Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Rubrika:

Svečlja: Ništa od Vučićevog zahtjeva za povratak policajaca na posao

Svečlja optužnicu za slučaj Banjska smatra manjkavom, jer prema njegovim, ne uključuje neke srpske zvaničnike poput komandanta vojske i zamjenika komandanta

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svečlja, rekao je da nema govora o ispunjavanju zahtjeva predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića – da se bivši policajci koji su podnijeli ostavke na Sjeveru vrate na posao.

Svečlja je u nedjelju na Glavnom odboru Pokreta Samoopredjeljenje rekao da bi to bilo kršenje Ustava Kosova, navodi Koha, a prenosi KoSSev.

Masovne ostavke policajaca iz srpske zajednice, Svečlja je nazvao čišćenjem od kriminalnog elementa na Sjeveru.

„Ostavke ovih policajaca su, zapravo, za veliki broj njih bile i čišćenje od kriminalnog elementa na tom području. Nema govora o ispunjavanju zahtjeva Aleksandra Vučića da se bivši policajci vrate u redove Kosovske policije. Ovo nije samo kršenje zakona, već je i kršenje političke volje građana Republike Kosovo“, rekao je on.

Govoreći o radnjama koje su vršene za vrijeme vlade Samoopredjeljenja, Svečlja je pomenuo i podnijete predmete za organizovani kriminal, terorizam i privredni kriminal i korupciju, rekavši da za sedam godina prije Kurtijeve vlade, nijedan predmet za ova krivična djela nije podnijet.

„Od 2014. do 2021. godine, mi iz tadašnje Kosovske policije u toj oblasti, imali smo 0 predmeta za organizovani kriminal, imali smo 0 slučajeva za terorizam, imali smo 0 slučajeva za privredni kriminal i korupciju. Zbog prethodnih sporazuma gdje su razni ekstremisti i nasilnici bili integrisani u Kosovsku policiju, na Kosovu su imali samo uniforme, oružje, policijska ovlašćenja, ali i plate, dok su u potpunosti služili Beogradu“, rekao je on.

Svečlja optužnicu za slučaj Banjska smatra manjkavom, jer prema njegovim, ne uključuje neke srpske zvaničnike poput komandanta vojske i zamjenika komandanta.

Tokom govora u generalnom odboru, Svečlja je rekao da se prethodna vlast neće vraćati, napominjući da ćemo „imati vladu Kurti 3“.

„Saradnja će biti bezuslovna, a za razliku od prethodnih vlada, treba da nastavi da se još više produbljuje“, dodao je ministar unutrašnjih poslova.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve