Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Milatović: Pitam jedno, Vlada odgovara drugo, mora da razjasni hoće li penzije biti smanjene

Ističe da Vlada mora da pod hitno da razjasni ovo pitanje građanima

Ja pitam jedno, Vlada odgovara drugo po već sada ustaljenom maniru, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, nakon saopštenja Vlade u kojem, između ostalog, navode da penzije neće biti smanjene.

“Pitanje glasi – da li će za najveći dio zaposlenih, po sadašnjem obračunu, doći do smanjenja ličnog koeficijenta, i time i do smanjenja njihovih budućih penzija? Primjera radi, neko ko sada prima platu 600 eura, po sadašnjem obračunu, će nakon predloženih mjera i redistribucije doprinosa na PIO, imati umanjenje ličnog koeficijenta sa 0.7 na 0.6 (ili za 14 odsto), pa samim tim i nižu penziju”, naveo je Milatović na mreži X.

Ističe da Vlada mora da pod hitno da razjasni ovo pitanje građanima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Platon
15.08.2024-17:49 17:49

Niko ne spori da se nece smanjiti postojece penzije, ali budice penzije prilikom obracuna po vazecem modelu, bice umamjene jer direktno zavise od odnosa bruto zarade osiguranika i prosjecne zarade u Crnoj Gori. Naime, smanjanjem doprinosa za fond PIO, povecava se neto zarada osiguranika a bruto zarada ostaje ista. Posto licni koeficijent predstavlja odnos bruto zarade osiguranika( koja ostaje ista) i prosjecne zarade u Crnoj Gori( koja se povecava), to se licni korficijent osiguranika smanjuje, a on direktno utice na obracun buducih penzija. Dakle ovo se odnosi samo na budice penzije, nikako na postojece!