Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

”MORALNO, PROFESIONALNO I PATRIOTSKI”: Nakon „ostavke“ u Skijalištima, Vlahović juri novu funkciju?

Da li će osoba ovakvih ''moralnih, profesionalnih i patriotskih'' kvaliteta doći na mjesto sekretarke za ekologiju ili će gradske vlasti spriječiti nepotizam Mija Struje, pokazaće vrijeme. Pitanje za čelnike lokalne uprave je kako neko ko je nelegalnom gradnjom direktno uticao na ekologiju Bjelasice može biti ''glavni'' za tu oblast?

Bivša predsjednica Odbora direktora Skijališta Crne Gore Milena Vlahović koja je prije par dana obradovala javnost Crne Gore podnošenjem ostavke na tu funkciju nije, kako bi to voljela da predstavi, ostala na „golom hljebu“ već je, kako se spekuliše po Kolašinu, unaprijed dogovorila novu funkciju u Opštini Kolašin i to na mjestu Sekretarke za ekologiju. Ovim je potvrđeno pisanje Portala Aktuelno da razlozi za ostavku Vlahovićeve nijesu bili ni moralne ni profesionalne ni patriotske prirode, kako je to navela, već praktične, jer je bila svjesna da nova ministarka turizma Simonida Kordić neće ostaviti partijske uhljebe na pozicijama u kompanijama koje posluju sa ogromnim minusom koji vraćaju građani Crne Gore.

Svjesna činjenice da su Skijališta Crne Gore imala jednu od najgorih poslovnih godina u doba njenog mandata, Vlahovićeva je požurila da „podnese ostavku“ pravdajući loše rezultate kompanije na čijem je čelu bila navodnim neslaganjem sa menadžmetnom Skijališta, koji joj nijesu dali saglasanost da nezakonito i bez tendera, procedura, elaborata i studija, realizuje „njen“ projekat „malog hitnog osnježavanja“ i to za čak 300.000 eura kapitala preduzeća. Svjesni da takvo djelovanje vodi u krivičnu odgovornost, menadžment kompanije nije odobrio projekat koji je, po sopstvenom priznanju, ona radila, iako nikakvog iskustva niti obrazovanja nema ni u projektovanju ni upravljanju vodama.

Milena Vlahović i njen muž Mijo Struja sa bivšim ministrom Vladimirom Balvanom Martinovićem koji je pokrivao njihov nerad i štetu koju su pravili Skijalištima i generalno razvoju ski turizma na Bjelasici. Nelegalna vikendica u pozadini

Vlahovićeva je u Kolašinu poznata kao rukovodilac u Atlas banci u periodu kada se desila jedna od najveći afera u kojoj je više od 100 lica pretrpjelo finansijsku prevaru tako što su na njihova imena odobravani i isplaćivani krediti bez njihovog znanja. Slučaj je dospio u medije, a završio je na sudu. Svi potčinjeni Vlahovićevoj su krivično odgovarali, osim nje koja je izbjegla pravdu otkazom.

Sa takvom radnom biografijom, nije jasno na osnovu kojih je kvalifikacija Vlahovićeva sjela u fotelju predsjednice Odbora direktora Skijališta, osim one što je supruga Miodraga Vlahovića, zvanog Mijo Struja, odbornika URA u kolašinskom parlamentu, koji sa minimumom glasova građana Kolašina izvlači maksimalnu ličnu korist, pozicioniranjem sopstvene žene, bez znanja, iskustva i obrazovanja u toj oblasti, sa aferom koja je uzdrmala kolašinsku i širu javnost, na vodeći položaj.

U Skijalištima je takođe ostavila niz afera, a ništa nije uradila u napredovanju kompanije, naprotiv. U njenom mandatu zaposleni su stupili u štrajk, nije uradila optimizaciju radnih mjesta, minirala je projekat zajedničkog ski pasa za sve staze na Bjelasici, nije ni pokrenula pitanje šestosjeda koji bi značajno povećao kilometražu staza Skijališta, a minus od više od 200.000 eura vratio je državni budžet. I dok se nije bavila svojim poslom, Vlahovićeva je radila tuđim pa je projektovala, crtala i prekrajala po Bjelasici po svojoj ali i volji svoga supruga.

Nelegalno sagrađena vikendica i njen vlasnik Mijo Struja koji je učio suprugu da gura projekte kao što su „malo hitno osnježavanje“: U Kolašinu postoji izreka koja glasi ”prošao si kao go po kablovima”, a inspirisana je istinitim događajem u kojem je učestvovao jedan odbornik URA-e. On je epizodu sa otuđenjem kablova platio mnogo skuplje nego lice iz čuvene izreke koje je ”prošlo kao bos po trnju”. Istina ”heroj” kolašinske anegdote je ostao i ”go i bos”… zbog kablova

Mijo Struja je, kako se nezvanično može čuti, pravi autor djela “Malo hitno osnježavanje” kojim je nacrtao jezerce tačno ispod svoje nelegalne kolibe na Bjelasici, obezbjeđujući samo sebi “cjelogodišnji” turizam na planini. Zato Vlahovićkoj i njenom suprugu smeta planska gradnja eksluzivnih hotela koji su garancija razvoja turizma u Kolašinu, pa kritikuje i najveće svjetske planere poput kanadskog Ecosign-a.

Da li će osoba ovakvih ”moralnih, profesionalnih i patriotskih” kvaliteta doći na mjesto sekretarke za ekologiju ili će gradske vlasti spriječiti nepotizam Mija Struje, pokazaće vrijeme. Pitanje za čelnike lokalne uprave je kako neko ko je nelegalnom gradnjom direktno uticao na ekologiju Bjelasice može biti ”glavni” za tu oblast?

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve