Utorak, 2 Jula, 2024
Rubrika:

Nema smanjenja plata prosvjetarima ni ukidanja dodataka ali će biti više reda

''Netačni su navodi predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića o ukidanju dodataka zaposlenim u prosvjeti, a samim tim i smanjenju njihovih zarada. Nema govora o smanjenju zarada za 20 do 30 odsto, odnosno o bilo kakvom smanjenju, jer je ova Vlada podržala upravo povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti od jula ove godine i u kontinuitetu se zalaže za poboljšanje standarda i bolji socijalni status ove važne i brojne kategorije zaposlenih u javnom sektoru''

Iz Ministarstva finansija su poručili da donošenjem Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru neće biti smanjenje plata prosvjetarima, niti će im biti ukinuti dodataci. MF je reagovalo na navode Sindikata prosvjete da će nastavnicima plate biti manje 20 do 30 odsto, te da će im biti ukinuti i dodaci.

“Netačni su navodi predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića o ukidanju dodataka zaposlenim u prosvjeti, a samim tim i smanjenju njihovih zarada. Nema govora o smanjenju zarada za 20 do 30 odsto, odnosno o bilo kakvom smanjenju, jer je ova Vlada podržala upravo povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti od jula ove godine i u kontinuitetu se zalaže za poboljšanje standarda i bolji socijalni status ove važne i brojne kategorije zaposlenih u javnom sektoru”, kažu u MF-u.

Napominju da im je namjera da se bolje uredi oblast zarada u javnom sektoru kako bi se eliminisale postojeće evidentirane neujednačenosti u ovoj oblasti.

“Kada su u pitanju dodaci na zaradu, cilj je da se racionalizacijom brojnih dodataka na zaradu (nikako njihovim ukidanjem) unaprijedi transparentnost sistema zarada, i to na način da se trajni dodatni koeficijenti i dodaci uvedu u osnovni koeficijent, čime će doći do uvećanja osnovnog koeficijenta za visinu dodatka. Pojašnjenja radi, predstavnici Ministarstva finansija su pripremili polazne osnove za rad Radne grupe u formi radne verzije nacrta Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Ovim povodom u Ministarstvu finansija 29. i 30. maja održani su sastanci sa svim članovima radne grupe na kojima je prezentovan predviđeni koncept zakona, u skladu sa preporukama Svjetske banke koje su rezultat detaljne analize i sagledavanja manjkavosti postojeće regulative”, ističu u MF-u.

Na sastancima je istaknuta intencija Ministarstva finansija da se izvrši racionalizacija brojnih dodataka na zaradu što nikako ne znači njihovo ukidanje.

“Naime, decentralizovano pregovaranje o raznim dodacima za različite sektore dovelo je do viših nivoa zarada od onih koji se ogledaju u osnovnim koeficijentima i narušavanja vertikalne pravičnosti u javnom sektoru, kao i netransparentnosti sistema zarada. Konkretno, kada je u pitanju resor prosvjete, na sastanku kom su prisustvovali, kako predstavnici resornog Ministarstva, tako i reprezentativnog sindikata, predstavnici predlagača zakona predložili su da se izvrši analiza mogućnosti uključivanja trajnih dodataka (za stečena zvanja, odjeljensko starješinstvo, rad u dvije ili više ustanova, rad u kombinovanim odjeljenjima i drugih dodataka utvrđenih granskim kolektivnim ugovorom) u koeficijente odnosno uvećanja koeficijenata za pripadajuće trajne dodatke”, pojasnili su iz MF-a.

Takođe, je predloženo da dodaci koji ne budu uključeni u koeficijente, ostanu prepoznati i utvrđeni kroz propise kojima se uređuju zarade zaposlenih u oblasti prosvjete. ”

“Na samom sastanku predsjednik Sindikata prosvjete nije imao primjedbi na ovaj predlog, pa je time i iznenađujuća naknadna reakcija u medijima, a naročito što je bazirana na netačnim navodima o ukidanju dodataka. Ističemo da je u pitanju radna verzija teksta Zakona koja je podložna izmjenama i koja će se uobličiti kroz rad radne grupe. Stoga je preuranjeno informisanje javnosti o rješenjima koja se razmatraju i koja nijesu konačna”, stoji u saopštenju.

Pozivaju sve članove radne grupe, a posebno predstavnike sindikata koji se prethodnih dana ovim povodom oglašavaju u medijima, da se uzdrže od medijskih izjava koje sadrže netačne navode i interpretacije predloženih zakonskih rješenja, kako ne bi dezinformisali i zabrinjavali javnost, a prevashodno zaposlene čije interese zastupaju.

“Ovim putem još jednom apelujemo na sve članove pomenute radne grupe, da daju konstruktivan doprinos u izradi teksta Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u cilju sistemskog uređenja ove oblasti”, zaključuju u MF-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve