Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

MJERE PROTIV KOMPANIJA POD SANKCIJAMA ZAPADA: CBCG prati transakcije, firme povezane sa Dodikom nijesu pod restriktivnim mjerama Vlade

Na crnoj listi SAD našle su se firme iz BiH Infinity group i Kaldera koje imaju podružnice u Crnoj Gori. EPCG odnosno njena ćerka firma Solar gradnja, sklopila je sumnjiv ugovor sa firmom Kaldera iz Laktaša, za čijeg vlasnika iz sjenke se pominje Milorad Dodik. Iz CBCG su nam kazali da se navedena pravna lica ne nalaze u Odlukama o uvođenju restriktivnih mjera koje je donijela Vlada Crne Gore i ne nalaze se u Odlukama i listama Ujedinjenih nacija ili Evropske unije, te stoga finansijske institucije u Crnoj Gori nijesu obavezne da postupaju po listi SAD.

Tokom ove godine identifikovane su 64 transakcije čijom bi realizacijom došlo do kršenja odredaba odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, jedan pokušaj zaobilaženja sankcijskih ograničenja, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

”Primijenjena je mjera ograničenja raspolaganja cjelokupnim sredstvima za tri fizička lica”, saopštio je direktor Direkcije za licenciranje, odobrenja, mjere i ocjenu usklađenosti CBCG Nikola Bašanović za portal Aktuelno u odgovoru na pitanje koliko je od februara 2022. godine (početak agresije Rusije na Ukrajinu) ukupno preduzeto mjera blokade protiv kompanija zbog uvedenih sankcija SAD ili EU i prema kojim kompanijama.

Bašanović je objasnio da nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, kreditne institucije od aprila 2022. godine dostavljaju Centralnoj banci sedmične izvještaje o primjeni međunarodnih restriktivnih mjera.

”Kreditne institucije izvještavaju o preduzetim aktivnostima u slučaju identifikovanja transakcija čijom bi realizacijom došlo do kršenja odredaba odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera donijetih na osnovu Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama i u slučaju identifikovanja transakcija za koje postoji sumnja o eventualnom zaobilaženju sankcijskih ograničenja”, navodi Bašanović.

Iz CBCG su precizirali da je tokom 2022. godine identifikovano 36 transakcija čijom bi realizacijom došlo do kršenja odredbi odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera i 10 transakcija za koje je postojala sumnja o eventualnom zaobilaženju sankcijskih ograničenja.

”Izvršeno je gašenje računa za jedno pravno lice i za tri fizička lica”, saopštio je Bašanović.

Tokom 2023. godine, dodaju iz CBCG, identifikovane su 92 transakcije čijom bi realizacijom došlo do kršenja odredbi odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera.

Izvršeno je gašenje računa jednom pravnom licu i odbijena su 3 zahtjeva za otvaranje računa (1 fizičko lice, 2 pravna lica) – kaže Bašanović.

Sankcije SAD prema Dodiku

U dijelu sankcija koje SAD uvodi više godina prema predsjedniku RS Miloradu Dodiku i više njegovih političkih i biznis saradnika, kao i članova porodice, iz CBCG su dali jasno objašnjenje.

Naime, Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama uređen je način uvođenja, primjene i ukidanja međunarodnih restriktivnih mjera koje Crna Gora sprovodi u cilju uspostavljanja i očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, borbe protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje razvoja i jačanja demokratije, vladavine prava i postizanja drugih ciljeva u skladu sa međunarodnim pravom.

Na crnoj listi SAD našle su se firme iz BiH Infinity group i Kaldera koje imaju podružnice u Crnoj Gori.

”Restriktivne mjere se u skladu sa ovim zakonom uvode na osnovu: rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, usvojenih na osnovu glave VII Povelje Ujedinjenih nacija; akata Evropske unije; odluka drugih međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član ili čijim se izjavama pridružuje u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima i drugih osnova, u skladu sa međunarodnim pravom. Restriktivne mjere u smislu ovog zakona su između ostalog i ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje). Odluku o uvođenju restriktivnih mjera iz ovog zakona donosi Vlada Crne Gore”, navodi Bašanović.

On je rekao da Centralna banka Crne Gore vrši nadzor i nad primjenom Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama od strane finansijskih institucija kojima je izdala dozvola za rad, u pogledu primjene važećih restriktivnih mjera u Crnoj Gori.

Na crnoj listi SAD našle su se firme iz BiH Infinity group i Kaldera koje imaju podružnice u Crnoj Gori. EPCG odnosno njena ćerka firma Solar gradnja, sklopila je sumnjiv ugovor sa firmom Kaldera iz Laktaša, čime je zvanično i na velika vrata omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji slovi za vlasnika iz sjenke ove energetske kompanije iz Banja Luke.

”Obavještavamo Vas da se navedena pravna lica ne nalaze u Odlukama o uvođenju restriktivnih mjera koje je donijela Vlada Crne Gore i ne nalaze se u Odlukama i listama Ujedinjenih nacija ili Evropske unije, te stoga finansijske institucije u Crnoj Gori nijesu obavezne da postupaju po listi SAD. Finansijske institucije u Crnoj Gori su u obavezi da prate, prijave i obustave sve transakcije u kojima postoji sumnja na nelegalne aktivnosti, pranje novca, finansiranje terorizma i kršenje sankcija ujedinjenih nacija, EU i restriktivnih mjera koje su uvedene Odlukama Vlade Crne Gore”, zaključio je Bašanović.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BijelePoljane
10.07.2024-07:26 07:26

Te dodikove firme koliko vidim
Nijesu napisane na ćiriličnom
pismu?
Kako je to moglo ovijema iz
Solar gradnje da promakne baš
čudno, a pogotovo onome velje
Srbinu Veselinu Djukanoviću!

!!!
10.07.2024-09:59 09:59

Kako će se nalaziti na listi kad te firme DAJU PROCENTE OD ZARADA OD UGOVORA!Tako i ministru Mujoviću.Pod hitno prijaviti SE.Crkva svetosavska takođe ima procenat od ovoga.Bez dileme.