Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Ministarstvo energetike i rudarstva zatražilo raskid ugovora sa kompanijama koje se nalaze na crnoj listi SAD

Reakcija Mujovića dolazi nakon što je portal AKTUELNO već sedmicama bavi temom da li je država Crna Gora preduzela bilo kakve mjere povodom kompanija koje posluju u Crnoj Gori, a koje su na crnoj listi SAD zbog veza sa predsjednikom bh entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom

Ministarstvo energetike i rudarstva je uputilo dopis EPCG Solar gradnji da razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se nalazi na crnoj listi SAD-a, saopšteno je iz resora ministra Saše Mujovića.

Reakcija Mujovića dolazi nakon što je portal AKTUELNO već sedmicama bavi temom da li je država Crna Gora preduzela bilo kakve mjere povodom kompanija koje posluju u Crnoj Gori, a koje su na crnoj listi SAD zbog veza sa predsjednikom bh entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. Portal AKTUELNO je danas objavio odgovor Centralne banke Crne Gore

“U svijetlu medijskih navoda o tome da pojedine kompanije iz energetskog sektora posluju sa privrednim društvima koja se dovode u vezu sa tzv crnom listom Sjedinjenih Američkih država, Ministarstvo energetike i rudarstva je uputilo dopis nadležnim resorima za davanje smjernica i mišljenja za postupanje u ovakvim situacijama. Iako Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje naše spoljnopolitičke prioritete”, naveli su iz resora u saopštenju za medije.

S tim u vezi, naveli su da je Ministarstvo već uputilo dopis EPCG Solar gradnji da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom.

“Takođe, Ministarstvo će preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnosti. Kompanije u većinskom državnom vlasništvu posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija”, dodaju iz resora.

EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS, prema njihovim riječima, nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom.

“Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS. Sjedište SIEMENS- a je u Njemačkoj”, poručuju iz ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
10.07.2024-19:20 19:20

Bogu fala da je Mujovicu “doslo do mozga”pisanje portala Aktuelno,samo sam ubijedjen,sto bi rekli stari “u ruku iz ramena”da nema od te “provjere”nista,zasto,zato sto ce Mujovicu narediti Rajo kolenica cetnicki vojvoda da “batali rabotu”inace “bi druga”zivi bili pa vidjeli.Nazalost