Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu; Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost; Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica; Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica; Predlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje; Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama; Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze; Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu (član 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore); Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju (član 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore); Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem (član 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore), i Tekuća pitanja.

Sednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu; Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost; Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica; Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica; Predlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje; Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama; Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze; Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu (član 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore); Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju (član 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore); Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem (član 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore), i Tekuća pitanja.

 

Tok sjednice:

Govoreći o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore poslanik URE Miloš Konatar kaže da je suština rebalansa budžeta rekontrukcija Vlade. On dodaje da je ministar Vuković imao nelagodnu dužnost da obezbijede sredstva za svih sedam potpredsjednika Vlade.

“Rebalansom kapitalni budžet se smanjuje, povećavaju se tekući izdaci”, kazao je Konatar.

Poslanik DPS-a Nikola Milović smatra da ovaj rebalans neće biti poslednji u ovoj godini. On podsjeća da su obećanja u ekspozeu premijera Spajića bila da će se smanjiti sva neproduktivna potrošnja.

“Mi se sada bavimo samo rashodnom stranom a ono što je najgore od svega ne uliva povjerenje da će ta veća efikasnost dovesti do većeg životnog standarda. Najveći problem je što imamo parazitski sistem i sve više zapošljavanja u državnom sektoru. Građani ne znaju ko su im ministri. Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore nije posljedica efikasnosti rada Vlade već posljedica političkih apetita koji moraju da se preslikaju kroz finansijski sistem Crne Gore kada je budžet posrijedi”, kazao je Milović.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kaže da se ne slaže sa poslanicima koji kritikuju predloženi rebalans i da cifre pokazuju uvećanje prihoda.

“Za sedam mjeseci prihodi od turističke privrede iznose milijardu i po eura ili za 125 miliona su viši nego za isti period prošle godine. Ne bavimo se samo o rashodnom stranom buđeta, bavimo se i tekako i prihodnom stranom budžeta”, kazala je Popović.

Milović se osvrnuo i na stanje u turizmu.

„Turizam, i kažete – rekordi. Da li je ministarka obišla primorje? Da li je ministarka vidjela u kakvom stanju smo dočekali goste? Da li je vidjela da se sezona završila čim je počela? Kakvo je stanje u Budvi? Od ove “rekordne” sezone imali smo „trotoar turizam“ – jedni šetaju, a ostatak trguje u supermarketima. Postali smo dio sindikalnog turizma“, ocijenio je Milović.

Ako je, upitala je poslanica Demokrata Zdenka Popović, za vrijeme DPS, 2019/20. godine, toliko milijardi investicija ušlo u Crnu Goru, bili “ekonomski tigar”, kako je moguće da su građani primali 193 minimalnu zaradu i 143 eura minialnu penziju.

“Kako je moguće da se nije ništa uradilo povodom toga?, upitala je Popović.

Tonći Janović iz PES-a je kazao da na Odboru treba iznositi činjenice, te dodao da se ako govori neistina, može da se politički manipuliše, što je, kako je kazao, i cilj opozicije.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Boris Mugoša rekao je u izlaganju da trenutno nema mjere koja doprinosi stabilnosti finansija.

“Nažalost, mjere pokazuju da vodimo ‘bilbord’ ili predizbornu ekonomiju“, rekao je Mugoša.

Rekonstruisana Vlada je, kako kaže Mugoša – ludilo.

“Onu od prije mjesec dana nazivao sam turističkom agencijom – većina ministra najmanje bila u Crnoj Gori, putovali su kao nikad u životu. To ne valja. Ako do funkcije niste puno putovali, nemojte to da radite, kada napustite, putujte koliko god hoćete“, rekao je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve