Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

VDT: Državno tužilaštvo je vezivni element u pravosudnom sistemu

VDT Marković je istakao da Tužilaštvo jeste dio pravosuđa Crne Gore i da nije u mogućnosti da samo uspostavi potpunu promjenu sistema i do kraja nas dovede na put Evropske unije

Uloga Državnog tužilaštva je jednako bitna kao uloga svih drugih segmenata društva, ali je posebno važna, jer Državno tužilaštvo može da bude inicijator boljeg funkcionisanja drugih djelova sistema – poručio je vrhovni državni tužilac (VDT) Milorad Marković, tokom predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u okviru kog je realizovana emisija „Upoznajte tužilaštvo“.

VDT Marković je istakao da Tužilaštvo jeste dio pravosuđa Crne Gore i da nije u mogućnosti da samo uspostavi potpunu promjenu sistema i do kraja nas dovede na put Evropske unije.

„Značaj i uloga Državnog tužilaštva nalazi se u poziciji između Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, drugih državnih organa koji sprovode zakone i suda. Dakle tužilaštvo je taj vezivni elemenat u pravosudnom sistemu, jer u saradnji i komunikaciji sa Upravom policije, podstičući ih, ali i prihvatajući njihove inicijative, ulazi u izviđaje i istrage i gradi predmete koji će na kraju biti donijeti pred sud“ – naglasio je Marković.

Vrhovni državni tužilac dodao je da to znači da, ako Državno tužilaštvo, koje je nadležno da vodi izviđaj i istragu, ne bude radilo svoj posao na pravi način, neće donijeti predmete pred sud, koji treba da donese konačnu i pravosnažnu odluku.

„Time je odgovornost Državnog tužilaštva posebna i moja namjera jeste da se državnotužilačka organizacija unaprijedi i ima kapacitete da podstiče Upravu policije, druge državne organe, građane i građanke Crne Gore da podnose krivične prijave, da plijeni povjerenjem i da u svom kvalitetnom, efikasnom radu, zakonitom postupanju dovodi konkretne predmete pred sud i pred sudom ih zastupa, stvarajući uslove da se sve što predstavlja kršenje zakona, a nalazi se u domenu nadležnosti krivičnog pravosuđa, bude procesuirano” – istakao je Marković.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve