Utorak, 8 Oktobra, 2024
Rubrika:

Bajden i Haris obilježili godišnjicu od napada Hamasa, pozvali na prekid vatre i sporazum o taocima

Haris i Bajden su pozvali na diplomatsko rješenje rata između Hezbolaha i Izraela, koji se sada širi i ponovili da SAD pružaju podršku pravu Izraela da se brani pred napadima Irana

Predsjednik SAD-a Džo Bajden i potpredsjednica Kamala Haris obilježili su godinu dana od smrtonosnog napada u Izraelu 7. oktobra i pozvali na prekid vatre i sporazum o taocima.

„Nećemo da prestanemo da radimo na postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi kojim bi se taoci vratili kućama i omogućilo povećanje humanitarne pomoći, da bi se ublažile patnje na terenu, osigurala bezbjednost Izraela i okončao ovaj rat. Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive u bezbjednosti, dostojanstvu i miru“, napisao je Bajden u pisanoj izjavi.

„Na ovu svečanu godišnjicu svjedočimo o neizrecivoj brutalnosti napada 7. oktobra, ali i o ljepoti života koji su tog dana ukradeni,“ napisao je.

Haris i Bajden su pozvali na diplomatsko rješenje rata između Hezbolaha i Izraela, koji se sada širi i ponovili da SAD pružaju podršku pravu Izraela da se brani pred napadima Irana.

„Davno je prošlo vrijeme da se sporazumom o taocima i prekidu vatre okončaju patnje nevinih ljudi. I uvijek ću se boriti da palestinski narod može da ostvari svoje pravo na dostojanstvo, slobodu, bezbjednost i samoopredjeljenje. Takođe nastavljamo da vjerujemo da je diplomatsko rješenje širom pograničnog regiona Izraela i Libana jedini put za vraćanje trajnog mira i omogućavanje stanovnicima s obje strane da se bezbjedno vrate svojim kućama“, napisala je Haris.

Potpredsjednica SAD je rekla da je „razorena“ gubitkom i bolom od napada 7. oktobra, koji je pokrenuo rat u Gazi.

„Nećemo zaboraviti i nećemo izgubiti vjeru. I u čast svih onih duša koje smo izgubili 7. oktobra, nikada ne smijemo izgubiti iz vida san o miru, dostojanstvu i sigurnosti za sve“, napisala je ona, a prenosi CNN.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve