Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

Eksplozije kod Hersona i Zaporožja, uništena gasna stanica; U Gorlovci ranjeno devet civila

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, tokom posjete Sumskoj oblasti, izjavio je da je ukrajinska operacija u ruskoj Kurskoj oblasti motivisala njihove saveznika da im šalju još paketa pomoći. Sa druge strane, Kremlj je optužio ukrajinske vlasti da se ''igraju vatrom'', dan nakon što su ruske snage saopštile da su presrele ukrajinski dron u blizini nuklearne elektrane Kursk.

Rat u Ukrajini – 954. dan.

Zelenski: Na sastanku u Ramštajnu 12. oktobra biće predstavljen plan pobjede

Ukrajina će na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koji će biti održan 12. oktobra u Ramštajnu u Njemačkoj predstaviti “plan pobjede”, kojim se predviđaju koraci za okončanje rata sa Rusijom, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Spremamo se za Ramštajn 12. oktobra. Ovo će biti 25. susret, ali prvi na nivou lidera. Predstavićemo plan pobjede, jasne, konkretne korake za pravedan završetak rata. Odlučnost partnerskih zemalja i jačanje Ukrajine je ono što može da zaustavi rusku agresiju”, naveo je Zelenski na Telegramu.

On je dodao da će na tom sastanku partnerske zemlje dobiti od ukrajinske strane “sve detalje, sve argumente kako da se obezbijede rezultati u narednim mjesecima i na frontu i u diplomatskoj aktivnosti”.

Agencija navodi da će sastankom u Ramštajnu 12. oktobra predsjedavati predsjednik SAD Džozef Bajden.

Prihodko: Devet osoba povrijeđeno u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku

Devet osoba povređeno je jutros u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

Prihodko je napisao na Telegramu da je u napadu pogođen autobus, kao i jedna od gradskih upravnih zgrada, prenosi RIA Novosti.

Nekoliko dronova se u ranim jutarnjim časovima obrušilo na grad – jedan je pao na ulicu i pogodio autobus, povrijeđeno je šest osoba – vozač i pet putnika. Drugi dron je pogodio gradsku upravnu zgradu, povrijeđene su tri osobe, napisao je Prihodko na Telegramu.

Eksplozije kod Hersona i Zaporožja, uništena gasna stanica

U dijelu Hersonske oblasti odjeknule su eksplozije, a kako prenose mediji, oštećena je gasna stanica.

Vlasti navode da je oštećen i skladišni objekat u okviru gasne stanice.

Eksplozije usled vazdušnih napada ruske vojske odjeknule su i Zaporoškoj oblasti, a prema navodima šefa lokalne administracije Ivana Fjodorova, oštećeno je nekoliko objekata infrastrukture.

On je rekao da je u dijelu Zapodoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva odjeknulo sinoć najmanje 400 eksplozija.

I u Nikolajevu je oštećen objekat infrastrukture, međutim, nije precizirao o kakvom objektu je riječ.

Tokom noći ruske snage su napale infrastrukturni objekat u Nikolajevu, krstarećim raketama tipa Ks-59/Ks-69, saopštila je Nikolajevska oblasna državna uprava na Telegramu.

Nastavljeni međusobni napadi dronovima

Međusobni napadi bespilotnim letjelicama su nastavljeni – Rusija je navela da je oborila 18 ukrajinskih dronova iznad tri ruska regiona i Azovskog mora, dok je Ukrajina saopštila da je uništila 16 od 19 “šaheda” iznad zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, tokom posjete Sumskoj oblasti, izjavio je da je ukrajinska operacija u ruskoj Kurskoj oblasti motivisala njihove saveznika da im šalju još paketa pomoći.

Kremlj: Ukrajinske vlasti se ”igraju vatrom”

Sa druge strane, Kremlj je optužio ukrajinske vlasti da se “igraju vatrom”, dan nakon što su ruske snage saopštile da su presrele ukrajinski dron u blizini nuklearne elektrane Kursk.

Ruski istražitelji, takođe, tvrde da su Ukrajinci podmetnutom bombom u automobilu ubili zaposlenog u nuklearki Zaporožje, koja je od 2022. godine pod ruskom kontrolom.

Poljska je, u međuvremenu, navela da će do kraja ove godine početi da gradi prve elemente poboljšanih odbrambenih linija na svojim granicama sa Rusijom i Bjelorusijom.

Za to vrijeme, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će Minsk podržati Ukrajince u slučaju da Poljska krene na Ukrajinu i pokuša da otme njenu zapadnu teritoriju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve