Nedjelja, 7 Jula, 2024
Rubrika:

Istraživanje BIRN-a: Eparhija, Medžlis i sport – kako je EPCG trošila milione na donacije

Istraživanje BIRN-a pokazalo je i da je od 2019. godine konstantno rastao iznos novca koji se godišnje odobravao za donacije i sponzorstva da bi u 2023. godini dostigao više od 800.000 eura

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potrošila je najmanje 2,8 miliona eura na donacije i sponzorstva pojedincima, organizacijama i državnim insitucijama u posljednjih pet godina, pokazalo je istraživanje BIRN-a Crna Gora.

Najviše novca je potrošeno na sponzorske ugovore sportskim klubovima i nacionalnim sportskim savezima, vjerskim organizacijama, kao i javnim ustanovama i institucijama koje se već finansiraju iz državnog i lokalnih budžeta.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je i da je od 2019. godine konstantno rastao iznos novca koji se godišnje odobravao za donacije i sponzorstva da bi u 2023. godini dostigao više od 800.000 eura.

Na osnovu odoborenih zahtjeva i ugovora za posljednjih pet godina, u koje je BIRN imao uvid, novac je dominantno uplaćivan organizacijama i pojedincima koji su bili politički bliski tadašnjim rukovodstvima EPCG.

U posljednje dvije godine najviše donacija dodjeljeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i organizacijama povezanim sa njom, a prije 2021. godine najviše novca uplaćeno je organizacijama i pojedinicima bliskim tadašnjoj vladajućoj koaliciji predvođenoj Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Iz EPCG i Ministarstva energetike i rudarstva nisu odgovarali na pitanja BIRN-a o donacijama u energetskim kompanijama. Ministar Saša Mujović je tokom gostovanja na RTCG 7. juna kazao da će ministarstvo kontrolisati buduće donacije, kao i da će one morati da budu transparentne.

“Nema više skupljanja poena u političke svrhe. Takođe sam tražio da bude puna otvorenost ka medijima. Nema više ništa da se krije i nema ćutanja. Presija i sakrivanje od medija je prošlost. U pola dana, u pola noći dokumenti će moći da se pregledaju”, rekao je Mujović.

Iako je poslovala sa promjenljivim uspjehom i bilansima na kraju godine i kompletno promijenila rukovodstvo nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, EPCG u posljednjih pet godina nije mijenjala sistem u kom su stotine hiljada eura potrošene na donacije bez jasnih pravila i kriterijuma.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je u periodu od 2019. do 2023. godine, od stotina odobrenih zahtjeva za donacije najviše odobreno školama, nevladinim organizacijama i pojedincima u Nikšiću i Pljevljima.

Kada su u pitanju sponzorski ugovori za nekoliko košarkaških i odbojkaških klubova, nacionalnih sportskih saveza pojedinačni iznosi su dostizali i do 200.000 eura godišnje.

Sve odluke odobrene su prema Pravilniku o dodjeli donacija i sponzorstava, koji upravi EPCG daje diskreciono pravo da neki zahtjev usvoji ili odbaci.

Desetine hiljada eura godišnje za SPC i Islamsku zajednicu

Istraživanje BIRN-a, koje je sprovedeno na osnovu uvida u stotine odluka i ugovora o donacijama i sponzorstvima EPCG, pokazalo je da je do februara 2021.godine novac dominantno odlazio organizacijama, podjedincima i javnim ustanovama koje su vodili kadrovi bliski DPS-u.

Sistem je ostao nepromjenjen i nakon februara 2021.godine, kada je odbor direktora preuzeo funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović a direktorsku poziciju funkcioner Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin, osim što su zvanična dokumenta o donacijama bila na ćirilici a najviše novca uplaćivano je onima bliskim novim vlastima.

Tako je u 2023. godini uprava EPCG odobrila najmanje 810.106 eura, od čega je na donacije otišlo 281.906 eura a na sponzorstva sportskim klubovima, savezima i muzičkim festivalima ukupno 528.200 eura.

Zvanični podaci su pokazali i da je EPCG poklonila i nekoliko vozila i minubusa sportskim i nevladinim organizacijama.

Bogoslovija “Sveti Petar Cetinjski” na Cetinju dobila je donaciju od 10.000 eura za poboljšanje uslova školovanja i boravka učenika, dok je Odboru za obnovu crkve Svetog Nikole u selu Drušići odobreno 2.000 eura.

Odboru za izgradnju Hrama Svetog Makarija u Plužinama odobreno je 20.000 eura donacije, NVO “Sveti apostoli Petar i Pavle – SPC” iz Plužina dobila je 2.500 eura za podršku izgradnji hrama a odboru za izgradnju Hrama Svete Petke donirano je 2.000 eura.

Tokom 2021. godine Eparhija budimljansko-nikšićka dobila je 3.600 eura donacije za manastir Kosijerovo, Eparhija Mileševska za potrebe crkve Svete Petke u Pljevljima 10.000 eura a Parohija Banjansko-Rudinska dobila je 500 eura.

Donacije do 5.000 eura dodijeljene su različitim odborima za obnovu crkava i tokom 2021. i 2022. godine. EPCG je sa 1.000 eura pomogala Veterane 63. padobranske brigarde nekadašnje Vojske Jugoslavije dok je odboru za realizaciju projekta “Izvor Svetog Save” uplaćeno 5.000 eura za izgradu skulpture Svetog Save. Danilovgradski ogranak Matice srpske dobio je 2.000 eura a NVO “Miholjski zbor” donaciju od 500 eura.

Udruženje veterana prištinskog korpusa Vojske SRJ – Košare 1999 dobilo je 1.500 eura za podršku u organizaciji i “realizaciji ciljeva i ideja očuvanja sjećanja na herojske borbe koje je vodio prištinski korpus””.

Institut za srpsku kulturu čiji je osnivač nekadašnji poslanik Nove srpske demokratije Budimir Aleksić tokom 2023. godine dobio je 5.000 eura za “štampu izdanja o njegošologiji”. Isti insitut u čijem je upravnom odboru bivši poslanik Nove Strahinja Bulajić dobio je u 2022. godini donaciju od 3.000 eura za štampanje knjige i časopisa “Srpska baština” a godinu ranije dva puta po hiljadu eura za izdavanje monografije o Manastiru Morača.

Zvanični podaci pokazali su da je donacije EPCG dobijala i Islamska zajednica u Crnoj Gori, nakon što su u upravu kompanije imenovani kadrovi bliski Demokratama i bivšem Demokratkom frontu.

Čim su za čelnike imenovani Đukanović i Rovčanin odboru Islamske zajednice u Plavu donirano je 5.000 eura za “saniranje nepovoljne finansijske situacije”, dok je u periodu od 2021. do 2023. godine Islamskoj zajednici – Medžlis Bijelo Polje donirano 3.000 eura za rekontrukciju džamije u Bijelom Polju. U istom periodu odbor Islamske zajednice u Pljevljima dobio je 5.000 eura donacija za “tekuće aktivnosti”, ali im je donirano 20.000 eura nakon što je prvobitna odluka o dodjeljivanju pomoći preinačena na četvorostruko viši iznos.

Tokom 2023. godine NVO “Husein Paša” dobila je 1.000 eura donacije za podršku aktivnosti organizacije, dok je NVO Rukotvorina, koju kao ovlašćeno lice zastupa Egzonita Selmanaj, dobila donaciju od 5.000 eura, ali je posebnom odlukom iz aprila 2023. ta donacija povećana na 14. 000 eura. Pretragom registara nevladinih organizacija nije bilo moguće pronaći NVO sa tim imenom ali organizacija koja pomoviše kulturno nasljeđe i albansku narodnu tradiciju istog imena registrovana je na Kosovu.

Dok su na čelu EPCG bili izvršni direktor Igor Noveljić i predsjednik odbora Đoko Krivokapić, dokumentacija koju je pribavio BIRN ne pokazuje nikakve donacije SPC i Islamskoj zajednici. U 2020. odobreno je 1.000 eura za Crnogorsku pravoslavnu crkvu u Nikšiću.

Tokom mandata Noveljića i Krivokapića, donacije su dodjeljivanje Fondaciji za izgradnju spomenika princezi Jeleni koja je dobila 5.000 eura, Prijestonici Cetinje kojoj je donirano 10.000 eura za “proslavu 13 godina od organizovanja referenduma”. Tokom 2019. godine EPCG je donirala 1.000 eura Vladimiru Jovanoviću za izdanja “Rovačka republika” i “Crnogorstvo”, dok je kulturno-umjetničko društvo “Krsto Zrnov Popović” dobilo 1.000 za “edukaciju djece”.

EPCG mecena sportskim klubovima i savezima

U 2019. godini kada je ukupno dodijeljeno 644.300 eura donacija i sponzorstava, EPCG je odobrila dvije trećine tog iznosa na novac za sportske klubove i udruženja.

Rukometni i Odbojkaški savezi Crne Gore dobili su po 10.000 eura donacija, Rukometni klub “Lovćen” sa Cetinja 1.000 eura a Vaterpolo klub “Nikšić” donaciju od 10.000 eura.

Posebnim odlukama odbor direktora tada je, između ostalog, odobrio 100.000 eura sponzorstva košarkaškom klubu “Sutjeska”, dok je istoimeni fudbalski klub dobio 30.000 eura. Vaterpolo i plivačkom savezu Crne Gore odobreno je 170.000 eura a 100.000 eura dobio je Košarkaški savez Crne Gore.

Slična praksa nastavljena je i u 2020. kada je odobreno 674.051 eura. Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je, između ostalog, odobreno sponzorstvo za košarkaški i fudbalski klub “Sutjeska” koji su dobili po 50.000 eura, fudbalski klub Rudar iz Pljevalja dobio je 20.000 a ženski rukometni klub Budućnost 15.000 eura.

U februaru 2021. godine, samo nekoliko dana prije nego što će novo rukovodstvo preuzeti EPCG, predsjednik odbora direktra Đoko Krivokapić potpisao je odluke kojima se odobrava rekordnih 755.000 eura za sponzorstva sportskim klubovima. Zvanični podaci su pokazali da je tokom 2021. godine, zahvaljujući tim odlukama uoči smjene uprave, ukupan iznos donacija i sponzorstava dostigao rekordnih 1.2 miliona eura. Iz EPCG nijesu odgovarali na pitanja BIRN-a zbog čega su dodjeljene donacije uoči smjene rukovodstva.

Novo rukovodstvo EPCG nastavilo je praksu sponzorisanja sportskih klubova pa su tokom 2022. i 2023. godine Vaterpolo i plivačkom savezu dodijelili 200.000 eura, Košarkaškom klubu “Sutjeska” 100.000, a Bokserskom savezu Crne Gore 25.000 eura.

Donacije i spoznzorstva u iznosu od 2.000 do 25.000 eura , u proteklih pet godina, dobijala su i mala sportska društva, klubovi i nevladine organizacije koje se bave ragbijem, malim fudbalom i sličnim sportovima koji ne spadaju u kategoriju najpopularnijih. Većina tih donacija uplaćena je organizacijama sa sjedištem u Nikšiću i Pljevljima.

Više desetina hiljada eura sponzorstava odobreno je u periodu od 2019. do 2023. godine za festivale i muzičke događaje. Obije uprave EPCG u tom periodu podržavale su Bedem fest i Lake Fest sa po 40.000 eura, organizatori Ušće Fest dobili su 2.000 a Made in New York džez festival 2.500 eura.

IzvorBIRN

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve