Utorak, 8 Oktobra, 2024
Rubrika:

Edelkopf: Sedmog oktobra se desio mini Holokaust, Jevreji imaju pravo da postoje

Kako je saopšteno, Vjerska zajednica Jevreja Crne Gore organizovala je sinoć veče sjećanja u Podgorici u čast stradalih i otetih u napadima koji su se desiili 7. oktobra 2023. u Izraelu

Napadi na Izrael koji su se desili 7. oktobra 2023. bili su mini holokaust ali su Jevreji pokazali kroz istoriju da preživavljavaju brojne pogrome i da svjetlost uvijek pobijedi mrak, poručio je vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkopf.

Kako je saopšteno, Vjerska zajednica Jevreja Crne Gore organizovala je sinoć veče sjećanja u Podgorici u čast stradalih i otetih u napadima koji su se desiili 7. oktobra 2023. u Izraelu.

Edelkopf je naveo da je taj datum najteži u modernoj istoriji jevrejskog naroda.

„Danas obillježavamo 365 dana otkad su naša srca stala. Prije godinu su ubijali, masakrirali i silovali naše sunarodnike. Danas obilježavamo i godinu otkad smo počeli objašnjavati svijetu zbog čega se borimo za pravo na postojanje“, kazao je Edelkopf.

Rekao je da se ovih dana obilježava godina otkad su majke sahranjivale njihovu djecu i očeve koji su čuvali svoja ognjišta.

„Nijesmo prestali da plačemo od bola jer se prije godinu desio mini holokaust. Kao da ništa nijesmo naučili iz istorije i iz dešavanja od skoro prije sto godina. Prije godinu ubijeni su naši stariji sugrađani, od kojih su neki preživjeli Holokaust, kao i žene, djeca samo zato što su Jevreji. Prije godinu teroristi su ušli u naše kuće ubijali našu djecu pred očima njihovim roditelja i silovali žene pred ostalim članovima porodice“, naveo je Edelkopf.

Zbog toga, dodao je, “već godinu bolujemo”.

„Ali, mi smo snažna nacija, nastavićemo da rastemo gdje god pokušaju da utjeraju strah mi ćemo se samo razvijati. Mnogi su pokušali kroz vjekove da nas ubiju i protjeraju iz Izraela ali smo pokazali da smo tu da ostanemo“, kazao je Edelkopf.

Ocijenio je i da 7. oktobar 2023. nije počeo tog datuma već prije mnogo godina.

„Već mnogo decenija svaki dom u Izraelu ima sklonište u slučaju raketnih ili bombaških napada. U blizini kuće moje ćerke koja živi na jugu Izraela juče se desio napad kada je naoružani terorista napao ljude i djecu. To je svaodnevica u Izraelu – gdje naša djeca i stariji moraju da bježe u skloništa“, kazao je Edelkopf.

Tokom istorije, kako je dodao, Jevreji su preživjeli brojne pogrome i protjerivanja iz raznih djelova svijeta i to samo zato jer su bili Jevreji.

„Ali na kraju dana bog nas štiti. Ali danas bog od nas želi da plačemo, ali ne zbog očaja ili da bismo odustali. Moramo da nastavimo da vjerujemo i širimo svjetlost, da vjerujemo u dobrotu ljudi širom svijeta. Naša izreka – Ako Izrael živi i Jevreji će živjeti, nije poziv za bitku već na akciju. To znači da svi moramo uraditi mnogo više kako bi ovaj svijet učinili boljim mjestom za život. Tada će nas bog vidjeti kao jednu veliku familiju i blagosloviti nas… Moramo vidjeti svjetlost, nadu i mir“, naveo je vrhovni rabin Crne Gore.

Edelkopf je, navodi se, održao memorijalno molitvu za stradale i povrijeđene u napadima kao i molitvu za otete uz želju da se što prije vrate svojim porodocima.

Na večeri sjećanja ambasadori Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Bugarske i Češke zapalili su svijeće u čast stradalih dok je crnogorsko-jevrejska književnica Lena Ruth-Stefanović pročitala dvije poeme posvećene poginulima. Takođe, prigodne numere izveli su članovi naše zajednice i svjetski priznati muzičari koji žive u Crnoj Gori violinistkinja Nadija Artamonova i pijanista Aleksej Kurbatov.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve