Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

BIH nakon katastrofalnih poplava: Korigovan broj nastradalih – zvanično 13 mrtvih i 10 nestalih, spasioci strahuju za živote pet porodica

Voda se u Jablanici povukla, pa se razmjere štete još više vide

Situacija na poplavljenim područjima u BiH od jutros se popravlja, voda se u Jablanici povukla, pa su razmjere štete vidljiviji. Kako je javila reporterka N1 koja se nalazi u Jablanici, u selu Zlate poginula je trudnica nakon što je na nju palo drvo. Broj stradalih se još ne zna jer su vlasti jutros saopštile da su pogrešno izbrojane žrtve, odnosno da su neki poginuli duplo brojani.

Velike štete su zabilježene i u selima Glogošnica i Šabančići, ali su ljudi uspjeli da se spasu i pronašli su siguran smještaj tokom noći.

Ekipe civilne zaštite, Oružanih snaga i drugih službi su na terenu od sedam jutros i rade na pronalasku nestalih i otkopavanju ruševina ispod kojih se sumnja da ima ljudi.

Pratite dešavanja na portalu AKTUELNO

Turska spremna da pruži humanitarnu pomoć BiH nakon poplava

Ministarstvo spoljnih poslova Turske izrazilo je duboko žaljenje zbog gubitaka života uzrokovanih jakim kišama i klizištima u Bosni i Hercegovini i istaklo da je Turska spremna da pruži sve vrste humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini.

“Turska je spremna da pruži sve vrste humanitarne pomoći, a u saradnji sa vlastima BiH već su u toku napori za procjenu potreba i isporuku pomoći”, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Pogrešno izbrojane žrtve, u Jablanici i Konjicu stradalo 13 ljudi

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) saopštila je da je pogrešno izračunat broj žrtava poplava i da je na tom području stradalo ukupno 13 osoba.

Kako je navedeno na konferenciji za medije, jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju u Konjicu, a preostalih 12 je stradalo u Donjoj Jablanici, gdje je situacija najkritičnija.

U Fojnici su poginule još tri osobe, pa je zvanično ukupan broj nastradalih u poplavama u Bosni i Hercegovini do sada 16, prenosi portal Kliks.

Na području HNK traga se za ukupno deset osoba, od kojih za četvoro u Konjicu, a za šestoro u Jablanici, ali se pretpostavlja da je broj nestalih veći, rekao je portparol Vlade HNK Darko Juka.

Spasioci strahuju za živote pet porodica

Spasioci strahuju za živote pet porodica koje su živjele u kućama do kojih još nisu uspjeli da se dopru, javlja reporter RTS-a.

U Donjoj Jablanici bageri uklanjaju kamenje kako bi spasioci tragali za nestalima

Najteža situacija nakon poplava u BiH, u kojima je stradalo najmanje 20 ljudi, je u Donjoj Jablanici, koja je potpuno zatrpana odronom, odnosno, kako se sumnja, granitnim otpadom s obližnjeg kamenoloma.

To je dovelo do smrtnih slučajeva, a spasioci na ovoj lokaciji i dalje tragaju za nestalima, prenosi portal Kliks.

Na teren je pristigla mehanizacija koja uklanja kamenje, a veruje se da ispod kamenja ima zatrpanih ljudi.

Očekuje se da će Federalni štab civilne zaštite u 10 sati saopštiti prve informacije o rezultatima potrage i spasavanja tokom proteklog dana.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve