Srijeda, 3 Jula, 2024
Rubrika:

Eloksirani ministar u raljama SPC?

Ministar je podlegao pritiscima krugova bliskih SPC i ubrzano sklapa ugovore štetne za ekonomske, energetske, ali i spoljno-političke interese Crne Gore. EPCG, odnosno njena ćerka firma Solar gradnja, koje su u nadležnosti Mujovićevog ministarstva, sklopila je sumnjiv ugovor sa firmom Kaldera iz Laktaša, koja je na listi sankcija SAD i za koju se u saopštenju američkog Ministarstva finansija navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika kojega optužuju za korupciju i poslovne malverzacije.

Piše: Neven Mitrović

Crnogorskoj javnosti, pogotovo onoj koja se intezivno bavi energetikom, sigurno nije poznata okolnost da je u aktivnosti i dogovore ministra Saše Mujovića sa predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) prste umiješalo i nekoliko visokorangiranih predstavnika SPC iz Crne Gore i Hercegovine.

Kako se spekuliše, o tim sastancima postoji i foto arhiva koju je za svoje (kasnije) potrebe uradila jedna sigurnosno-obavještajna agencija iz regiona. Ministar je, po svemu sudeći, podlegao pritiscima iz tih krugova i ubrzano sklapa ugovore štetne za ekonomske, energetske, ali i spoljno-političke interese Crne Gore.

Oko energetike smo već pisali – potpisao je ugovor u vezi odštete za potopljenu zemlju Opštine Nikšić za izgradnju Bilećkog jezera na svega 600.000 eura iako je taj iznos trebao da bude barem 2.000.000 eura godišnje.

Takođe, potvrdio je retroaktivnost samo do 1.1.2024. godine, iako ERS ne plaća ovu nadoknadu od 1992. godine kad je uplaćeno 400.000 tadašnjih maraka. Samo po osnovu ovog potpisa Crna Gora i Nikšić gube nekoliko desetina miliona eura.

Milorad Dodik – poslovni partner crnogorske Vlade

Energetska šteta nastaje time što se ne uzima dio proizvedene struje od Hidro energetskog sistema Trebišnjica koji čine četiri elektrane koje proizvode 40 odsto struje sa područja sliva Crne Gore iz jezera koje je 22 odsto na teritoriji naše zemlje. Samo da se uzme srednja vrijednost te energije, Crna Gora ne bi morala da uvozi ni kilovat. Ali je Mujović zajedno sa Milutinom Mićom Đukanovićem i Markom Kovačevićem odlučio da je bolje da se sa ovom energijom pomogne posustala Republika Srpska čije su finansije ozbiljno ugrožene i koja uskoro neće moći isplaćivati zarade velikom broju sektora, od zdravstva pa na dalje. Upravo je u ovom dijelu presudan bio pritisak klera SPC, koji je na specijalnom zadataku obradio Mujovića.

I najvažniji aspekt – EPCG, odnosno njena ćerka firma Solar gradnja (koje su u nadležnosti Mujovićevog ministarstva)  sklopila je sumnjiv ugovor sa firmom Kaldera iz Laktaša, čime je zvanično i na velika vrata omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji slovi za vlasnika iz sjenke ove energetske kompanije iz Banja Luke.

Kako je Milorad Dodik pod zapadnim sankcijama na toj listi se uz Građevinsko Preduzeće “Krajina”, ”Prointer ITSS“, ”Infinity Media“, ”K-2 Audio Company“, ”Sirius 2010”, ”Una World”, nalazi upravo i firma “Kaldera Company“. Za Kalderu se u saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika kojega optužuju za korupciju i poslovne malverzacije.

Potpisivanje ugovora sa firmom koja je na listi sankcija SAD

Ugovor je potpisala preletačica iz DPS u URA, a danas iz URA u Vučićevo jato, čuveni “finansijski mag” – Valerija Saveljić. Sa njom će firma Solar gradnja sigurno napredovati, možda čak i bolje nego što su matične Plantaže koje imaju desetine miliona dugova dok je ona kao finansijska direktorica u vrijeme Verice Maraš primila “tričavih” 600.000 eura ili prosječno 6.823 eura za period od 2008. do 2015. godine.

Ovo je kao da sklopite ugovor sa Wagnerom iz Rusije u očima SAD administracije, koja neće više slušati gluposti lokalnih stafera iz Crne Gore i Srbije. Po svemu sudeći to je taj ”evropski put” PES.

U ovakvu kadrovsku strukturu “ugroženih” se savršeno uklapa i bivši dekan ETF Mujović koji je cijelo vrijeme vlasti DPS ”stojički” ćutao na brojne malverzacije, da bi se danas kad je kao ekspert ušao u Vladu Milojka Spajića sjetio 30 godina ”užasne vlasti”. Pa onda kao ekspert upao umjesto Andreja Milovića u predsjedništvo PES, da bi “krunisao” karijeru ”nestranačkog” ministra – mjestom predsjednika podgoričke podružnice PES.

MIlojko Spajić i njegova vlada uvode Crnu Goru u ”srpski svet” na svim poljima – od usvajanja provokatorskih rezolucija pa do potpisivanja ugovora sa sumnjivima firmama iz Republike Srpske

Za nekoga ko je samo “ekspert”, ima više političkih funkcija nego njegov neformalni šef Andrija Mandić.

Ali o tome kakav su pakleni plan smislili sa povećanjem cijena struje osiromašenim građanima krajem godine, škakljivim fotografijama sa bradatim vladikama, vezama sa sinom Milorada Dodika u narednom tekstu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
01.07.2024-13:27 13:27

…E MOJ SAŠA ! …znamo mi ko je ljubav vaša
/ olos iz Laktasa i žvalavi iz bg/ vidjeli smo a kolika je ljubav prema CG a prema CEDIS-u i energetskom sektoru da ne pricamo …!
vaš dobijeni zadatak je -unistiti sve Crnogorsko !

Muljanin
01.07.2024-15:43 15:43

Mujović je sitni prevarant i kalkulant.
Pa znamo ga oz Kotora čovječe.
Ma dje njega nadjoše ovi
šibicari iz PES-a?
Tačno su udjelji, što bi rekli stari
Crnogorci.

cetinje
01.07.2024-19:44 19:44

Dobro sam ja “objasnio”za “vecinsku svetosavsku marvu”u Parlamentu i prevarantima/lopingerima iz Svetosavske vlade,da nema toga reciklaznog dvorista koje moze pomenuto smece preraditi u nesto posteno.

Radosav Zarubica
01.07.2024-21:02 21:02

Džaba širite laži o Mujoviću, dobro se SDP prepao jer Mujovića ljudi vole, ne možete mu ništa, svakako vas niko i ne čita. Fantomski portal i fantomski novinari. Vi ste samo oglasna tabla SDP-a i ekipe. Poljubite Mujovića u guzu!