Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

KAKO SE SISTEMATSKI UNIŠTAVA TURIZAM: U Kotoru peku prase, u Ulcinju kažnjavaju turiste, samo su kolone ”na niovu”

Ako se ne izvuku lekcije iz ove, sada već izvjesno propale ljetnje sezone, Crna Gora sljedeću ne mora ni da čeka. Martinović na sreću više nije ministar turizma, a od njegove nasljednice Simonide Kordić se očekuje da pokrene nove projekte, animira nova tržišta, promoviše Crnu Goru kao turističku destinaciju. Ali na prvom mjestu da strateški odredi pravce crnogorskog turizma i gdje vidi njegovu budućnost - u obrtanju ražnja na plažama i nepotrebnom maltretiranju turista ili cjelogodišnjoj evropskoj turističkoj destinaciji.

Vijest da je sud za prekršaje u Budvi izrekao novčane kazne u vrijednosti od po 1.500 eura albanskim državljanima M.K. (33) i D.A. (39), koji su inače došli da ljetuju u Crnoj Gori, samo je vrh ledenog brijega koji ozbiljno prijeti da potopi crnogorski turizam. Ljetnja sezona je zakazala, turista je značajno manje nego prošle godine, a i ove koji su došli dočekuje policija da im odrapi kaznu i sud da je pojača, i još se pohvali u saopštenju za javnost.

Čari ”metropole turizma”: Turistička ponuda Budve – dođite da dobijete koleru

I dok su turisti u Ulcinju kažnjeni sa čak 3000 eura ukupno zbog „vrijeđanja policajaca“, u Kotoru se nesmetano peče prase na obali. Vrijeđanje zdravog razuma, izgleda nije problem, pa se u hladu borova, prase od dvadesetak kila okretalo na ražnju postavljenom na ploči tik pored mora. Istini za volju, sezona obrtanja ražnja na obalama počela je odmah nakon što su „oslobodioci“ zauzeli državnu vlast, pa se još 2021. godine Crna Gora “proslavila“ obrtanjem jagnjeta na Jazu. Kako tada niko nije odgovarao, logična posljedica je kotorsko „pečenje“.

Osim nepotrebnog kažnjavanja turista sa jedne, a tolerisanja ražnjeva tik uz obalu sa druge strane, crnogorski turizam tone u sveopštem haosu koji je zadesio našu državu. Nikad lošije pripremljena sezona rezultat je nerada bivšeg ministra turizma Vladimira Martinovića, političke nestabinosti koja je Budvu zatrpala smećem, neznanjem lokalnih vlasti koji npr. na Žabljaku koji ima dvije ulice, odlučuju da ih rekonstruišu baš u špicu sezone. Ako se na to doda i pogubna politika u oblasti avio saobraćaja, sa tjeranjem low cost kompanija u susjednu Albaniju, jasno je zašto Crna Gora gubi sjaj koji je imala do 2020. godine. Jedine investicije koje napreduju su one u Kolašinu, ali  i tu država koči. Tačnije neposobna uprava Monteputa, koja pravi redove na naplatnim rampama na auto putu, pa se na njima čeka i po nekoliko sati za prolaz. Portal Aktuelno je pisao da je najviše gužvi na naplatnim rampama na auto-putu Princeza Ksenija, kao i tunelu Sozina.

Bivši ministar Vladimir Martinović koji je smijenjen nakon pisanja Portala Aktuelno: Ko nam je do sad bio ministar, dobro je da uopšte imamo sezonu

Svuda u svijetu je naplata na ovoj vrsti saobraćajnica automatizovana i nema radnika koji naplaćaju i izdaju račun. Primjer za to je elektronski TAG uređaj kojim se automatski podiže rampa dok se vozilo približava. Zahvaljujući neznanju Monteputa u Crnoj Gori ne pomaže ni TAG uređaj, pa se često dešava da radnici na cesti usmjeravaju vozače po svojoj volji iako je poznato da TAG  i služi upravo kako bi jedna rampa uvijek bila na raspolaganju za vozila sa ovim uređajem i omogućila brži prolaz. Kako javljaju čitaoci Portala Aktuelno, često ne pomaže ni TAG uređaj, pa se građani i turisti osjećaju prevareno zbog ovakve nesposobnosti Monteputa. Osim toga, stalno se dešava da je na jednoj rampi  TAG, kao plaćanje i kešom i karticom. U takvoj situaciji TAG gubi svaki smisao, a očigledno je da oni koi su uvodili ovaj servis o njemu pojma nemaju.

Monteputu odgovaraju gužve na naplatnim rampama jer mogu da ih iskoriste kao povod za još veće zapošljavanje da bi tako opravdali nova radna mjesta

TAD uređaj radi svuda osim u Crnoj Gori. Turisti se žale da više vremena ostave na rampama auto-puta nego što im traje vožnja od Kolašina do Podgorice. O Sozini koja se gotovo na dnevnoj bazi zatvara određeni period da i ne govorimo, pa je saobraćaj brži preko Paštovačke gore.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Подгорички времеплов (@podgoricki_vremeplov)

Pored TAG uređaja, na saobraćajnicama ove vrste u svijetu više nema radnika koji naplaćuju karte, vraćaju kusur i izdaju račune, sve je autmatizovano i za elektronsko plaćanje i za keš. To ne odgovara Monteputu, jer gužve na naplatnim rampama mogu da iskoriste kao povod za još veće zapošljavanje i tako opravdaju nova radna mjesta koja će opet da stvaraju veće gužve. Posljednje četiri godine zaostajanja, političkog kadriranja i partijskog zapošljavanja sve više dolazi na naplatu. Haos na najvećim saobraćajnicama u jeku turističke sezone samo je jedan od pokazatelja lošeg menadžmenta najvećih državnih kompanija.

Ako se ne izvuku lekcije iz ove, sada već izvjesno propale ljetnje sezone, Crna Gora sljedeću ne mora ni da čeka. Martinović na sreću više nije ministar turizma, a od njegove nasljednice Simonide Kordić se očekuje da pokrene nove projekte, animira nova tržišta, promoviše Crnu Goru kao turističku destinaciju. Ali na prvom mjestu da strateški odredi pravce crnogorskog turizma i gdje vidi njegovu budućnost – u obrtanju ražnja na plažama i nepotrebnom maltretiranju turista ili cjelogodišnjoj evropskoj turističkoj destinaciji.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dada
09.08.2024-07:45 07:45

Sve nam Je ovako odkad su došli oslobodioci.
I grđe nam Bog dao.
Zaslužili smo glasanjem za četnike.

Jorgovan
09.08.2024-12:18 12:18
Reply to  Dada

Četnici, pa četnici…Zašto se već jednom ne obračunaš sa njima ? Objavi im rat, potuci se sa njima i reši problem za sva vremena.

Kotoranka
09.08.2024-07:53 07:53

Zasjat će palaci s pračevinom ispod njih.
Što dočeka Kotore stari??

Jorgovan
09.08.2024-12:17 12:17
Reply to  Kotoranka

Ti ne voliš i ne jedeš prasetinu, Kotoranko stara ? :)

Cuki
09.08.2024-08:01 08:01

Rajov,Pipunov i Spajketov turizam ala Moravac na moru!!

Neko tamo
09.08.2024-11:50 11:50

Naravno kad je četunjarama cilj da umiste sve da bi bili sa Srbijom sobzirom da su svetosavska kopilad vaspitana od svoje sekte i iz 14 vijeka su

Opet ne kazem sve je ovo ocekivano
Ali krivci su URA I PESte tkz graszanske partije prvo dritno i ura i vesti pa prevarant iz singapura i njegova prevarantska partija

Naravno svetosavci ce odgovarati zbog ovoga

Neko tamo
09.08.2024-11:52 11:52

Brzo ce oni odavde svaki srbim u crnoj gori ce od 2020 odgovarati za sve sto je napravio

Pocevsi od njihovih partija demokrate ura pes df snp demos pa do obicne djece

A ovo prase na moru je dokaz da su svetosavci u srednjem vijeku i da im nije mjesto van srbije

Ivan
09.08.2024-18:38 18:38

Ovo su stari Kotorani pravili.