Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

CUP: Ministarka Nišić podstiče jednoumlje, ne može se jačati nešto što je nelegitimno

''Ako bi Skupština Crne Gore imala 33 odsto poslanika koji nisu izlazili na izbore punih 19 godina, onda bi naša Skupština, složićete se, bila nelegitimna! Tako je uvažena ministarko, nelegitiman i Socijalni savjet koji ima 24 člana od kojih osam ili 33 odsto nisu 'izlazili na izbore' punih 19 godina, pa je samim tim i vaš Socijalni savjet nelegitiman''

Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) reagovali su na jučerašnje navode ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naide Nišić, te saopštili da je Socijalni savjet negitiman.

“Ako bi Skupština Crne Gore imala 33 odsto poslanika koji nisu izlazili na izbore punih 19 godina, onda bi naša Skupština, složićete se, bila nelegitimna! Tako je uvažena ministarko, nelegitiman i Socijalni savjet koji ima 24 člana od kojih osam ili 33 odsto nisu “izlazili na izbore” punih 19 godina, pa je samim tim i vaš Socijalni savjet nelegitiman. Tako da Vaš stav da “jačate socijalni dijalog i da donosite mjere u interesu građana, privrede i države” prosto ne stoji”, kazali su iz CUP-a.

Kako dodaju, ako je nešto nelegitimno onda se to ne može jačati.

“Jednako tako, uvažena ministarko, saglasni smo da “jednoumlje nije dobro”, ali upravo vašim postupcima, neusvajanjem evropske prakse i standarda u dijelu sticanja reprezentativnosti poslodavačkih organizacija vi podstičete jednoumlje jer kako drugačije okarakterisati činjenicu da neko nije svoj legitimitet dokazivao nevjerovatnih 19 godina, a vi to i dalje održavate, suprotno evropskim principima i evropskom praksom u ovoj oblasti”, naveli su u saopštenju.

Uputili su i poziv ministarki Nišić.

“Zato vas još jednom javno pozivamo da ispoštujete dogovoreno, proslijedite Skupštini izmjene Zakona o radu, o kome je javna rasprava završena još u aprilu, i tako kreirate legislativu usaglašenu sa evropskom praksom i standardima koja se nije mijenjala od davne 2004, kako bi konačno i crnogorski poslodavci dobili mogućnost pluralizma i svoje reprezentativene predstavnike, a Socijalni savjet legitimitet. Na kraju, to je vaša zakonska obaveza”, zaključuju iz CUP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve