Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

MARKOVIĆ ZA POLITICO: Incident sa Trampom učinio nas planetarno poznatim!

Video u kojem američki predsjednik Donald Tramp gura našeg premijera Duška Markovića i ne registrujući ga prolazi pored njega, a nakon toga ponosno uzdiže glavu inamješta sako, nije zapravo samo još jedan u nizu Trampovih viralnih video snimaka, piše Politico.

Zato što je Tramp naletio na jednu od najsimboličnijih mogućih meta – lidera male balkanske zemlje koja je na svoj sopstveni rizik odlučila da postane članica NATO-a, uprkos tome što je Tramp prvi predsjednik od Drugog svjetskog rata koji je doveo u pitanje budućnost i funkcionisanje Alijanse.

Tramp možda nije to namjerno uradio, ali, sa jednim pritiskom je nehotice istakao ne samo svoju skeptičnost o savezu, već i pokazao poteškoće sa kojima se susrijeću male zemlje Zapadnog Balkana koje su, poput Crne Gore, na nišanu Rusije.

Kako je kazao premijer Duško Marković, to što se desilo na samitu u Briselu je sasvim bezazlena situacija.

– Predsjednik Tramp je u jednom momentu pokušao da se približi generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu i to je sve što se desilo. Prije ovog incidenta ja sam se sreo sa Trampom, rukovali smo se, razgovarali, zahvalio sam mu na ratifikaciji i na podršci SAD-a našoj zemlji. Taj incident nema nikakve veze direktno sa mnom kao premijerom Crne Gore. Ja sam bio u grupi lidera obilazili smo nove prostorije, neki lideri su bili ispred, neki iza. Ja sam bio u grupi lidera koja je bila nekoh 100 metara ispred druge grupe u kojoj je bio Tramp. On je samo želio da se približi Stoltenbergu i bude sa njim i to je bilo to. Ništa više od toga.

Kako je rekao, mnogi su ga okarakterisali kao guranje ili ”laktanje”, ali to zaista nije bilo to.

Marković je rekao za Politico da je Trampova reakcija i njegov potez postao planetarno poznat, te je cijeli svijet sada upoznat sa Crnom Gorom.

– Moram da kažem da sam zahvalan što se taj incident, da kažem desio. Jer je to nešto što nas je učinilo poznatim. To je ono što je Crnu Goru učinilo poznatom, kazao je Marković.

Nazovimo to guranjem koje je postalo planetarno poznato, piše Politico.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve