Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

EPCG: U posljednje tri godine postignuto više nego za 30 godina vladavine DPS-ovih kadrova

Kako su kazali, danas se oglasio DPS, zlonamjernim i neprimjerenim napadom na našu kompaniju

Iz EPCG-a su reagovali na današnje saopšštenje DPS-a u kojem pozivaju specijalnog državnog tužioca, Vladimira Novovića da se pozabavi “nezapamćenom poharom u energetskom sektoru kako bi počeo brojiti milione eura umjesto nečijih trešanja, krtole i vodokotlića”?

“EPCG osjeća potrebu da se, javnosti radi, oglasi povodom današnjeg istupa Demokratske partije socijalista (DPS). U nekim drukčijim okolnostima, ne bi bilo potrebe da se osvrćemo na istupe pojedinaca i organizacija koje, očito, imaju manjak osjećaja kada je riječ o odgovornosti za javno iskazane riječi, ali smo, kao predstavnici najvažnije kompanije u državi, dužni da ukažemo na jednu vrlo problematičnu praksu u dijelu koji se odnosi na potrebu nekih političkih aktera da, preko leđa EPCG, njenog poslovodstva i zaposlenih, stiču jeftine političke poene”,naveli su iz EPCG-a u reagovanju.

Kako su kazali, danas se oglasio DPS, zlonamjernim i neprimjerenim napadom na našu kompaniju.

“Zaista izaziva neizmjerno čuđenje odvažnost DPS-a u plasiranju neistina o radu Elektroprivrede Crne Gore i predsjednika Odbora direktora, Milutina Đukanovića. Te tragikomične izjave upravo dolaze iz partije čiji su kadrovi ovu državnu kompaniju unazadili makar za nekoliko decenija u odnosu na energetske kompanije regiona i šire, a nije u stanju da se pomiri sa ogromnim uspjesima EPCG koje priznaje domaća i međunarodna stručna javnost”, poručuju u reagovanju.

Iz te kompanije ističu da se, predsjednik Odbora direktora uvijek zalagao za maksimalnu racionalizaciju troškova kompanije, počev od voznog parka preko službenih putovanja pa sve do svih ostalih izdataka. Svojim inovativnim idejama i posvećenim radom, EPCG se etablirala kao kompanija od koje mnogi mogu da uče, naročito na polju zelene energije i sjajnih razvojnih projekata.

“Baš zbog tako odgovornog rada, kompanija postiže najveća dostignuća u istoriji postojanja. Eventualno uvećanje određenih tehničkih troškova povezano je isključivo za pojačan obim poslovnih aktivnosti i tiče se tekućeg rada”, dodaju iz EPCG-a.

Međutim, ističu, na osnovu dosadašnjih istupa DPS-a, stiče se utisak da njihov problem nijesu takve tehničke stavke, već činjenica da je EPCG u prethodne 3 godine pokrenula značajan broj projekata koji su, tokom minulih nekoliko decenija bili misaona imenica. Oni nemaju kredibilitet da pričaju o energetskom sektoru kad za 40 godina nijesu napravili ni jedan KW novih izvora električne energije.

“Njihove tajkunske poslovne “uspjehe” građani su iz svog džepa platili preko 300 miliona evra, dok se sada EPCG isključivo vodi interesima naroda i jedina nije povećavala cijenu struje u Evropi. Umjesto toga, sada je EPCG omogućila da 5000 fizičkih i pravnih lica izgradi za dvije godine godine 50MW i postanu proizvođači električne energije. To je revolucija u energetskom sektoru koja će tek dobiti na punom zamahu”, kazali su u reagovanju.

Napominju da su projekti koje danas realizuje EPCG, kao što su Solari 3000+ 500+ i Solari 5000+, na svim relevantnim adresama prepoznati kao najbolji projekti u ovom dijelu Evrope.

“EBRD je označila projekat vjetroelektrane GVOZD kao odlično rešenje i odobrila je kredit od 82 miliona evra. Ugradnja 8. agregata u HE Perućica prepoznat je i finansiran od KFW banke, valorizacija voda Nikšićkog polja će pojačati njenu proizvodnju, a već se značajno odmaklo u realizaciji projekta HE KOMARNICA. U saradnji sa Opštinom Nikšić gradiće se i Sunčani grad što će Nikšiću dati posebnu dimenziju”, kazali su iz EPCG-a.

Za razliku od svega toga, poručuju, sve što su pojedinci iz DPS-a radili jedino zavređuje pažnju nadležnih organa za zloupotrebe pozicija moći. S tim u vezi, pozivamo specijalno tužilaštvo da se pozabavi odnosom EPCG i Prve banke do 2021. godine i da poradi na slučaju CO2 kredita gdje je EKO Fond uskraćen za 17 miliona evra, privatizacijom A2A i namještanjem poslova privilegovanim pojedincima. Naročito ističemo da SDT treba da preispita kako je Željezara svojevremeno prodata za 17 miliona, a danas je procijenjena na 55 miliona.

“Za razliku od DPS vladavine, koja je obilježena nizom privrednih neuspjeha i prelivanjem javnih resursa u privatne projekte, EPCG je danas prosperitetna firma, a Nikšić grad u koji ljudi dolaze i sa optimizmom gledaju u budućnost. Zato predsjednik Odbora direktora može mirne savjesti izaći na crtu kako tužilaštvu, tako i DPS-u, u čijim je redovima, kako javnost može posvjedočiti, velika gužva u količini straha i redu za hapšenja zbog silnih zloupotreba državnih resursa”, navode u reaqqgovanju.

U krajnjem, ocjenjuju, DPS je bio zastupljen u Odboru direktora tokom 2022. godine, pa njihov predstavnik tada nije detektovao ovo o čemu oni danas govore. Nije ni mogao, jer nikakvih zloupotreba tokom posljednje tri godine nije ni bilo.

“Uvažavamo, naravno, svačije pravo da učestvuje u javnom životu, ali ćemo, cijeneći važnost EPCG za privredni sistem Crne Gore, uvijek i bezuslovno odgovoriti na svaki neutemeljeni napad. Jer, naš posao je da kompaniju koju su gradile generacije naših predaka vodimo uspješno i u što boljem stanju predamo u nasljeđe budućim generacijama. Razumijemo da tako nešto ne mogu da shvate oni koji razmišljaju od danas do sjutra, ali je nama, razumjećete, opšti interes uvijek iznad svih partikularizama”, zaključuju iz EPCG-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve