Subota, 6 Jula, 2024
Rubrika:

Azemović: Primjena Zakona o priznavanju profesionalnih kvalifikacija podstiče zapošljavanje, povećanje mobilnosti i razvija tržište rada

Azemović je danas u Podgorici otvorio radionicu o pravnoj tekovini EU u oblasti regulisanih profesija koju su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvo evropskih poslova (MEP) uz podršku projekta finansiranog sredstvima EU ''Centar za strateško-pravno savjetovanje za Crnu Goru – PLAC''

Primjena Zakona o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija obezbjeđuje da kvalifikovane profesije stečene u Crnoj Gori, budu vrednovane i u Evropskoj uniji i na taj način se omogućava licima koja su svoje obrazovanje stekla u EU, da se zaposle u Crnoj Gori pod istim uslovima kao i državljani Crne Gore. Time se podstiče zapošljavanje, povećanje mobilnosti i razvija se tržište rada, kazao je V.d. generalnog direktora Direktorata za pristup i politike tržišta rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Mirsad Azemović.

On je danas u Podgorici otvorio radionicu o pravnoj tekovini EU u oblasti regulisanih profesija koju su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvo evropskih poslova (MEP) uz podršku projekta finansiranog sredstvima EU “Centar za strateško-pravno savjetovanje za Crnu Goru – PLAC”.

Azemović je, kako je navedeno u saopštenju MRSS, podsjetio da je Skupština 2018. donijela Zakon o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija, koji je usklađen sa Direktivom 2005/36/EZ, o priznavanju stručnih kvalkifikacija i Direktivom 2013/55/EU o izmjeni Direktive 2005/36/EZ o priznavanju stručnih kvalifikacija. Pojasnio je da će primjena Zakona početi danom ulaska Crne Gore u Evropsku uniju.

„Zbog potrebe za usklađivanjem ovog zakona s Direktivom 2018/958/EU o ispitivanju proporcionalnosti prije donošenja novih propisa kojima se regulišu profesije, potrebno je izvršiti izmjene i dopune Zakona o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija. Donošenje ovog Zakona je planirano za IV Kvartal 2024. godine“, naveo je Azemović.

Načelnik Direkcije za sektorske politike u Ministarstvu evropskih poslova Andrej Orlandić je istakao da nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a za poglavlja 23 i 24, stvorena je pozitivna klima za ubrzanje pregovaračkog procesa i zatvaranje niza poglavlja u kojima je dostignuta unutrašnja spremnost.

Iz MRSS su naveli da Orlandić je ukazao  na važnost nastavka jačanja administrativnih kapaciteta s ciljem adekvatne primjene usaglašenih propisa, kao preduslova za uspješno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Voditeljka PLAC projekta Tatjana Tomić je kazala da PLAC projekat finansira EU i da je on posvećen pripremi Crne Gore za članstvo u EU, kroz dvije komponente koje se odnose na usklađivanje sa pravnom tekovinom EU i na podršku pregovaračkoj strukturi u ispunjavanju obaveza na evropskom putu.

„Oblast regulisanih profesija je važna ne samo za pristupanje EU nego i u kontekstu zajedničkog regionalnog tržišta gdje su donijete vazne odluke u oblasti regulisanih profesija”, kazala je Tomić.

Koordinatorka Poglavlja 3. podoblast međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Senka Vukčević je kazala da je riječ o veoma kompleksnoj oblasti koja traži angažovanje velikog broja učesnika u ovom procesu.

Istakla je da, do dana ulaska u EU, sve institucije u Crnoj Gori moraju biti spremne i svoje zakone uskladiti sa Zakonom o regulisanim profesijama.

“Vlada Crne Gore je utvrdila Listu regulisanoh profesija 2018. godine, na predlog svih institucija, a koja je bila jedan od uslova za zatvaranje završnih mjerila za Poglavlje 3. Na Pododboru za unutrašnje tržište i konkurenciju za poglavlje 3 traženo od Crne Gore da inovira Listu regulisanih profesija”, kazala je Vukčević dodajući da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa svim resorima, raditi na realizaciji tih aktivnosti.

Ekspertkinja PLAC projekta Davorka Borić je kazala da, budući da broj radno sposobnog stanovništva u mnogim državama članicama EU opada, povećala se potražnja za visoko kvalifikovanim kadrom, i da se ukazala potreba za olakšanim priznavanjem kvalifikacija u cijeloj EU, na brz jednostavan i pouzdan način.

Iz MRSS su naveli da je Borić predstavila ciljeve Direktive 2005/36/EZ kojom se uspostavlja priznavanje stručnih kvalifikacija u EU.

„Primjena ove Direktive omogućava pristup tržištima rada za profesionalce u drugim državama članicama EU. Takođe, njome se dodatno olakšava pružanje prekograničnih usluga i pojednostavljuju administrativni postupci“, kazala je Borić.

Borić je predstavila minimalne uslove za sedam kategorija profesionalnih kvalifikacija koje obuhvataju doktore medicine, medicinske sestre/medicinske tehničare, stomatologe, babice, magistre farmacije, veterinare i arhitekte.

„Osobe koje su stekle svoje stručne kvalifikacije u ovih 7 regulisanih profesija, a u skladu sa propisanim uslovima, mogu brzo i jednostavno ostvariti svoje pravo na rad u državi domaćinu, prolazeći jednostavan postupak priznavanja inostrane stručne kvalifikacije“ zaključila je Borić.

Iz MRSS su kazali da su na radionici učestvovali službenici svih vladinih resora koji rade na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije u oblasti koje je dio pregovaračkog Poglavlja 3. Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve