Srijeda, 26 Juna, 2024
Rubrika:

Nedostatak sezonskih radnika i ove godine problem za poslodavce na primorju

Plata preko 1.000 eura, obezbijeđen smještaj i hrana, osmočasovno radno vrijeme, čini se nijesu privlačni uslovi sezonskim radnicima u Crnoj Gori

Nedostak sezonskih radnika i ove godine muči poslodavce na primorju. I pored, kako navode za Gradsku, sve boljih uslova iz godine u godinu, kvalifikovanim radnicima privlačnije su zemlje poput Hrvatske. Sa druge strane, predstavnike mreže za omladinski aktivizam ne čudi ova situacija, jer, objašnjavaju, mladi uglavnom odlaze u inostranstvo gdje im se nude bolji uslovi.

Plata preko 1.000 eura, obezbijeđen smještaj i hrana, osmočasovno radno vrijeme, čini se nijesu privlačni uslovi sezonskim radnicima u Crnoj Gori.

“Mislim da su uslovi svake godine sve bolji i bolji kod svih poslodavaca. Ne bih znao šta je problem, pretežno se javljaju maloljetna lica, dječaci i djevojčice koje bi radile za tu platu, ali nemaju kvalifikacije za neki malo izazovniji posao“, kaže Dušan, sezonski poslodavac.

Brojne kolege, kaže, imaju isti problem.

“Mislim da ove sezone još nikog nisam sreo da nema taj isti problem, ima poslodavaca koji još nijesu ni otvorili zbog manjka radne snage“, ističe on.

Predsjednik mreže za omladinski aktivizam David Vukićević smatra da mladi ne žele da rade tokom ljeta u Crnoj Gori iz dva razloga – ili se živi na izuzetno viskom nivou, ili navedeni uslovi na primorju nijesu adekvatna motivacija.

“Rekao bih da je kod nas prisutna ova druga situacija, kod nas kada je riječ o studentima rekao bih da se dominantno opredjeljuju za program razmjene i odlaze u inostranstvo gdje ostvarajuju značajno bolje zarade i to je za njih mogućnost, koja u odnosu na ono što nudi lokalno tržiste rada svakako bolja opcija“, kazao je Vukićević.

Važno je, poručuje Vukićević, sticanje radnih navika kod mladih, kako bi na taj način, zaključuje, izašli iz zone komfora roditeljskog doma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve