Utorak, 1 Oktobra, 2024
Rubrika:

Damjanović: Saradnja na Balkanu ključna za podsticanje integrisanog regiona

Potpisan Memorandum o razumijevanju između turskog i crnogorskog tijela za konkurenciju

Regionalna saradnja na Balkanu, naročito na zakonodavnom i ekonomskom nivou, ključna je za podsticanje stabilnog i integrisanog regiona, kazao je Dragan Damjanović predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između turskog i crnogorskog nacionalnog tijela za konkurenciju.

Na poziv Turskog nacionalnog tijela za konkurenciju (Rekabet Kurumu), Damjanović i načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija Luka Dedić boravili su u posjeti Istanbulu.

Tom prilikom, saopšteno je da potpisan je Memorandum o razumijevanju između institucija kao osnova za dalje unaprijeđenje bilateralnih odnosa.

Predsjednik Turskog tijela za konkurenciju Birol Kule (Birol Küle) izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma i istakao da sada postoji dobra osnova za dinamizaciju aktivnosti između institucija.

“Tursko tijelo stoji na raspolaganju za sve vrste obuka koje mogu biti od značaja za crnogorske kolege na planu jačanja administrativnih kapaciteta i IT tehnologija koje se koriste u oblasti konkurencije”, dodao je Kule.

Predsjednik Savjeta AZK-a Dragan Damjanović je naglasio važnost bilateralne saradnje kao ključnog instrumenta za razmjenu znanja i iskustava i jačanja kapaciteta službenika Agencije da odgovore na najsloženije izazove na polju konkurencije.

Takođe, u saopštenju za medije dodaje se da su predstavnici AZK-a prisustvovali prvom sastanku Balkanske platforme za konkurenciju (Balkan Competition Platform), ideje realizovane od strane Turskog tijela za konkurenciju.

Pored Crne Gore, prisustvovali su predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Kosova, Severne Makedonije i Rumunije.

Poseban gost ovog događaja bio je predsjednik Mađarskog nacionalnog tijela Čaba Balaš Rigo (Csaba Balázs Rigó).

Platforma je zamišljena da ponudi balkanskim zemljama forum za razmjenu mišljenja i praksi i unaprijeđenje međusobne saradnje, naveli su iz agencije.

“Regionalna saradnja na Balkanu, naročito na zakonodavnom i ekonomskom nivou, ključna je za podsticanje stabilnog i integrisanog regiona. Usklađivanje zakona i propisa između država pomaže u pojednostavljivanju trgovine, smanjenju birokratskih prepreka i povećanju pravne predvidljivosti za preduzeća i investitore. Zajednički napori u razvoju dosljednih ekonomskih politika mogu smanjiti razlike između zemalja, podstičući održivi razvoj i regionalni prosperitet. Ova saradnja takođe jača kolektivnu pregovaračku moć regiona na globalnim tržištima, povećavajući njegovu privlačnost za međunarodne investitore”, kazao je Damjanović.

Pored toga, kako je istakao, zajednički zakonodavni okviri doprinose stabilnosti i miru, jer usklađuju nacionalne interese sa regionalnim rastom i dugoročnom saradnjom.

“Regionalna saradnja u zaštiti konkurencije od suštinskog je značaja za podsticanje ekonomske stabilnosti i rasta u balkanskom regionu. Sa međusobno povezanima tržištima, zajednički napori da se obezbijedi fer konkurencija poboljšavaju trgovinu, investicije i dobrobit potrošača preko granica. Usklađivanjem politika zaštite konkurencije, balkanske zemlje mogu spriječiti monopolističke prakse, stvoriti ravnopravne uslove za preduzeća i privući strane investicije, što je sve od ključne važnosti za ekonomski razvoj”, naveo je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve