Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

2BS Forum: Žalimo što Spajić nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga

Primarni cilj 2BS Foruma od osnivanja 2011. godine, prema njihovim riječima, je konstruktivna razmjena ideja i rješenja za akutne probleme sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona, pa i Crna Gora

Žao nam je što premijer Crne Gore Milojko Spajić nije prepoznao značaj 2BS Foruma kao prestižne regionalne platforme za razmjenu mišljenja o ključnim globalnim i regionalnim izazovima, a posebno nam je žao što nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori, kaže se u reagovanju Atlantskog saveza kao organizatora 2BS Foruma povodom jutrošnje izjave predsjednika Vlade Crne Gore.

“2BS Forum je četrnaesti put zaredom pokazao da je najozbiljnija bezbjednosna konferencija u Jugoistočnoj Evropi, sa preko 400 učesnika iz više od 25 zemalja iz cijelog svijeta, među kojima su eminentni međunarodni profesori, eksperti, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, najviši predstavnici NATO i EU, koji su juče učestvovali u otvorenim diskusijama na teme bezbjednosti, vanjske politike i budućnosti regiona”, naveli su iz 2BS Foruma u reagovanju dostavljenom medijima.

Primarni cilj 2BS Foruma od osnivanja 2011. godine, prema njihovim riječima, je konstruktivna razmjena ideja i rješenja za akutne probleme sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona, pa i Crna Gora.

“Zbog toga nam je žao što premijer Spajić nije prepoznao značaj 2BS Foruma kao prestižne regionalne platforme za razmjenu mišljenja o ključnim globalnim i regionalnim izazovima, a posebno nam je žao što nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori”, kazali su organizatori događaja.

Sa datumom održavanja Foruma i svim relevantnim detaljima, kažu oni, premijer Spajić je upoznat na vrijeme, ali nažalost ni ove godine – “kao nijedne prethodne od 2020. – nije našao vremena da prisustvuje”.

“Njegovo učešće svakako bi bilo dragocjeno, jer bi omogućilo priliku za direktnu komunikaciju s relevantnim međunarodnim partnerima i stručnjacima iz različitih oblasti, ukrštanje argumenata i ideja. Sada već simptomatična premijerova odsutnost sa 2BS Foruma, te odsutnost dijela predstavnika Vlade koji bi trebalo da se bave ovim važnim temama, ukazuje na nedostatak volje za učestvovanje u razgovorima na najvišem nivou, što bilježi kontinuitet od 2020. godine i što svakako nije u interesu ni Crne Gore ni njenih građana”, dodaju iz Foruma.

Organizatori Foruma će, poručuju, analizirati sve kritike kako bi konferenciju učinili još boljom i učvrstili njenu lidersku poziciju u ovom dijelu Evrope.

“Međutim, fokusiranost na to što je rečeno, a ne na to ko je rekao, kritiku čini kredibilnijom i konstruktivnijom, bez obzira da li je ona pozitivna ili negativna. 2BS Forum će ostati mjesto gdje se otvaraju ključne teme, i umjesto izbjegavanja diskusije, vjerujemo da je odgovornost svih nas, a naročito najviših funkcionera, da učestvujemo u tim diskusijama i aktivno doprinosimo jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore”, naveli su iz 2BS Foruma.

Naša vrata, kako još dodaju, ostaju otvorena za sve koji su spremni za ozbiljan i zajednički rad na izazovima s kojima se suočavamo.

” Nadamo se da će gospodin Spajić na narednom 15. 2BS Forumu, u nekoj ulozi tu priliku iskoristiti. Samo kroz otvorenu komunikaciju možemo izgraditi bolju budućnost za našu zemlju”, zaključuju iz 2BS Foruma u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve