Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Barović: Glavni grad odredio 20 lokacija za novi parking prostor

''Problem nelegalne gradnje prisutan je u svim djelovima grada'', kazao je sekretar za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović

Sekretartijat za planiranje prostora i održivi razvoj odredio je 20 lokacija za parkovske površine na teritoriji Podgorice i njene okoline, saopšteno je iz tog resora za RTV Gradsku. Kako navode, Glavni grad dobiće nova parking mjesta do kraja godine, dok će legalizacija nelegano sagrađenih objekata morati da sačeka usvajanje novog zakona za tu oblast.

“Problem nelegalne gradnje prisutan je u svim djelovima grada”, kazao je sekretar za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović. Dodao je da su kritične tačke Kakaricka i Dajbabska gora, Park-šuma Zagorič i Vranići, te da oko 14 hiljada građana čeka da legalizuje svoje objekte.

„Ako pričamo o sistemskom rješavanju kada je u pitanju legaliazcija bespravnih objekata, ona se nije desila iako je taj zakon bio na javnoj raspravi i bio je do faze predloga, on do danas nije usvojen. Mi smo vidjeli u tom zakonu određena unapređenja, ali smo smatrali da na neki način treba dopuniti da bi bio efikasan prije svega. Naša glavna sugestija je da se stvore uslovi da što veći broj građana može da legalizuje svoje objekte.“, saopštio je Miljan Barović, sekretar za planiranje prostora i održivi razvoj.

Glavni grad usvojio je plan uređenja prostora sa programom urbane sanacije koji podrazumijeva višemilionska ulaganja za 2024, naveo je Barović.

„Kada je u pitanju taj dokument, on podrazumijeva raspoređivanje naknade za komunalno opremanje po projektima u Glavnom gradu. U toku 2023. taj iznos bio je oko 19 miliona eura, dok je zaključno sa 30. junom 2024. taj iznos oko 6,9 miliona eura. Upravo su to sredstva koja se opredjeljuju za realizaciju najznačajnijih projekata kada je u pitanju Glavni grad“, rekao je Barović.

Uređenje prostora, dodaje Barović, obuhvatiće izgradnju parkovskih površina i parking mjesta.

„U saradnji sa Službom glavne gradske arhitektice i Zelenilom, odredili smo 20 novih lokacija za uređnje parkovskih i zelenih površina na teritoriji Glavnog grada, i kada je u pitanju urbano područje i prigradska naselja. Predložili smo devet lokacija za nadzemne i podzemne garaže“, saopštio je Barović.

Barović je najavio projekte u cilju povećanja energetske efikasnosti iapelovao na građane da prate projekte Glavnog grada koji za cilj imaju zaštitu životne sredine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve