Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

Crnoj Gori zajam od 80 miliona eura za jačanje fiskalne stabilnosti i podsticanje održivog razvoja

Iz SB su pojasnili da ovaj novi program je blisko povezan sa ciljevima Crne Gore da pristupi Evropskoj uniji, sa njenim Programom ekonomskih reformi 2024-2026 i njenim preuzetim klimatskim obavezama iz Pariškog sporazumu iz 2015. godine

Odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke (SB) je danas odobrio zajam od 80 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u jačanju fiskalne održivosti i podsticanju održivog razvoja.

Prvi zajam za finansiranje zasnovano na razvojnoj politici za otporan fiskalni i održivi razvoj Crne Gore (DPF), kako je navedeno u saopštenju SB, ima za cilj da podrži reforme koje jačaju fiskalnu održivost Crne Gore kroz unaprijeđene prihode, nadzor potrošnje, smanjene fiskalnih rizika i omogućavanje održivog razvoja kroz riješavanje degradacije životne sredine i izazova povezanih sa klimatskim promjenama.

„Ova operacija igra važnu ulogu u podršci naporima Crne Gore da izgradi održiviju i otporniju budućnost,” rekao je Kristofer Šeldon, šef kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

„Fokusom na fiskalnu održivost i održivi razvoj, pomažemo Crnoj Gori da ostvari napredak u ključnim reformama koje će biti od koristi i za ekonomiju i za životnu sredinu”, kazao je Šeldon.

Iz SB su pojasnili da ovaj novi program je blisko povezan sa ciljevima Crne Gore da pristupi Evropskoj uniji, sa njenim Programom ekonomskih reformi 2024-2026 i njenim preuzetim klimatskim obavezama iz Pariškog sporazumu iz 2015. godine.

Program, kako su naveli iz SB, direktno podržava tranziciju zemlje ka zelenijoj ekonomiji, od koje se očekuje da će otvoriti nova radna mjesta, povećati konkurentnost, poboljšati životni standard i povećati otpornost na rizike povezane sa klimatskim promjenama.

Podrška Svjetske banke u sklopu novog projekta dopunjena je paralelnim finansiranjem od strane Francuske razvojne agencije (AFD) i OPEC Fonda za međunarodni razvoj, od kojih svaki obezbijeđuje po 50 miliona eura.

“Ova saradnja osnažuje posvećenost Grupacije Svjetske banke, koja je izražena u nedavno usvojenom Partnerskom okviru za zemlju za period 2025-2029, da pomogne Crnoj Gori u postizanju njenih fiskalnih ciljeva i ciljeva održivog razvoja”, poručuju iz SB.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve