Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Green Home: Preispitati opravdanost projekta izgradnje Solarne elektrane na Briskoj gori

Briska gora, kako je navedeno u saopštenju,  pripada području Delte Bojane, koje je ključno područje biodiverziteta, područje je od značaja za zaštitu EMERALD koje uključuje i rijeku Bojanu, Šasko jezero i Knete, područje je od značaja za boravak ptica

Na okruglom stolu o opravdanosti projekta izgradnje solarne elektrane na Briskoj gori, koji je danas u Podgorici organizovala NVO Green Home, razgovarali su predstavnici relevatnih institucija uključujući Ministarstvo energetike i rudarstva, Elektroprivrede Crne Gore, obrađivači prostorno planske dokumentacije i civilni sektor.

Iz te nevladine organizacije naveli su da uz potpuno razumijevanje svih zainteresovanih strana da neophodno je realizovati zelenu tranziciju države Crne Gore i da je potrebno povećati iskorišćavanje solarnog potencijala i obnovljivih izvora energije, došlo se do sljedećih zaključaka.

“Projekti izgradnje elektroenergetskih objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije trebaju da budu održivi i ekološki prihvatljivi, te se ne smiju “gurati” projekti samo zbog prethodno potpisanih ugovora ili sporazuma čak i onda kada ne postoji ekološka opravdanost za realizaciju istih”, jedan je od zaključaka.

Tenderska komisija koju je formiralo Ministarstvo rudarstva i energetike treba da informiše javnost o svojim nalazima i daljim koracima nakon što je Upravni sud presudom poništio odluku prethodne tenderske komisije o utvrđivanju rang liste ponuđača na javnom pozivu, na osnovu koje je i potpisan Ugovor o zakupu sa konzorcijumom koji čine Elektroprivreda Crne Gore i kompanija Fortum, konstatovno je tokom okruglog stola.

“Ministarstvo energetike i rudarstva treba da svoje buduće aktivnosti u pravcu iskorišćavanju solarnog potencijala u Crnoj Gori učini takvim da se osim korišćenja potencijala vodi računa o prirodnim vrijednostima lokaliteta na kojima se ovi projekti planiraju. Sa tim u vezi, treba preispitati opravdanost površine i lokacije na kojoj je planirana solarna elektrana na Briskoj Gori a vodeći se informacijama o prirodnim vrijednostima ovog lokaliteta kako bi se izbjegla trajna degradacija ključnih vrijednosti ovog područja kroz uništavanje pejzažnih vrijednosti, sječu šuma, uticaj na ptice, uticaji na biodiverzitet kao i uticaji na kulturno nasljeđe i lokalno stanovništvo”, posljednji je od zaključaka.

Briska gora, kako je navedeno u saopštenju,  pripada području Delte Bojane, koje je ključno područje biodiverziteta, područje je od značaja za zaštitu EMERALD koje uključuje i rijeku Bojanu, Šasko jezero i Knete, područje je od značaja za boravak ptica.

“Područje Šaskog jezera sa kojim se Briska gora graniči ispunjava kriterijume međunarodno važnog močvarnog staništa Ramsar. Dakle, riječ je o području od izuzetnih i jedinstvenih prirodnih vrijednosti ali i kulturnih, kako se na Šaskom brdu nalazi stari grad Svač koji predstavlja jedno od najznačajnih lokaliteta kulurne baštine na teritoriji opštine Ulcinj. Uprkos navedenim činjenicama, koje su samo dio sveukupnih vrijednosti ovog lokaliteta, zbog planiranog projekta nije sprovedena nulta (bazna) studija biodiverziteta predmetnog područja koja bi dala uvid u trenutno stanje i broj prisutnih vrsta, ekosistema, staništa kao i trendove promjena prije početka projekta”, naveli su iz Green Home-a.

Skladno tome, iz te NVO navode da za projekat Solarne elektrane, “još uvijek nije moguće uraditi evaluaciju negativnih uticaja na biodiverzitet područja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Teslo
23.06.2024-13:30 13:30

Solarne elektrane pretvaraju Sunčanu energiju u fotonaposku struju.trazi puno prostora.
Solarne termalne elektrane preko zagrijavanja i turbina pravi struju. Manje prostora.
A za što vam treba struja kad nema KAPa. Za izvoz . ? Zašto ne . E j..ga