Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

IA: Crna Gora suspendovana u Partnerstvu otvorenih vlada

Crna Gora je, zbog neispunjavanja obaveza, izgubila mjesto u inicijativi Partnerstvo otvorenih vlada (OGP), i dobila status neaktivne zemlje, saopšteno je iz Instituta Alternativa (IA).

Kako su kazali iz te nevladine organizacije, gubljenje statusa u inicijativi, u kojoj učestvuje 75 zemalja svijeta, krajnja je mjera Upravnog odbora OGP, čiji je cilj diskreditovanje država koje ne poštuju dogovorene obaveze.

– Za takvo postupanje Vlada nije dala nikakvo obrazloženje niti je iko odgovarao za ignorisanje obaveza u globalnoj inicijativi u koju se država Crna Gora dobrovoljno uključila, kazala je istraživačica javnih politika u IA, Dina Bajramspahić.

Prema njenim riječima, u zvaničnom saopštenju objavljenom u Vašingtonu 29. juna, navodi se da je Upravni odbor OGP-a odlučio konsenzusom da će Crna Gora postati neaktivna u toj inicijativi.

Razlog za to je, kako je pojašnjeno, što je postupala suprotno OGP pravilima tokom tri uzastopna ciklusa i nije dostavila Nacionalni akcioni plan od novembra 2014. godine.

U saopštenju se navodi da je Upravni odbor “pozdravio predanost Vlade Crne Gore na visokom nivou da se ponovno uključi u OGP, iskazanu pismom premijera Duška Markovića koje su kopredsjedavajući OGP-a primili 22. juna”.

Upravni odbor je, ipak, “održavajući dosljedan i fer pristup sprovođenju zahtjeva OGP-a postavljenih pred svim zemljama učesnicama”, odlučio suspendovati članstvo Crne Gore u inicijativi u skladu sa odredbama sadržanim u “Članovima Upravljanja” OGP-a koji su usvojeni 2015. godine.

Iz IA su kazali da je Crna Crna Gora druga država koja je označena “neaktivnom” prema tom pravilu, dok je druga bila Turska.

– Neke od zemalja učesnica su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Norveška, Italija, koje već sprovode svoj treći Akcioni plan, ali i Njemačka, Francuska i Holandija koje takođe prepoznaju potrebu za daljim reformama u svojim zemljama, kazala je Bajramspahić.

Kako je navela, Upravni odbor je saopštio i da će ko-predsjedavajući Upravnim odborom OGP-a poslati pismo Markoviću kojim će objasniti odluku i ponuditi podršku tokom izrade novog Nacionalnog akcionog plana, kako bi Crna Gora postala ponovo aktivna u ovoj multilateralnoj inicijativi.

Iz IA podsjećaju da je cilj OGP-a promocija transparentnosti, odgovornosti i učešća građana u procesu odlučivanja.

Inicijativa je osnovana 20. septembra 2011. godine na predlog tadašnje američkog predsjednika Baraka Obame.

Izvor: Mina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve