Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

Burzan: Manjinska vlada jedino rješenje, izbori na proljeće

Smatra da postoje mnoga rješenja za institucionalnu krizu u Crnoj Gori, a da bi bilo najgore da se postojeće stanje produži

Bez obzira na nastojanje da svi konstituenti aktuelne vlasti što duže traju i trpe se međusobno zbog sitnog cilja koji nijesu otvoreno saopštili, a koji je na štetu Crne Gore i njenih institucija, Vlada se neće održati do kraja godine, ocijenio je crnogorski publicista i novinar Danilo Burzan.

“Vanredni parlamentarni izbori biće na proljeće, kad i lokalni u Podgorici, a vrijeme do Nove godine treba iskoristiti za smirivanje strasti i pokušaj da se, uz pomoć posredovanja i američke i evropske diplomatije, formira manjinska Vlada koja bi pripremila odgovarajuće izborne i druge dokumente”, kazao je Burzan u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Smatra da postoje mnoga rješenja za institucionalnu krizu u Crnoj Gori, a da bi bilo najgore da se postojeće stanje produži.

“Izgleda da se najvećem broju sastava aktuelne političke i vladajuće većine to sviđa i odgovara im da to traje, jer im ništa ne fali. Svi su na svoji položajima i jašu koliko mogu. Status kvo je katastrofa, ali žao mi je što to neće i svi oni da vide i priznaju i stanu tome na kraj, jer to ne može ni njihovim biračima biti korisno”, smatra Burzan.

Status kvo je koristan samo takozvanoj vladajućoj eliti, tj. onima koji od politike žive, ali njime se, dodaje, komplikuju ekonomski i politički problemi pa se mora tražiti izlaz.

“Manjinska Vlada je najprihvatljivije rješenje gledajući interese i vlasti i opozicije, jer jednima je manje dobro da se odmah ide na izbore, a drugima da se zadrži status kvo. Vjerujem da će dolazak specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara pomoći da se to što prije razriješi”, kazao je Burzan.

On dodaje da je nedopustivo da parlament ne radi četiri mjeseca.

“Bojkot parlamenta od strane poslanika je moguć i dopustiv, ali je nemoralan. Mislim da bi, ako žele da se i dalje bave politikom, svi morali da se vrate u parlament i da tu riješe veliki broj problema koji ih čeka”, rekao je Burzan.

On podsjeća da je na čekanju desetine zakona.

“Vidjećemo da li će to imati uticaja na biračko tijelo kad dođe do izbora”, kazao je Burzan.

Na razmatranje i usvajanje u Skupštini čeka i Zakon o porijeklu imovine, a ukoliko bude usvojen Burzan od njega, kaže, ne očekuje nikakve rezultate.

“Siguran sam da će usvajanje tog zakona više politički da šteti nego da koristi, jer će bojim se to biti lov na vještice i traganje za mafijom. Osim češljanja imovine sadašnje opozicije zakon bi trebao da pročešlja i porijeklo imovine ovih sad u vlasti. Bojim se da će to biti povod novih sukoba i podjela, ukoliko uopšte budu u prilici da primjenjuju taj zakon. Taj zakon je promašaj, a ako je trebao da se donese, onda je to trebalo uraditi ranije”, zaključio je Burzan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve