Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

CUP odgovorio Uniji poslodavaca: Izgubili ste legitimitet da predstavljate crnogorsku privredu, davno je bila 2004.

Kako su ocijenili, kolege iz UP i dalje žive u staroj državi, pa zbog privilegija koje imaju nisu shvatili da je ovo neko novo doba.

Zahvaljujemo se kolegama iz Unije poslodavaca CG što su nas savjetovali da se prijavimo za dokazivanje reprezentativnosti, mi samo to i tražimo. Nadamo se da je njihov apel čulo i nadležno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, navodi se u reagovanju Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

Kako su ocijenili, kolege iz UP i dalje žive u staroj državi, pa zbog privilegija koje imaju nisu shvatili da je ovo neko novo doba.

“Još nisu razumjeli da se promijenila država, njen naziv, zakoni i da je samim tim “Pravilnik br. 34/2005 od 9.6.2004. godine” po kojem su oni “birani” neupotrebljiv i nezakonit jer se poziva na Zakon o radu iz bivše države – davne 2004 godina, a koji se inače pet puta od tada mijenjao”, kazali su iz CUP-a.

Zato se, dodaju, CUP i ne može prijaviti za dokazivanje reprezentativnosti jer ne postoji valjana zakonska i podzakonska legislativa.

“Razumijemo i nervozu kod kolega iz Unije, jer nije lako izgubiti članstvo i pravdati nelegitimitet, obzirom da su jedina organizacija poslodavaca u Evropi koja 19 godina nije dokazala svoju reprezentativnost i legitimitet”, navode u reagovanju.

Takođe ističu kako razumiju i to da strahuju od izmjena Zakona o radu, jer će se tim činom konačno omogućiti svim privrednim udruženjima da dokazuju svoju reprezentativnost, bez favorizovanja bilo koga.

“Jasno je da je Unija svjesna da je ostala bez članstva i da bilo koji prag reprezentativnosti neće moći da pređe>”, ocjenjuju.

Iz CUP-a poručuju da Crna Gora mora pratiti standarde i prakse EU, i omogućiti razvoj socijalnog dijaloga, uz postovanje najviših standarda na dobrobit čitave društvene zajednice.

“A kad se stvore zakonodavni i podzakonski preduslovi, lako se prebrojati i pokazati ko je reprezentativan, a ko nije, to je ono što najviše i plaši naše kolege iz UP”, dodaju u reagovanju.

Na potezu je, ističu, nadležno ministarstvo i ministarka Nišić, koja trenutno presjedava nelegitimnim Socijalnim savjetom, nadamo se ne zadugo, da kako je i dogovoreno dostavi Skupštini izmjene Zakona o radu jer je javna rasprava završena još u aprilu mjesecu.

“Dakle, mi samo tražimo evropsku praksu u ovoj oblasti i mogućnost pluralizma – a to je tekovina modernih demokratija. Snagu članstva nakon toga je lako provjeriti, a mi našu ne krijemo, jer je dobro znamo”, zaključuju iz CUP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve