Utorak, 8 Oktobra, 2024
Rubrika:

Tokom prethodne sedmice registrovano 88 krivičnih djela

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsile 41 osobu, od čega njih 35 zbog učinjenih krivičnih djela, četiri zbog učinjenih prekršaja, a dvije po osnovu potjernice

Službenici Uprave policije su od 30. septembra do 7. oktobra na teritoriji Crne Gore registrovali 88 krivična djela, za koja će odgovarati 74 fizička lica i dva pravna lica, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako su kazali, u trenutku izvršenja 19 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 13 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 68,4 odsto.

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsile 41 osobu, od čega njih 35 zbog učinjenih krivičnih djela, četiri zbog učinjenih prekršaja, a dvije po osnovu potjernice.

“Policija je tokom prethodne sedmice, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, oduzela 8 komada oružja i 67326 komada municije različitog kalibra”, dodaje se u saopštenju.

U protekloj sedmici nijesu registrovana krivična djela protiv života i tijela.

“Sedmicu za nama obilježila je akcija usmjerena na razbijanje krijumčarskih mreža za trgovinu ljudima i ilegalne migracije, koje su svoje kriminalne aktivnosti sprovodili od kraja 2023. i tokom 2024. godine. U ovoj akciji Specijalnom državnom tužilaštvu procesuriano je 15 lica, među kojima je pet stranih državljana, pri čemu je slobode lišeno 12 lica, zbog sumnje da su prokrijumčarili najmanje 352 migranta. Akcija je imala međunarodni karakter u kojim aktivnostima je učestvovala Uprava policije Crne Gore uz podršku predstavnika Europola, Frontexa, i predstavnika Eu4fasta u okviru Empacta”, kazali su iz MUP-a.

Policija je podnijela tri krivične prijave protiv tri osobe zbog tri djela u vezi sa drogama. Osim toga, podnijeto je i šest prekršajnih prijava protiv šest osoba zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

“U izvještajnom periodu zaplijenjeno je oko 90 kg 12,75 g opojne droge, od čega najviše marihuane”, dodaje se u saopštenju.

Kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je podnijela devet krivičnih prijava i izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv 13 fizičkih i dva pravna lica zbog učinjenih 14 krivičnih djela.

Kada je korupcija u pitanju podnešene su četiri krivične prijave protiv šest fizičkih i dva pravna lica, zbog šest krivičnih djela, među kojima su zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

“U javnom sektoru je otkriven slučaj korupcije iz koga je procesuirano jedno lice – bivši službenik MUP-a, koji je zloupotrijebio službeni položaja na način što je nevršenjem svoje službene dužnost, prilikom postupanja po zahtjevu jednog lica za pribavljanje dozvole za nabavku oružja, propustio da izvrši provjeru osuđivanosti, što je bio u obavezi, i izdao mu dozvolu za nabavku oružja, iako isti nije ispunjavao zakonom propisane uslove”, navode iz MUP-a.

Tokom navedenog perioda registrovano je 12 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 16 prekršajnih prijava.

“Kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji, policija je podnijela tri krivične prijave i tri izvještaja kao dopune krivičnih prijava, protiv sedam maloljetnih lica, zbog počinjenih krivičnih djela omogućavanje uživanja opojnih droga, krađa, laka tjelesna povreda”, dodaje se u saopštenju.

Podnešene su i tri prekršajne prijave protiv tri maloljetne osobe zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotreba opojnih droga i Zakona o JRM.

Kriminalistička policija je uhapsila 18 osoba po lokalnim i naconalnim potjernicama, dok su po međunarodnim potjernicama na teritoriji naše države uhapšene dvije osobe.

Sedmicu za nama je, navode, obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira.

“Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 16 lica zbog 11 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica osam su lišena slobode”, kazali su iz MUP-a.

Policija je od 30.09. do 7.10. obezbjeđivala tri javna okupljanja.

“Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 145 saobraćajnih nezgoda, u kojima je stradalo jedno lice, pet osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 37 lake tjelesne povrede”, dodaje se u saopštenju.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 306 prekršajnih prijava, izdala 2.409 prekršajnih naloga i uhapsila 114 osobe zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu više od 25.000 eura”, navode iz MUP-a.

Granična policija je od 30. septembra do 7. oktobra na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 468.498 lica od toga 224.802 lica na ulazu i 243.696 na izlazu iz Crne Gore.

“Kontrolisano je ukupno 112.019 motornih vozila, 175 plovila, 576 vazduhoplova i 22 voza”, kažu iz MUP-a.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 10 lica.

“Službenici Sektora granične policije izdali su 100 prekršajnih nalog shodno Zakonu o strancima. Donijeto je šest rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 30 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 28 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Iniciran je jedan prestanak privremenog boravka”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve