Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Mugoša: (Ne)zakonita odluka Vlade o privremenom finansiranju

On je dodao da je u svemu ovome, manje važno što je 17. decembra poslije podne na konferenciji za štampu premijer Krivokapić saopštio da će budžet biti predložen do 20.12. i da nema bojazni o tome da li će biti usvojen, a sljedećeg dana, 18. decembra, da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja godine, već će se preći na privremeno finansiranje

Da li je najnoviji biser Vlade, odnosno odluka da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja ove godine već će preći na privremeno finansiranja, zakonita. Naime, shodno članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ako se zakon o budžetu države ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, saopštio je poslanik SD Boris Mugoša.

-Postavlja se logično pitanje: kojim potrošačkim jedinicama (ministarstvima) će odobravati sredstva do iznosa stvarnih izdataka ako više ne postoje brojna ministarstva definisana u Zakonu o budžetu za 2020. godinu. Odnosno, da budemo potpuno jasni, ova odluka se očigledno može primjeniti samo na ona ministarstva koja su definisana Zakonom o
budžetu za 2020. (Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede). A kako će se privremeno finansirati preostalih 7 novih ministarstava jer ne postoje njihovi, kako nalaže zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, stvarni izdaci u 2020. godini – rekao je Mugoša.

On je dodao da je u svemu ovome, manje važno što je 17. decembra poslije podne na
konferenciji za štampu premijer Krivokapić saopštio da će budžet biti predložen do 20.12. i da nema bojazni o tome da li će biti usvojen, a sljedećeg dana, 18. decembra, da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja godine, već će se preći na privremeno finansiranje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve