Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

MILOJKOVE DEMAGOŠKE BAJKE Vlada predstavila ”Evropa sad 2”: Prosječne plata 1.000 eura, minimalna 600

Spajić danas predstavio bajkoviti demagoški paket Evropa sad 2

Prosječne zarade će u Crnoj Gori uskoro će biti 1.000 eura, saopštio je premijer Milojko Spajić, predstavljajući program “Evropa sad 2”.

Naglašava da se program Evropa sad 2 odnosi na 300.000 zaposlenih u Crnoj Gori koji će imati značajna povećanja zarada.

”Minimalna zarada za srednjoškolsku spremu će biti 600 eura, a za visokoškolce 800 eura. Smanjujemo prihode od doprinosa i nadoknađujemo raznim drugim mjerama. Fiskalnu strategiju predstavljamo u ime ne samo Vlade nego i cijele skupštinske većine ”, rekao je Spajić.

Dodao je da bi za sjever minimalna zarada od 700 eura bila veliko opterećenje, pa su se zato odlučili na minimalnu zaradu u iznosu od 600 eura.

”Stope nezaposlenosti su jako visoke, posebno Andrijvica i Berane, u Podgorici i Kotoru i promorju su ispod pune zaposlenosti, koja se računa oko 5,6 odsto. Ovdje mjere su bile održive. Na sjeveru je minimalna zarada od 700 eura, veliki problem je posebno za male poslodavce, oni će moći da lakše posluju sa minimalnom zaradom od 600 eura. Imaćemo smanjenje doprinosa za poslodavce sa 5,5 odsto na 0. To će pomoći da se efekti podizanja minimalne zarade zaustave”, istakao je premijer.

Podsjetio je da je minimalna zarada 2020. godine bila 222 eura, dodajući da će za srednju spremu minimalna zarada biti veća za tri puta te da takav rast nezabilježen.

”Volio bih da neko nađe sličan primjer, negdje. S druge strane imali smo održivi fiskalnu situaciju. Previđeno je da barem naredne tri godine dug bude 60 odstio po BDP-u i po svim mjerilima ispunjavamo Mastriški kriterijum čime ispunjavamo, što se tiče fiskalne politike, uslove Eurozone. Mi smo fiskalno održiva ekonomija”, kazao je on.

Tvrdi da nijedan euro neće ići na zaduženje prema ovim mjerama.

”Ići će samo zaduženje na infrastrukturne projekte ili za otplatu starog duga”, istakao je on.

Istakao je da Fond PIO neće biti ukinut.

”Penzioni sistem ostaje isti i neće se mijenjati. Sve obaveze koje država prema penzionerima će biti ispunjene do kraja. Penzije će se povećavati u iznosu od 50 do 60 eura od januara 2025. godine”, saopštio je premijer.

Spajić naglašava da svaki euro zaudženja neće ići za ove mjere, nego samo za otplate starih dugova i infrastrukturu. Prihodi će pokrivati sve rashode.

Dodao je da je hedžingom ušteđeno 7,5 miliona eura i najavio da ćemo imati “treću stopu PDV-a koja će biti jedinstvena za sve usluge u ugostitejstvu i iznosiće 15 odsto”.

”Svi spinovi da ćemo prodavati državnu imovinu da bismo finasirali program Evropa sad 2 su se pokazali lažni”, poručio je Spajić i kazao da program Evropa sad 2 neće zavisiti od koncesija, prodaje državne imovine, legalizacije nelegalno izgrađenih objekata. Rekao je i da se stopa PDV-a neće povećavati i da ostaje 21 odsto.

Istakao je i da će smanjenje sive ekonomije dovesti do povećanja prihoda, a najavio je i vraćanje nekadašnje SDK.

”Čuli ste i za finansijsku policiju koja treba uskoro se formira. Imaćemo i CRPS koji će reformom postati stari SDK. Jugoslavija je imala jednu sjajnu instituciju koja se zvala SDK, finansijsku agenciju koja je bila za ponos i koja je iz neobjašnjivih razloga ukinuta. To, mislim da je bila jedna ogromna greška koju su prethodne vlade uradile. Mi ćemo vratiti SDK, jer mislimo da je ta jedna finansijska agencija apsolutno neophodna ovoj državi. Takođe, poreske inspekcije će proći jednu vrstu reforme i edukaciju”, kazao je premijer.

Spajić je zaključio da ćemo imati povećanja zarada u prosjeku 23-25 odsto, a povećanje penzija će u cjelosti biti 10-15 odsto.

”U januaru će svi penzioneri imati veću penziju 50 do 60 eura. Svi će u prosjeku imati 20 odsto uvećanja zarada. Nećemo diskriminsati privatni sektor, kao što je bio slučaj u prošlosti. Jaz između javnog i privatnog sektora će se smanjiti. Medicinsko-tehnički kadar će imati povećanje i dodatak jer cijenimo njihov ogroman doprinos u ovoj državi”, istakao je Spajić.

On je najavio da če zarade biti povećane u oktobru.

Najavio je i da će srazmjerne penzije biti dio penzionog sistema od januara 2025. godine. On je pohvalio bezbjednosni sektor koji, kako je istakao, ovih dana radi sjajan posao.

Nišić: Penzije će biti redovne 

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić,danas je na konferenciji za medije poručila da je najvažnije da FOND PIO ostaje kakav je bio.

“Isplaćivanje penzija biće redovno”, navela je ona.

Dodala je da će penzije od 1. januara biti u prosjeku povećane za 50 eura.

“Penzioneri mogu biti mirni kada je isplata penzija u pitanju. Imaćemo likvidan FOND”, rekla je ona.

Ministarka je kazala da je digitalizacija ZZZCG pri kraju.

“Usvojen je program garancije za mlade. Impletiraće se u tri grada uz odobrenje EK”, dodala je ministarka Nišić.

Prema njenim riječima, radi se kompletno srešivanje baze podataka ZZZCG.

“Ove godine najniža stopa nezaposlenosti ikada u Crnoj Gori”, konstatovala je ona.

Šef kabineta premijera Branko Krvavac na konferenciji za medije je kazao da je Fiskalna strategija održiva.

“Veliki je broj podstcajnih mjera za razne sektore djelatnosti”, naveo je Krvavac.

Kazao je da bi koncesija na aerodrome trebalo da iznosi 100 miliona, a prihodi od legalizacije nelegalnih objekata od  oko 170-180  miiona.

NSD i DNP podržavaju Vladu

Dejan Đurović iz NSD je kazao da ako dio parlamentarne većine daju podršku Strategiji.

“Danas dobili ispunjenje dijela programa iz našeg koalicionog sporazuma. Penzioneri da očekuju povećanje penzija. Povećanjem zarada omogućiće se da se zaustavi odliv mladih iz CG. parlament za pola godine uradio nešto što je bio preduslov za današnju Fiskalnu strategiju. Pohvalno da se novac iz kapitalnog budžeta samo za kapitalne projekte. Jedan od glavnih ciljeva koalicije i vladajuće koalicije biće borba protiv organizovanig kriminala i korupcije”, kazao je on.

Iz DNP-a kažu da u poptunosti podržavaju ovaj program.

“Jedan od naših zahtjeva je bio da se ne ukida Fond PIO, što je učinjeno, pa vam naše prisustvo jasno gvoori”, poručila je posanica Maja Vukićević.

Zdenka Popović iz Demokrata je kazala da su dobili ono što su tražili.

“što se nas tiče, sve što smo očekivali dobili Fiskalnom strategijom”, dodala je.

Spajić je pohvalio bezbjednosni sektor koji ovih dana sjajajn posao odrađuje.

“Nadamo se prihodima budžeta od kriminalaca i mafijaša”, kazao je Spajić.

Slađana Kalušerović iz SNP je kazala da su u fokusu ovih izmjena oni koji su najugroćeniji.

I CIVIS podržava Vladu.

Premijer je kazao da svako za koga se dokaže da je dio kriminalnih ili mafinapkih struktura neće biti zaštićen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
18.07.2024-13:15 13:15

Tačno ko ne poznaje i prepoznaje Spajića u njegovim lažima i obmanama taj ne zna boga moliti.

SPAJIĆ OPET PREVARIO: Nema ni Evrope, ni sad - Pasus
18.07.2024-14:04 14:04

[…] politika koju je danas spektakularno predstavila Vlada Crne Gore kroz prezentaciju famoznog programa “Evropa sad 2”, pokazala se kao još jedna prevara građana. Da podsjetimo šta je Milojko Spajić obećavao i za […]