Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

DOK OPOREZUJE KNJIGE, MIRNA VINA I POZORIŠTE: Nema povećanja poreza za Spajićeve kripto „drugove“

Da li je Spajić obećao kripto mafiji da će u Crnoj Gori imati svoj novi raj, pa se zbog toga ne donose zakoni, direkcije gase, a porezi ne povećavaju, ili je u pitanju nešto drugo, pokazaće se ubrzo. Ipak, Spajić će uskoro morati da odgovara na brojna pitanja javnosti o poslovima sa Buterinom, Kotrelom i Do Kvonom, ali i drugim licima koji se sve više i sve glasnije pominju kao Spajićevi drugovi.

Fiskalna strategija Vlade Crne Gore, najavljivana kao „reformsko“ čudo premijera Milojka Spajića, predvidjela je povećanje više poreskih stopa u državi. Tako se povećavaju stope PDV-a na smještaj u hotelima sa sedam na 15 odsto čime bi imali treću najveću stopu PDV-a na smještaj u Evropi. Povećavaju se stope PDV-a sa sedam na 15 odsto na hranu u restoranima, uvode se akcize na mirna vina iako u konkurentnim zemljama u regionu ona ne postoji, povećava se stopa PDV-a sa sedam na 15 odsto na knjige i novine, ulaznice za bioskop i pozorište, koncerte i sportske događaje a u Hrvatskoj je ta stopa pet odsto.

Tu je i markiranje goriva, ukidanje oslobađanja plaćanja PDV-a za pošiljke do 75 eura i druge predviđenje mjere na prihodnoj strani budžeta će samo dovesti do povećanja cijena i daljeg rasta inflacije koja je već postala neizdrživa za veći dio stanovništva. Ono što Spajić, međutim, nije povećao je porez na kapitalnu dobit koja je ostvarena trgovinom kriptovalutama. Podsjećamo, Spajić je prije skoro tri godine najavljivao da će blokčejn tehnologija za tri godine činiti 30 odsto crnogorske ekonomije, te da će biti zamajac naše industrije sa desetinama hiljada novih radnih mjesta.

“Nevjerovatne mogućnosti koje blokčejn tehnologija pruža se moraju iskoristiti. Ona nije prepoznata u našem zakonodavstvu i upravo zbog toga želimo da stvorimo zakon, bolji od najboljeg, koji trenutno postoji u svijetu i budemo lider u digitalizaciji finansija. Ubijeđen sam da ćemo biti u mogućnosti da privučemo milijarde eura investicija i otvorimo hiljade sjajno plaćenih radnih mjesta za naše mlade”, obećavao je tada Spajić. U međuvremenu nije urađeno ništa na uređenju legislative u ovoj obasti. Nema zakona koji reguliše tržište digitalnog novca, iako se obavljaju transakcije na kripto mjenjačnicama, nude se nekretnine za kriptovalute, bilo je pokušaja rudarenja, a postavljen je i prvi kriptostroj. Tokom 2022. je na Luštici održana konferencija o novim tehnologijama i blokčejnu kojoj je prisustvovao osnivač kriptovalute “Ethereum”, Vitalik Buterin. Buterinu je iste godine i dodijeljeno crnogorsko državljanstvo.

Vitalik Buterin i Spajić dok je bio ministar finansija i socijalnog staranja

Centralna banka je dogovorila saradnju sa provajderom kripto i blokčejn rješenja, kompanijom “Ripple”, kako da razvije pilot program za pokretanje prve digitalne valute u Crnoj Gori.

“Uvođenje digitalne valute ili nacionalnog stabilcoina, odnosno stabilne valute je još jedan korak naprijed ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima”, navedeno je tada u saopštenju Centralne banke Crne Gore.

KRIPTO RAJ

Ipak, legislativa i državno pravljanje digitalnim novcem očigledno je izostalo. Crna Gora zbog toga postaje raj za kriptoindustriju. Odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa otkud velika imena kriptoindustrije u Crnoj Gori koja nema zakona o toj oblasti, ni razvijeno tržište, analitičar kriptovaluta Novak Svrkota kaže da se radi o relativno maloj ali dobro povezanoj zajednici.

Svrkota je bio dio Vladinog Direktorata za kriptovalute i  blokčejn koje država osnovala i ubrzo ugasila.

“Došlo se na ideju da se pravi kripto raj u Crnoj Gori. Kriptozajednica traži malu zemlju koja je otvorena i koja bi mogla da donese kripto friendly zakone, jer su trenutni zakoni u nekim zemljama dosta restriktivni”, istakao je on.

Crna Gora ne samo da nije donijela kripto friendly zakone, već nikakve, što je privuklo one ”najtraženije” iz ove ”zajednice”, a naša država je došla u fokus svjetske javnosti po licima sa kripto potjernica. Tako se u Crnoj Gori u martu prošle godine našao i Hyeong Do Kwon takozvani kralj kriptovaluta.

On je uhapšen na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanog pasoša.

Potražuju ga SAD i Južna Koreja zbog štete koja je počinjena investitorima krahom njegovih kriptovaluta Luna i Terra, a koja se procjenjuje na više od 40 milijardi dolara.

Do Kvon – jedan od Spajićevih kripto prijatelja

Do sada nije otkriveno kako je i iz kojeg razloga Do Kwon došao u Crnu Goru. Premijer Milojko Spajić je, pod pritiskom političkih protivnika, prošle godine priznao da je upoznao Do Kwona prije nego što je saznao da za njim traga više zemalja. Vijeće za nacionalnu bezbjednost utvrdilo je 2023. godine da su se Do Kvon i Milojko Spajić sastajali u Beogradu dok je Do Kvon bio na crvenoj Interpolovoj potjernici, a da su u laptopu Južnokorejca navodno pronađeni dokazi o finansiranju kampanje PES-a.

KOCKARNICE I MISICE

Tu, međutim, nije kraj Spajićevih kripto problema. Nedavno je i njegova ”politička kičma”, Andrej Milović, iznio tvrdnje o finansiranju Pokreta Evropa sad iz sumnjivih kripto dilova Spajića. Milović je na mreži X objavio da je Džordž Kotrel, svjetski poznati prestupnik, koji je hapšen i osuđivan u SAD-u zbog pranja novca, iznude i ucjene finansirao i pomagao premijera Milojka Spajića. Sa njim ga je po tvrdnjma Milovića upoznao njegov kum M. T. koji ga je spojio sa svjetskim kripto investitorima, od kojih su neki i sa one strane zakona, poput Kotrela.

Novčane “donacije“, kako je naveo,  dogovarane su u Podgorici i po primorju, sastanci se održavali na jahtama u Luštici i Porto Montenegro, uz prisustvo određenih arapskih investitora, a Kotrel je posjećivao i prostorije PES-a.

Kotrel i njegov tim pratili su Spajića tokom predaja lokalnih lista u Pljevljima i Bijelom Polju, dodaje Milović.

”Isti Kotrelov tim koji je radio kampanju za BREXIT Najdželu Faražu (Nigel Farage), radio je kampanju i Spajiću. Ono što je Spajić ostao dužan, jeste da upozna PES, Agenciju za sprječavanje korupcije i crnogorsku javnost, koliko je novca do sada primio od osuđenog prestupnika Kotrela, a što je sakrio i od članova PES-a, kao i koliko je dobio nenovčane pomoći od Kotrela u vidu opreme, snimanja, montaže i drugih usluga koje je Kotrelov tim radio. Prema insajderskim informacijama sa tih sastanaka, Kotrel i M.T. su postavili uslov Spajiću, tražili su da imaju svog čovjeka u predsjedništvu PES-a, što je Spajić prihvatio, pa je Kotrelov zaposleni postao član predsjedništva PES-a, a kasnije i poslanik u crnogorskom parlamentu, a Kotrel nastavio da finansira Spajića”, kazao je Milović.

Svjetski poznati prestupnik i Džordž Kotrel

Navodi da je siguran da će Spajić i Krvavac odmah sve negirati, ali je priložio fotografije „da se prisjete bliskih susreta sa Kotrelovim timom“.

Milović je pomenuo da je i ugledni britanski Gardian pisao o čudnim konekcijama Kotrela i Spajića. Gardijan je u junu izvještavao o dolasku u Crnu Goru kontroverznog britanskog političara Najdžela Faraža, ultradesničara sklonog teorijama zavjere.

,,Izvori su za Gardijan rekli da je Kotrel zabavljao prijatelje u vili tokom boravka u Crnu Goru, sa jednom posebnom spavaćom sobom koju je favorizovao Faraž, iako navodno Kotrel posjeduje skromniji stan u hotelu Regent Porto Montenegro sa pet zvijezdica“, pisao je početkom jula ove godine Gardijan.

Prema pisanju ovog medija, Kotrel je navodno izgubio 20 miliona eura na pokeru, što je izazvalo javnu svađu sa njegovom bivšom djevojkom  Anđelom Vukadinović aktuelnom mis Crne Gore. U razgovoru za Gardijan Vukadinović je pričala i o vezama Kotrela i Spajića.

,,Kotrel je bio blizak sa Spajićem, kojeg sam ranije upoznala u Porto Montenegru, ali su se ove godine razišli. Ne znam zašto, šta se tamo desilo. Džordž ne želi da govori o tome – pitala sam ga nekoliko puta, što je za mene čudno“, povjerila se Vukadinović britanskom novinaru.

Iako je Vukadinovićeva ovo demantovala preko svog advokata, Spajić i Kotrel se ovim povodom nijesu oglašavali.

Da li je Spajić obećao kripto mafiji da će u Crnoj Gori imati svoj novi raj, pa se zbog toga ne donose zakoni, direkcije gase, a porezi ne povećavaju, ili je u pitanju nešto drugo, pokazaće se ubrzo. Spajić nije želio da komentariše navode Milovića, vjerovatno savjetovan od svog tima kako se ne bi upleo u još jednu laž poput onih o dvojonom državljanstvu, prebivalištu itd. Ipak, moraće uskoro da odgovara na brojna pitanja javnosti o poslovima sa Buterinom, Kotrelom i Do Kvonom, ali i drugim licima koji se sve više i sve glasnije pominju kao Spajićevi drugovi.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
26.08.2024-14:34 14:34

I znate ko je u cijelom fukarluku Spajića “desna ruka”majmun Novica Vuković,klasični klovn