Srijeda, 25 Septembra, 2024
Rubrika:

10 godina Berlinskog procesa – Zapadni Balkan kao ekonomsko područje na putu ka EU

Ključne oblasti koje su u fokusu foruma, kako se navodi u saopštenju Privredne komore, uključuju ''Zajedničko regionalno tržište: 10 godina Berlinskog procesa'' i ''Energija i zaštita klime: izazovi i prilike za ekonomsko područje''

Predstavnici Privredne komore Crne Gore, koje predvodi predsjednica Nina Drakić, dio su delegacije Foruma investicionih komora Zapadnog Balkana 6 (WB6 CIF), koja aktivno učestvuje na Poslovnom forumu “Zapadni Balkan kao ekonomsko područje na putu ka EU” u Berlinu, koji je organizovao Savezno ministarstvo za privredu i klimatsku akciju uz podršku Istočnog odbora njemačke privrede, Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) i Foruma investicionih komora Zapadnog Balkana 6 (WB6 CIF).

Ključne oblasti koje su u fokusu foruma, kako se navodi u saopštenju Privredne komore, uključuju “Zajedničko regionalno tržište: 10 godina Berlinskog procesa” i “Energija i zaštita klime: izazovi i prilike za ekonomsko područje.”

“Događaj će obuhvatiti i B2B sastanke između njemačkih i kompanija sa Zapadnog Balkana, pružajući mogućnosti za investicije u region i jačanje partnerstava za zajedničke lance snabdijevanja. Tri kompanije iz Crne Gore, koje su izabrane na konkursu “Program tehničke pomoći za ulazak na evropsko i globalno tržište “ učestvuju na ovom forumu: REMID VIS – mehanički inžinjering centar,Lluka organic extra virgin oil i 13. jul – Plantaže”, saopštili su iz Privredne komore.

Kao dio ovogodišnjih sastanaka Berlinskog procesa, Privredna komora Crne Gore i Istočni odbor njemačke privrede, kako navode, organizovaće 21. i 22. oktobra u hotelu Splendid u Budvi Konferenciju o ekonomiji Montenegro 2024.

“Ovaj skup regionalnog karaktera, čije je prvo izdanje organizovano 2010. godine, okupiće predstavnike vlada zemalja Zapadnog Balkana, privrednika, ekonomskih stručnjaka i predstavnike međunarodnih organizacija. Namjera je da se u okviru glavne teme „Decenija Berlinskog procesa”, razmotre pitanja važna za ekonomsku perspektivu ovih prostora sa fokusom na dosadašnja dostignuća, kao i na aktuelne i buduće izazove”, kazali su oni.

Konferenciju će, kako su naglasili, otvoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić.

“Očekuje se da, kao i prethodnih godina, ovaj događaj naiđe na veliko interesovanje predstavnika poslovne zajednice regiona, ali i Njemačke, koji će uz učešće na Konferenciji biti u mogućnosti da iskoriste priliku za B2B sastanke “, zaključili su iz Privredne komore.

Dodatne informacije o konferenciji koja će se održati u Crnoj Gori, mogu se naći na web adresi www.kecg.me.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve