Utorak, 8 Oktobra, 2024
Rubrika:

Lavrov: Znaćemo ako odluče da udare, na snazi će biti Putinova ”šema”; Kijev: Rusi nam ukrali 180.000 tona žita

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana tokom noći oborila 16 ukrajinskih dronova, prenio je Rojters. Četrnaest dronova oboreno je nad Belgorodskom oblašću, a dva iznad Crnog mora, navodi se u objavi ministarstva na Telegramu.

Rat u Ukrajini – 958 dan.

Varga: Mađarska će zakočiti dogovor o kreditu G7 Ukrajini

Mađarska će zakočiti konačni dogovor o kreditu G7 Ukrajini od 50 milijardi dolara do poslije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, odlaganjem svoje odluke o vremenu u kome će biti obnovljene sankcija EU protiv Rusije, izjavio je ministar finansija Mihalj Varga.

Vašington ne želi da brine svakih šest mjeseci da li će ruska imovina koja podržava zajam ostati zamrznuta ili ne.

“Smatramo da bi pitanje, produženje sankcija Rusiji, trebalo da bude odlučeno poslije izbora u SAD, i vidimo u kom pravcu će nastaviti buduća administracija”, istakao je Varga na konferenciji za novinare.

Lavrov: Znaćemo ako odluče da udare, na snazi će biti Putinova “šema”

Rusija će aktivirati mjere odgovora na potencijalnu upotrebu zapadnog oružja dugog dometa od strane Ukrajine na teritoriji Federacije već u trenutku donošenja odgovarajuće odluke, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Prestali smo da pratimo ovu temu pošto je predsjednik rekao šta ćemo uraditi, koje ćemo zaključke donijeti ako se takva odluka donese, rekao je Lavrov na Prvom kanalu.

“Čim bude usvojen, ako bude usvojen, znaćemo za to, a šema koju je pomenuo Vladimir Putin će već biti na snazi”, dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Kijev: Rusi nam ukrali 180.000 tona žita

Rusi su ove godine preko luke Marijupolj izvezli više od 180.000 tona ukradenog ukrajinskog žita, saopštio je premijer Ukrajine Denis Šmihal.

“Istovremeno, Rusija nastavlja da koristi hranu kao element agresije. Samo kroz luku Marijupolj ove godine, neprijatelj je izvezao više od 180.000 tona ukradenog ukrajinskog žita”, rekao je on.

Osim toga, Šmihal tvrdi da postoji pljačka privremeno okupiranih teritorija kako bi se ukradeni novac iskoristio za finansiranje agresorskog rata.

“Nesumnjivo, ruski ekonomski teror biće jedan od pravaca u radu specijalnog tribunala u vezi sa zločinom ruske agresije na Ukrajinu”, dodao je Šmihal.

Milanović u Tivtu: Neću potpisati da hrvatski vojnici budu prisutni u Ukrajini

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je, danas nakon samita Brdo Brioni održanog u Tuvtu, odgovarajući na pitanja novinara, govorio i o raspoređivanju snaga Hrvatske u Ukrajini.

“Dok sam ja predsjednik Hrvatske, neću potpisati da hrvatski vojnici budu prisutni u Ukrajini. Misija NATO za obuku vojnika u Ukrajini je glupost, to ne postoji. A bilo kakvo miješanje NATO u sukob Ukrajine i Rusije, odnosno slanje i raspoređivanje vojnika da obuče Ukrajince, je ratna aktivnost. To je moj stav. Ja sam jasno protiv toga”, poručio je Milanović.

On je dodao “Ukrajinu smo svi gurnuli u katastrofalnu nevolju”.

Milanović je istakao da je najveća hrvatska sramota što nije priznala Palestinu.

“Između Netanjahua i Putina je znak jednakosti”, rekao je on.

Zelenski poziva partnere da ne čuvaju oružje u skladištima već da pomognu Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je svojim partnerima da protivraketni odbrambeni sistemi i drugo oružje ne treba da leže u skladištima, jer je neophodno da se koriste zarad spasavanja ljudi.

“Za Ukrajinu je očigledna potreba da ojača našu protivvazdušnu odbranu na način da onemogući ovaj ruski teror, gdje god je potrebno. Važno je da velike zemlje koje imaju neophodno oružje treba da budu zaista velike u zaštiti života – ne treba da drže ovo oružje negdje u skladištima, već da sistemi ‘patriot’, i sve ostalo, zaista rade na spasavanju života ljudi”, istakao je Zelenski.

Francuska šalje Ukrajini “miraž” avione

Francuska će Kijevu tokom prve polovine naredne godine poslati borbene avione domaće proizvodnje “miraž 2000”, najavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn, piše Politiko.

Ranije ove godine, francuski predsjednik Emanuel Makron je obećao da će “dati borbene avione ratom razorenoj zemlji”, aludirajući na Ukrajinu.

Lekorn je naglasio da Francuska prilagođava svoje avione da bi bili pogodniji za rat u Ukrajini.

Avioni “miraž” su dizajnirani, prije svega, za borbe u vazduhu.

“Cilj je da ih opremimo sredstvima za borbe vazduh-zemlja. I da ojačamo njihov sistem elektornskog ratovanja. Ali ono što je najvažnije je trening pilota i mehaničara, koji se nastavlja u Nansiju”, rekao je francuski ministar.

Najmanje 11 povrijeđenih u napadu na Harkov

U ruskom napadu na ukrajinski grad Harkov povrijeđeno je najmanje 11 osoba, uključujući dijete, saopštili su regionalni ukrajinski zvaničnici.

Tri osobe su u teškom stanju, prenosi Ukrinform.

Guverner Oleh Sinjehubov rekao je da je oštećena infrastruktura i da ukrajinske vlasti utvrđuju koje je oružje korišćeno u napadu.

Dvoje Ukrajinaca poginulo u Sumskoj oblasti

Ukrajinski par poginuo je tokom ruskog bombardovanja Sumske oblasti, prenosi Ukrinform.

“Istragom je utvrđeno da je neprijatelj upotrijebio metode ratovanja koje su zabranjene međunarodnim pravom, oštetivši civilnu infrastrukturu”, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Ukrajina i SAD se pripremaju za “Ramštajn format” u Njemačkoj

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Oleksandr Sirski, i predsjednik Združenog generalštaba Oružanih snaga Sjedinjenih Država general Čarls Braun, usaglasili su stavove i pristupe u pripremama za 25. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine poznate kao “Ramštajn format”.

Sirski je na Fejsbuku objavio da je još jedan telefonski razgovor sa Braunom vođen u okviru razvoja dijaloga na strateškom nivou, prenio je Ukrinform.

Zahvalio je SAD na snažnoj vojnoj i političkoj podršci Ukrajini.

Sirski je Brauna upoznao sa trenutnom bezbjednosnom situacijom u Ukrajini i potrebama Oružanih snaga u oružju, vojnoj opremi i municiji.

Kako je saopštio ukrajinski general, Braun je rekao da Ukrajina ima punu podršku SAD i da će nastaviti da pruža pomoć u borbi protiv Rusije.

Sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn biće održan u subotu, 12. oktobra u Njemačkoj, na kojoj će predsjedavati američki predsjednik Džozef Bajden.

Moskva: NATO ispituje rute za prebacivanje trupa i operacije protiv Rusije

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je da NATO razmatra opcije za vojne operacije protiv Rusije.

“Sada su članice NATO-a prestale da kriju da se spremaju za potencijalni oružani sukob sa Rusijom, odobreni su regionalni odbrambeni planovi, formulisani su konkretni zadaci za sve vojne komande bloka”, rekao je Gruško u intervjuu za RIA.

Napomenuo je da NATO istovremeno “ispituje logističke rute za prebacivanje trupa i naoružanja preko Atlantika na mjesto gdje se nalaze skladišta naoružanja”.

Gruško je ocijenio da NATO stalno povećava stepen napetosti prema Rusiji.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije: NATO i Rusija komuniciraju samo u hitnim slučajevima

Moskva i NATO imaju linije komunikacije, ministri odbrane Rusije i Sjedinjenih Država vode dijalog, ali su ti kanali više namijenjeni za hitne slučajeve, a ne za pronalaženje načina da se smanje tenzije, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Ruski projektil pogodio brod pod zastavom Palaua u Odesi, jedan Ukrajinac poginuo

Ruski projektil pogodio je brod pod zastavom države Palau u luci Odesa, na jugu Ukrajine, pri čemu je jedan ukrajinski državljanin ubijen, a pet stranih je povrijeđeno, objavio je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu, što je drugi ruski napad na brodove na jugu Ukrajine za dva dana, prenosi Rojters.

Moskva: Tokom noći oboreno 16 ukrajinskih dronova

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana tokom noći oborila 16 ukrajinskih dronova, prenio je Rojters.

Četrnaest dronova oboreno je nad Belgorodskom oblašću, a dva iznad Crnog mora, navodi se u objavi ministarstva na Telegramu.

Ukrajina neće produžiti petogodišnji sporazum sa Gazprom

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da Ukrajina neće produžiti petogodišnji sporazum sa ruskom državnom energetskom firmom “Gazprom” o ukrajinskoj tranzitnoj ruti za gas, koji ističe krajem godine.

Za to vrijeme nastavljaju se borbe između ruskih i ukrajinskih snagau pet pravaca, od čega su najintenzivnije u Limanskom, Kupjanskom i Kurahivskom pravcu. Uništen je najveći naftni terminal na Krimu.

Kijev sprema provokaciju sa hemijskim oružjem u Ukrajini, umiješane i SAD, tvrdi ruska vojska.

Irska je teren za igru ruskih obavještajnih službi, upozorio je bivši zamjenik komandanta irske vojne jedinice Katal Beri.

Predsjednik Estonije pozvao na ukidanje zabrane udara duboko na teritoriju Rusije. Oglasila se i njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja je poručila da ne isključuje mogućnost da Ukrajina u samoodbrani napadne vojne objekte u Rusiji oružjem iz njemačkih zaliha.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je, tokom međuvladinog sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljom, da Slovačka stoprocentno podržava ulazak Ukrajine u EU, ali ne i u NATO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve