Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

EBRD obezbjeđuje kredit do 28 miliona eura za unapređenje trafostanice Brezna

Kako su dodali, radovi uključuju instalaciju dva elektro transformatora i njihovo povezivanje na nacionalnu prenosnu mrežu putem novog prenosnog dalekovoda Lastva – Pljevlja

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbjeđuje kredit sa državnom garancijom u iznosu do 28 miliona eura Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), za unapređenje trafostanice Brezna, na sjeverozapadu Crne Gore, saopšteno je iz EBRD.

“Projekat je veoma značajan, jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive energije u nacionalnu mrežu, čime će se pomoći dekarbonizacija crnogorske ekonomije. Pored toga, smanjiće se gubici u prenosu za 13 GWh/god i obezbijediti sigurno i pouzdano snabdijevanje električnom energijom u Crnoj Gori, kao i u regionu, dodatno jačajući Trans-balkanski koridor koji povezuje zemlje u regionu sa Italijom i EU”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, radovi uključuju instalaciju dva elektro transformatora i njihovo povezivanje na nacionalnu prenosnu mrežu putem novog prenosnog dalekovoda Lastva – Pljevlja.

“Novi transformatori će povećati kapacitet postrojenja na 400/110 kV, što znači da veliki broj elektrana na obnovljive izvore energije, može biti povezan sa trafostanicom Brezna, koja se trenutno nalazi u fazi preliminarnog razvoja od strane privatnih subjekata. Trafostanica Brezna je važan dio crnogorskog elektroenergetskog prenosnog sistema, jer povezuje prenosni dalekovod 400 kV Čevo – Pljevlja 2 sa postojećom elektroenergetskom mrežom zemlje da formira prsten od 400 kV. Takođe postavlja temelje za potencijalnu energetsku vezu sa Sarajevom, što je inicijativa koju EBRD podržava i koja je u fazi preliminarnog planiranja”, dodaju iz EBRD.

Evropska unija obezbjeđuje tehničku pomoć u iznosu od 1,05 miliona eura iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za razvoj studije izvodljivosti, procjene uticaja na životnu sredinu i društvo, i preliminarnog dizajna. Specijalni fond akcionara EBRD-a je doprinio sa 90.000 eura.

“Kao dio projekta, EBRD i EU će pružiti mogućnosti za izgradnju kapaciteta i, gdje je potrebno, kreirati smjernice kako bi regulatori i drugi ključni lokalni akteri mogli efikasno sarađivati sa CGES-om u stvaranju jednakih uslova na tržištu električne energije za obnovljive izvore energije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

EBRD takođe pomaže CGES-u da dobije WBIF investicioni grant za ovaj projekat. Odluka se, navode, očekuje u decembru.

“Od kada je EBRD započeo operacije u Crnoj Gori 2007. godine, uloženo je 846 miliona eura u 88 projekata. Prioritet Banke za zemlju je podrška konkurentnosti privatnog sektora, zelena tranzicija i dalje integrisanje u regionalna i globalna tržišta”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve