Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Rubrika:

Novi okvir za sankcije Rusiji radi suzbijanja destabilišućih aktivnosti u EU

Novi okvir će omogućiti EU da cilja pojedince i entitete angažovane u akcijama i politikama vlade Ruske Federacije koje potkopavaju osnovne vrijednosti Unije i njenih članica, njihovu bezbjednost, nezavisnost i integritet, kao i međunarodne organizacije i treće zemlje

Savjet EU uspostavio je danas novi okvir za restriktivne mjere kao odgovor na destabilišuće akcije Rusije u inostranstvu.

Novi okvir će omogućiti EU da cilja pojedince i entitete angažovane u akcijama i politikama vlade Ruske Federacije koje potkopavaju osnovne vrijednosti Unije i njenih članica, njihovu bezbjednost, nezavisnost i integritet, kao i međunarodne organizacije i treće zemlje.

EU će od sada moći, saopštio je Savjet, da odgovori na brojne hibridne prijetnje, poput podrivanja izbornih procesa i funkcionisanja demokratskih institucija, kao i prijetnji i sabotaža ekonomskih aktivnosti, usluga u javnom interesu ili kritične infrastrukture.

Takođe će EU moći da odgovori na upotrebu koordinisanih dezinformacija, strano manipulisanje informacijama i miješanje, zlonamjerne sajber aktivnosti, instrumentalizaciju migranata i druge destabilišuće aktivnosti.

Odluka Savjeta, na osnovu predloga Visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbjednost Žozepa Borela, dio je odgovora EU ; na kontinuirane kampanje hibridnih aktivnosti Rusije koje su u posljednje vrijeme povećane kroz nove operacije na evropskom tlu, ističe se u saopštenju.

U sklopu novouspostavljenog okvira, onima koji budu označeni biće zamrznuta imovina a građanima i kompanijama EU biće zabranjeno da im stave sredstva na raspolaganje.

Pored toga, fizičkim licima će biti uvedena zabrana putovanja, što će im onemogućiti ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

Usvajanju novog okvira prethodio je poziv evropskih lidera iz juna Savjetu EU da nastavi rad na uspostavljanju novog režima sankcija s obzirom na hibridne prijetnje.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve