Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Crna Gora pri vrhu evropske ljestvice po skupoći

''Koristimo priliku da upoznamo javnost i sa našim istraživanjem uporednih cijena osam životnih namirnica i to po najdostupnijim cijenama u supermarketima u Crnoj Gori i Holandiji, koja je inače jedna od najskupljih evropskih zemalja''

Posljednjih mjeseci građani su se zahvaljujući pojedinim nevladinim istraživačima, ekonomistima i medijima mogli uvjeriti da je Crna Gora pri vrhu evropske ljestvice po skupoći prehrambenih proizvoda i mjesečnih troškova života, saopštili su iz Građanske inicjative GI 21. maj.

“Upoređujući cijene sa našim okruženjem i nizom evropskih država očigledno je da je domaće tržište hrane postalo preskupo za prosječan džep crnogorskog potrošača. U tom smislu, koristimo priliku da upoznamo javnost i sa našim istraživanjem uporednih cijena osam životnih namirnica i to po najdostupnijim cijenama u supermarketima u Crnoj Gori i Holandiji, koja je inače jedna od najskupljih evropskih zemalja”, ističu u GI 21. maj.

Primjera radi, flaša ulja u Crnoj Gori košta 1,39  eura, dok je u Holandiji 1,60  eura. Cijena litra mlijeka je ista u obje zemlje i iznosi 0,99 eura, baš kao i 600 gr piletine koju je moguće kupiti u obje zemlje po cijeni od 6,99 eura.

Deset jaja iz tzv. otvorenog uzgoja u Crnoj Gori je moguće kupiti za 4,89 eura, dok je u Holandiji cijena 4,39 eura.

Pakovanje paste “Barilla” u Crnoj Gori je 1,29  eura dok je u Holandiji 2,65 eura. Kilogram riže u Crnoj Gori je 1,29 eura a u Holandiji je 1,59 eura.

Kilogram krompira je moguće kupiti u Crnoj Gori za 0,59 eura, dok je cijena u Holandiji 1,76 eura. Flaša italijanskog maslinovog ulja “Monini” u Crnoj Gori košta 19,99 eura a u Holandiji 13,80 eura.

“Pritom, prosječna mjesečna zarada u Crnoj Gori je oko 840 eura, dok je u Holandiji oko 3.700 eura. Minimalna mjesečna zarada u Crnoj Gori je 450 eura a u Holandiji je oko 2.100 eura”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve