Srijeda, 25 Septembra, 2024
Rubrika:

DESETAK GRAĐANA BLOKIRA PROJEKAT VODOSNABDIJEVANJA KOLAŠINA: Privatni interesi iznad opšteg

Pisanje Vijesti i plasiranje neistina odavno ne iznenađuje Kolašince koji su prepoznali spregu mafijaških medija i primitivaca iz Kolašina i promovisanje njihovih ličnih interesa. Ono što ih čudi je da država ne reaguje, iako se radi o projektu koji bi Kolašin i Crnu Goru pozicionirao na mapi ekskluzivnih ski centara.

Dugo očekivani projekat vodosnabdijevanja i osnježavanja Ski centara 1450 i 1600 već na početku realizacije naišao je na prve prepreke – desetak mještana sela Rijeka Mušovića je spriječilo  izvođače radova da prođu ka izvorištu rijeke Ljevaja, gdje se planira dio radova na sistemu za  osnježavanje i snabdijevanje vodom ovih planinskih centara. Tako je projekat koji bi već od sljedeće zimske sezone omogućio vještačko osnježavanje Skijališta Kolašin, koji je usvojila Skupština Opštine Kolašin, a koji finansira država, zaustavljen samovoljom desetak mještana, iako se radi o interesu cijelog grada.

Da su mještanima plasirane pogrešne informacije govori i činjenica da ih snažno podržava navodna NVO „Sačuvajmo ljepote Bjelasice“ iza koje, kako tvrde nezvanični izvori, stoji odbornik URA-e u SO Kolašin Miodrag Vlahović zvani Mijo Struja, inače vlasnik nelegalnog objekta na Bjelasici, tik uz samu stazu. Mijo Struja tako zloupotrebljava mještane Rijeke Mušovića za svoje privatne interese, kako bi obezbijedio da njegova koliba ostane netaknuta na planini, iako je već tri godine ubilježena kao nelegalni objekat, izgrađen mimo plana, urbanističko-tehničkih uslova i bilo kakve dozvole i kao takva predviđena za rušenje.

”Snaga” Spajić-Mandićeve vlade: Nekoliko ljudi može da zaustavi projekat od državnog značaja, a država je nemoćna

Međutim, Mijo Struja vješto koristi svoj položaj odbornika URA u lokalnom parlamentu da progura svoje lične interese. Tako je i suprugu Milenu Vlahović ugurao u Odbor direktora Skijališta Crne Gore, gdje je ubrzo postala i predsjednica tog tijela. Mijo Struja je, kako tvrde mnogi, ljut što Skijališta nijesu prepoznala napore njegove ljepše polovine koja je, iako nema obrazovanja, znanja  i iskustva u prostornom planiranju i upravljanju vodama, po sopstvenom priznanju, sama napravila projekat „malog vještačkog osnježavanja“ ali joj Odbor direktora nije usvojio taj uradak i obezbijedio čak 300.000 eura za njegovu realizaciju. U Odboru su valjda bili svjesni da je to djelo za koje bi mogli i krivično da odgovaraju, jer se radi o nelegalnom finansiranju nezakonitih odluka. Mijo Struja im to nikada nije oprostio, pa sada gura mještane Rijeke Mušovića da blokiraju realizaciju projekta od koga bi najviše koristi imala upravo Skijališta Crne Gore. Jer ova kompanija ne bi mogla da izdrži još jednu sezonu poput prošlogodišnje kada su ogromne minuse u poslovanju finansirali svi građani Crne Gore, iz državnog budžeta.

Milena Vlahović i njen muž Mijo Struja sa bivšim ministrom Vladimirom Balvanom Martinovićem koji je zakuvao čitavu situaciju sa vodosnabdijevanjem u Kolašinu jer je radi ličnih interesa htio da ugradi daleko veće cijevi nego što su potrebne. Nelegalna vikendica Mija Struje u pozadini, koja ne smeta ni dopisnici, ni Vijestima, ni inspekciji

Mijo Struja nije ljut na Skijališta što nijesu prihvatila projekat njegove supruge samo zbog ljubavi prema svojoj životnoj saputnici. Još veći razlog od emotivnog je praktične prirode. Naime, Vlahovićeva je vještačko jezero nacrtala tačno ispod njihove nelegalne kolibe. Jezero na divlje pored nelegalne građevine Vlahovićevima bi omogućilo kontinuirani profit upakovan u navodnu „zelenu“ priču o „ljepotama Bjelasice“.

Samoprozvani ekolog koji nelegalno gradi ima i nalog na instagramu gdje svakodnevno širi lažne vijesti poput one da hotel na Bjelasici zagađuje vodu. To je demantovao Institut za javno zdravlje koji je potvrdio da je voda iz hotela ispravna. Vodu najvjerovatnije zagađuju nelegalni objekti, poput onoga Mija Struje, ali se „anonimni ekolog“ sa instagram naloga više time nije bavio. Kukavičije jaje je podmetnuo svojoj prijateljici iz Vijesti, dopisnici Dragani Šćepanović, koja nastavlja da širi lažne vijesti u maniru medija za koji radi. Tek kad je stigao nalaz Instituta za javno zdravlje, priča o zagađenju je prestala. Mijo Struja i Šćepanovićeva se više time nijesu bavili pa je i danas nepoznanica čije fekalije se izlivaju u vode planine. Jer medijske fekalije su već prosuli po Kolašinu i Crnoj Gori.

Dopisnica privatnog mafijaškog tabloida Vijesti Dragana Šćepanović ne prestaje na piše notorne neistine u pokušaju reketiranja investitora, pri tom dezinformacijama huška narod da sabotira projekte od državnog značaja, iako su raskrinakne sve laži koje je u kontinuitetu objavljivala: Prije nego Aktuelno raskrinka njene laži (lijevo) i nakon što to učinimo (desno)

Slično se dešava i sa projekom vodosnabdijevanja i vještačkog osnježavanja skijališta. Nerealizacijom ovog projekta sprječava se i vodosnabdijevanje Kolašina. Osim toga, zbog nedostatka sistema za vještačko osnježavanje najviše štete će da pretrpi državno preduzeće Skijališta Crne Gore, ali i vlasnici privatnog smještaja u gradu. Uz to, i opštinska kasa će imati manje prihoda, kao i uslužne djelatnosti malog i srednjeg biznisa. Jednostavno rečeno – Kolašin je već izgubio ogromna sredstva u svim sferama privrede grada zbog opstrukcija na projektu koje traju godinama, u režiji privatnih „režisera“ poput Mija Struje i medijskih reketaša čiji naslovi svakodnevno završavaju kao fake news.

Jer dopisnica Šćepanović je od početka projekta pisala seriju tekstova kojima je medijski „trovala“ javnost protiv vještačkog osnježavanja, a mnogi tvrde da nije „oprostila“ odbornicima u lokalnom parlamentu koji su digli ruku za njegovu realizaciju. Šćepanovićeva je to doživjela kao lični poraz, jer je shvatila da medijska hobotnica za čiji džep plasira selektivne informacije i laži, nema snagu koju je ona zamišljala, uprkos sprezi sa pojedincima poput Mija Struje čiji lični interesi prevazilaze opštinske i državne. Mnogi smatraju da je upravo i to razlog što je Šćepanovićeva u više tekstova zagovarala da se osnježavanje skijališta vrši vodama sa planine, što ide na ruku Miju Struji, iako su istraživanja stručnjaka dokazala da za to nema dovoljno kapaciteta. Očigledno je da nedostatak intelektualnih kapaciteta nije razlog za pojedince da zamaraju javnost svojim laičkim stavovima, ali i da dobiju medijski prostor za to.

Željko Ivanović, dopisnica Dragana Šćepanović i Miodrag Miško Perović: Stručnjaci za reketiranje

Pisanje Vijesti i plasiranje neistina odavno ne iznenađuje Kolašince koji su prepoznali spregu mafijaških medija i primitivaca iz Kolašina i promovisanje njihovih ličnih interesa. Ono što ih čudi je da država ne reaguje, iako se radi o projektu koji bi Kolašin i Crnu Goru pozicionirao na mapi ekskluzivnih ski centara.

Portal Aktuelno je podržavao proteste mještana Rijeke Mušvića  jer se petljalo sa tenderskom dokumentacijom projekta za vodosnabdijevanje i vještačko osnježavanje, naknadno povećavajući  kapacitete na 400 litara u sekundi. Taj projekat je izmijenjen, a usvojila ga je i većina u Skupštini Opštine Kolašin svjesni da je neophodan za dalji razvoj grada, uz očuvanje rijeke Ljevaje. Međutim, pojedincima poput Mija Struje nije važan razvoj grada već očuvanje svojih divljih građevina i izvlačenje profita od njih.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve