, Vladimir Martinović, u javnosti se pojavljuje rijetko, čak i u jeku turističke sezone, iako pokriva i resor turizma u svom ministarstvu. O ekologiji, održivom razvoju i razvoju sjevera, nema ni govora.

Kolašinci tvrde da je razlog rijetkog pojavljivanja ministra Martinovića to što ima privatnog posla, pa nema vremena za državni. Kako se priča po Kolašinu, Martinović već ima dva hotela koja se vode na imena njegovih rođaka, a dva su u izgradnji. Sada proširuje posao, pa kupuje imanja na trasi nastavka auto puta, druge dionice Mateševo-Andrijevica. Martinović je kao ministar imao uvid u dokumentaciju koja se odnosi na prostorno planiranje sa ucrtanim trasama budućeg auto puta, pa je te insajderske informacije iskoristio da uposli rođake da za njega kupuju imanja čija vrijednost će značajno porasti kada krene da se gradi druga dionica ove saobraćajnice.

Martinović proširuje posao – kupuje imanja na trasi nastavka auto puta

Da je Martinović bolji ”biznismen” nego ministar pokazuju i podaci iz njegovog imovinskog kartona. On je jedan od najbogatijih ministara, veleposjednik i prvi nasljednik i daroprimac Kolašina. Naime, Martinović ima dvije kuće jednu od 229 kvadrata stečenu građenjem i drugu od 90 metara kvadratnih koju je naslijedio. On je prijavio da ima preko 100.000 kvadrata šume, 1.221 kvadrat voćnjaka i 350 metara kvadratnih njive. Posjeduje i dvorište od 520 kvadrata, 415.507 metara kvadratnih livada i plac od 675 metara kvadratnih. Prijavio je i stan kod Trga borca površine 71 kvadrat, pomoćni objekat 80 metara kvadratnih, pašnjak od 22.000 metara kvadratnih. Vlasnik je nepokretnosti kategorisane kao „ostalo“ površine 1021 kvadrat. Sve nepokretnosti, osim kuće od preko 200 kvadrata u Podgorici, naveo je da je stekao „nasljedstvom ili ugovorom o poklonu“. Prijavio je i da je vlasnik puške „TOZ“ i pištolja marke „zastava“.

Martinović je u Vladu došao sa funkcije predsjednika Opštine Kolašin, gdje je zarađivao oko 1200 eura. Ministarska plata mu je oko 1620 eura, uz „druge“ prihode. Njegova supruga radi, naravno, u CEDIS-u gdje mjesečno prima oko 1000 eura.

Iako je prijavio ušteđevinu od 36.000 eura gotovine, Martinović je naveo da ima potrošački kredit od 13.000 eura i dug na kreditnoj kartici od 600 eura. Poređenja radi, ministarka prosvjete, nauke i inovacije, inače prof. dr Anđela Jakšić Stojanović ima garsonjeru od 29 kvadrata, a njen suprug Dragan kuću od 114 kvadrata. On posjeduje pašnjak, njivu i ostale nepokretnosti od 400, 31 i 380 kvadrata. Očigledno je da nijesu svi ministri imali „sreće sa nasljeđem“ kao Martinović.

Jedan od, kako se sumnja, Martinovićevih građevinskih poduhvata u Kolašinu

Veleposjednički uspon Martinovića počinje uporedo sa njegovim političkim angažmanom. Jer kada je 2014. godine mladi odbornik Socijalističke narodne partije Vladimir Martinović došao do kolašinskog parlamenta audijem iz 2002. godine, to mu je bila jedina imovina koju je prijavio. Deset godina kasnije, odbornik koji je u “sprženoj” zemlji, kako vole da nazivaju Crnu Goru u periodu prije njih, bio progonjen i potlačen, napreduje do ministra, a imovina sa starog audija prelazi u malu imperiju koju krase stanovi, kuće, šume, livade i ušteđevina od oko 36.000 eura.

Za Martinovićev rad se vežu mnoge kontroverze od podjele milion eura „direktnom“ pogodbom, preko radova na Spomen domu koji su „porasli“ za pola miliona eura, rekonstrukcija saobraćajnica na kojima je angžaovao svoje vozače dok je bio predsjednik Opštine, namještenog tendera od čak tri miliona eura za kolašinski bob… Dug je spisak Martinovićevih poslovnih afera, mnogo duži od rezultata njegovog rada na mjestu ministra. Doći će vrijeme kada će se istražni organi baviti i jednim i drugim poslovima Martinovića.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve