Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Kompanija 8B Capital S.A. jedini ponuđač za zakup pogona u Željezari Nikšić: Vlasnik firme hapšen u Hrvatskoj

Mediji su nedavno objavili da iza kompanije 8B Capital S. A. stoji kontroverzni biznismen Igor Šamis, čije su poslovanje u Rusiji obilježili bankroti, dok je u Hrvatskoj hapšen zbog malverzacija u 'Tvornici lakih metala'.u Šibeniku

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obavještava javnost da je na javni poziv za izdavanje proizvodnih kapaciteta u fabričkom krugu Željezare Nikšić pristigla jedna ponuda i to švajcarskog ponuđača „8B Capital S.A.“ te da ista ispunjava sve uslove javnog poziva.

“Ponuđač je u svojoj ponudi naveo da bi ukupan iznos za investicije u roku od godinu od dana potpisivanja ugovora o zakupu do pokretanja proizvodnje bio 7.750.000 eura. Kompanija 8B Capital S.A. je, u skladu sa javnim pozivom, uplatila depozit za garanciju ponude”, saopšteno je iz EPCG-a.

Kako navode, u ponudi je takođe dostavljen i plan investicija za prvih pet godina zakupa, shodno kome se planira investiranje u vrijednosti od 36.850.000 eura.

“U ponudi navedene kompanije, sa sjedištem u Luganu, navodi se da su saglasni sa definisanim periodom za pokretanje proizvodnje definisanim u javnom pozivu, te da kompanija nudi u istom preuzimanje 152 zaposlena od postojećih zaposlenih u fabrici. Kompanija „8B Capital S.A“ ponudila je iznos od 31 hiljadu eura, za plaćanje mjesečne zakupnine”, kazali su iz EPCG-a.

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda konstatovala je da nema primjedbi na sprovedeni postupak.

Hapšenje i propast u Šibeniku

Mediji su nedavno objavili da iza kompanije 8B Capital S. A. stoji kontroverzni biznismen Igor Šamis, čije su poslovanje u Rusiji obilježili bankroti, dok je u Hrvatskoj hapšen zbog malverzacija u ‘Tvornici lakih metala’.u Šibeniku.

Prema pisanju hrvatskih medija, ruski biznismen i navodni milijarder, sa izraelskim državljanstvom, Igor Šamis i njegova United Grupa su 2015. godine kupili za nepoznati iznos Tvornicu lakih metala (TLM) iz Šibenika i njene povezane kompanije (TVP i TPP).

U Šibeniku je tada dočekan kao spasitelj i dobrotvor. Ali se u kratkom vremenu tokom kojeg je bio vlasnik kompanije nije proslavio. Osim što je kompaniju gurnuo u stečaj i, kako se sumnja, izvlačio novac TLM-a za lične i potrebe svoje rodbine i prijatelja, Šamis nije investirao u TLM ni cent svog novca.

Kako pišu hrvatski mediji, Šamis i njegovi najbliži saradnici putovali su svijetom na račun TLM-a, koji im je plaćao avionske karte za privatne aranžmane, hotelske smještaje u Šibeniku i Zagrebu, račune njihovih porodica i njihove pratnje, isplaćivao neopravdane mjesečne apanaže itd. I sve to je od marta do septembra 2015. izvlačio sa računa kompanije koja je grcala u gubicima.

Šamis ne samo da u kompaniju koju je kupio nije za sedam mjeseci upravljanja uložio ništa već je u tom razdoblju stvoren dodatni gubitak od 10 miliona eura, pa je protiv njega pokrenut postupak za zloupotrebe. Kako nije bio dostupan hrvatskim vlastima protiv njega je raspisana potjernica po kojoj je 2020. uhapšen u Francuskoj, a odatle izručen Hrvatskoj.

Ispitan je u državnom tužilaštvu u Šibeniku, gdje mu je određen istražni pritvor. Prema pisanju medija nije poznato koliko je Šamis bio u pritvoru kao ni to kada je napustio Hrvatsku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve