Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Sezona na primorju slaba: NTO skoro dva mjeseca krio podatke jer su brojke bile poražavajuće, uzrok visoke cijene i loša infrastruktura!

Iako je turizam jedna od najvažnijih grana privrede, bilo je očekivano da sezona zakaže jer je taj resor do skoro vodio sada bivši ministar Vladimir Martinović. Sama činjenica da je on bio na čelu ovako važnog resora, ostavljala je malo šansi da sezona bude produktivna. 

U crnogorskim medijima decenijama tokom ljeta medijske kuće mogle su računati da će imati jednu priču, a to je ljetnja turistička sezona. Ove godine se i to promijenilo.

Ministarstvo turizma, koje je vodio smijenjeni ministar Vladimir Martinović do juna je  i preko Nacionalne turističke organizacije (NTO) prilično redovno samoinicijativno saopštavalo podatke o posjetama i broju noćenja.

A od juna totalni muk, pa sve do početka avgusta. Upravo taj period se poklapa sa podacima lokalnih turisitčkih organizacija koje su u većini turističkih centara pokazivali pad broja gostiju.

Naslovi u medijima su tokom tog perioda izgledali ovako:  “Špic” sezone: U Herceg Novom 27 hiljada turista, 4% manje nego lani”, Bajraktari: U Ulcinju 20 odsto manje turista u privatnom smještaju, odgovorni Ministarstvo turizma i NTO, U Budvi manje gostiju: U špicu sezone 63 hiljade turista, tri odsto manje nego prošle godine. Kada se pogleda u zavisnosti od grada do grada pad broja gostiju se procjenjuje na oko tri do čak deset odsto, nezavnični su podaci turističkih stručnjaka.

Kao glavne nedostatke iz NTO navode lošu infrastrukturu, radove na putevima, lošu avio povezanost, kao i visoke cijene u određenim segmentima turističke ponude.

Nenormalne gužve jedan od glavnih faktora koji odvraća turiste

Iz NTO su za portal Aktuelno na pitanja koja su proslijeđena 29. jula, odgovorili 10. avgusta.

”Prema nezvaničnim podacima, lokalnih turističkih organizacija, 8. avgusta je u Crnoj Gori boravilo oko 196 hiljada turista što je na istom nivou u odnosu na prošlu godinu. Prema tim podacima najveći broj turista je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom. Kada je riječ o hotelima, oni bilježe u kontinuitetu rast u odnosu na prethodne godine. Tako je u crnogorskim hotelima 8. avgusta boravilo oko 47 hiljada gostiju, što je 5% više u poređenju s prethodnom godinom i 18% više u poređenju s 2019. godinom”, objasnili su iz NTO.

Na naše pitanje zašto je Nacionalna turistička organizacija prestala od sredine juna da dostavlja podatke o broju turista, nijesu precizno odgovorili.

”Nacionalna turistička organizacija Crne Gore raspolaže podacima koje joj dostavljaju lokalne turističke organizacije svakog četvrtka. Ti podaci su nezvanični, ali su nam značajni kako bi pratili tok ljetnje turističke sezone i NTO CG ih dostavlja drugim subjektima na osnovu upita. Ovi podaci predstavljaju brojno stanje na dan i obuhvataju kolektivne i individualne smještajne kapacitete. Iako pružaju uvid u trenutno stanje turističke sezone, ne objavljuju se na zvaničnom sajtu NTO CG zbog svog nezvaničnog statusa. Međutim, zainteresovanim medijima i javnosti su uvijek dostupne. Zvanična statistika o turističkom prometu na mjesečnom nivou dostupna je na sajtu Uprave za statistiku MONSTAT, koja je nadležna za te podatke”, navode iz NTO.

Višegodišnja pogrešna ekonomska politika ”oslobodilaca” odrazila se pogubno na turizam

MONSTAT podatke o broju turista obrađuje kroz svoje redovne izvještaje, ali nije dužan i nadležan, niti ima kapacitet da javnost informiše o trenutnim brojkama. Oni jesu saopštili u kvartalnim izvještajima da je turista i posjeta manje, no dovoljno je bilo i sami ljudi da se uvjere o nižoj posjećenosti tokom ovog ljeta.

Iz NTO su se odlučili da na sva pitanja odgovaraju PR strategijom “samo daj pozitivne brojke i poruke ma šta da pitaju” koja je potpuno pogrešna i koju sada primjenjuju kvazi stručnjaci iz medijskog miljea bliskih srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Tako se sada u NTO govori o nekim prihodima koji su veći, ali ne znamo koliko su iznosile takse i prihodi dobar dio juna i cijeli jul. Naravno, taj segment je do te mjere netransparentan i apstraktan, da je neupotrebljiv.

”Finansijski pokazatelji su na boljem nivou. Prema podacima Ministarstva finansija, ukupni namjenski prihodi, odnosno dio prihoda koji ide u državni budžet, koji uključuju prihode od boravišne takse, turističke takse i članskog doprinosa, naplaćeni od početka tekuće godine zaključno sa 6. avgustom 2024. godine, iznosili su 2.286.939,51 eura što predstavlja rast od 5,83% u odnosu na prihod ostvaren u ovom periodu u 2023. godini. Od tog iznosa, prihod od boravišne takse iznosio je 1,273,347.82 eura što predstavlja rast od 3,25% u odnosu na odgovarajući period 2023. godine”, preciziraju iz NTO .

Ipak, iz NTO su dali zanimljivo objašnjenje koji su uzroci pada broja turista koju  konstatuju lokalne turističke organizacije, strukovna turistička udruženja,   dokumenta Vlade za prvi kvartal.

”Kada je riječ o nedostacima i izazovima sa kojima se susreće turistička privreda tokom ove ljetnje turističke sezone, prema anketi turističke privrede koju je NTO CG sprovela početkom ove sedmice, to su loša infrastruktura, radovi na putevima, loša avio povezanost s nekim tržištima, te visoke cijene u određenim segmentima turističke ponude”, zaključuli su iz NTO.

Male su šanse bile za uspješnu turističku sezonu kad je do skoro na mjestu ministra turizma bio Vladimir Martinović

Suma sumarum, niko se ne raduje prihodima u Crnoj Gori što je izvjestan pokazatelj da je sezona na primorju ”pukla”. Iako je turizam jedna od najvažnijih grana privrede, ipak je bilo očekivano da sezona zakaže jer je taj resor do skoro vodio sada bivši ministar Vladimir Martinović. Sama činjenica da je on bio na čelu ovako važnog resora, ostavljala je malo šansi da sezona bude produktivna. 

Sada Vlada Crne Gore ima novu ministarku turizma, funkcionerku koalicije Za budućnost Crne Gore Simonidu Koridić koja nije došla na tu poziciju kao ekspert iz struke, već po političkoj liniji, ali ukupna javnost je zna kao osobu koja umije da komunicira i prihvata realne savjete, pa za sada ima optimizma da će se ovaj segment unaprijediti.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jorgovan
17.08.2024-19:20 19:20

Gde su vam bogati turisti iz partnerskih nato država da plaćaju 20e parking, 50e ležaljke i 100e kilo ribe ? :)