Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

MUP: Crna Gora potpisnica Evropskog sporazuma o prevozu opasnih materija u drumskom saobraćaju

Transportna zajednica Evropske unije je inicirala, a Ministarstvo unutrašnjih poslova podržalo. kako navode i apliciralo kod Evropske komisije za TAIEX podršku sa ciljem jačanja kapaciteta službi zaštite i spašavanja i ostalih službi za prvi odgovor u slučaju katastrofa

“Crna Gora je potpisnica Evropskog sporazuma o prevozu opasnih materija u drumskom saobraćaju, koji zahtijeva primjenu određenih pravila i procedura prilikom intervencija u slučaju udesa sa opasnom materijom, kao i adekvatnu primjenu sredstava i opreme za neutralizaciju terena”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Transportna zajednica Evropske unije je inicirala, a Ministarstvo unutrašnjih poslova podržalo. kako navode i apliciralo kod Evropske komisije za TAIEX podršku sa ciljem jačanja kapaciteta službi zaštite i spašavanja i ostalih službi za prvi odgovor u slučaju katastrofa, a sve u cilju unapređenja prevencije i reagovanja usljed akcidenta pri prevozu opasnih materija i zaštite ljudi, dobara i životne sredine.

TAIEX podrška je podrazumijevala događaje koji su omogućili da se revidiraju procedure i ocijeni trenutno stanje i postojeće potrebe za edukacijom i opremanjem službi koje su prvi odgovor u slučaju akcidentnih situacija u kojima je uključena roba klasifikovana kao opasna za transport, u skladu sa zahtjevima i standardima EU. Nakon realizovane radionice i studijske posjete tokom 2023. godine, u periodu od 1. do 4.oktobra 2024. godine u Trening Centru Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a u Podgorici održana je obuka pripadnika opštinskih službi zaštite i spašavanja iz 19 opština u Crnoj Gori. Ova obuka, koju je pohađalo ukupno 30 polaznika, na temu reagovanja u slučaju akcidenta pri prevozu opasnih materija prvi put je sprovedena na ovaj način, prateći standarde EU iz ove oblasti”.

Eksperti-treneri, izabrani od strane Evropske komisije, bili su Marc Oliver Nestler iz vatrogasne službe u Dortmundu i Rafal Matuszkiewicz iz vatrogasne škole u Varšavi kao i eksperti iz ove oblasti iz Ministarstva unutrašnjih poslova , Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove i Službi zaštite i spašavanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve