Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

Nastavljene borbe u Libanu; Hamas: Ubijen vođa brigada Al-Kasam

Hamasu bliski mediji su objavili da je Atalah ubijen uz troje članova porodice u izraelskom napadu na palestinski izbjeglički kamp u sjevernom libanskom gradu Tripoliju, piše Reuters. Predsjednik SAD Džozef Bajden je sinoć oštro govorio o premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i kazao da ne zna da li on koči postizanje mirovnog sporazuma sa palestinskim Hamasom da bi produžavanjem rata u Pojasu Gaze uticao na ishod predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra.

Said Atalah, vođa oružanog krila Hamasa, brigada al-Kasam, ubijen je na sjeveru Libana, prenosi Reuters pozivajući se na medij povezan s palestinskim pokretom.

Hamasu bliski mediji su objavili da je Atalah ubijen uz troje članova porodice u izraelskom napadu na palestinski izbjeglički kamp u sjevernom libanskom gradu Tripoliju, piše Reuters.

Izrael još nije komentarisao tu objavu. O Atalahu, kojeg agencije navode kao vođu brigada al-Kasam, ne postoji više informacija.

Izrael je sredinom jula eliminisao Mohameda Deifa, dugogodišnjeg vođu i jednog od osnivača tih brigada koje su predvodile napad na Izrael 7. oktobra. Deif je ubijen dan nakon što je u Teheranu likvidiran Hamasov politički vođa Ismail Hanija.

Borbe na granice Izraela i Libana, nove eksplozije u Bejrutu

Libanski militantni pokret Hezbolah je objavio da traju borbe protiv izraelskih snaga na granici, a svjedoci iz Bejruta prenose kako se u tom gradu ponovno čuju eksplozije.

Hezbolah je saopštio da izraelska vojska pokušava da uđe u južni libanski grad Odaiseh i da borbe traju, prenosi agencija Rojters.

Hamas: U Libanu ubijen vođa brigada Al-Kasam

Said Atalah, lider oružanog krila Hamasa, brigada Al-Kasam, ubijen je na sjeveru Libana, prenosi agencija Rojters pozivajući se na medij povezan s palestinskim pokretom.

Hamasu bliski mediji u subotu su objavili da je Atalah ubijen uz troje članova porodice u izraelskom napadu na palestinski izbjeglički kamp u sjevernom libanskom gradu Tripoliju, piše Rojters.

Da li iranske rakete mogu ozbiljno da naškode Izraelu

Iranska vojska je u utorak uveče, kako je saopšteno, ispalila oko 180 raketa na Izrael. Ovo je drugi napad Irana na ovu zemlju otkako je Izrael napao Gazu 7. oktobra.

Iranski državni mediji su saopštili da su mnoge rakete pogodile ciljeve u Izraelu i nanijele velike štete. Međutim, Izrael je ove izjave demantovao.

Zdravstvena zaštita „na udaru“

Desetine medicinskih radnika ubijeno je tokom 24-časovnog perioda izraelskog bombardovanja u Libanu, izjavio je u četvrtak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Najmanje 37 zdravstvenih ustanova zatvoreno je u južnom Libanu, a nekoliko bolnica u Bejrutu evakuisalo je osoblje i pacijente.

Zdravstveni i humanitarni radnici se bore da obezbijede negu sa ograničenim zalihama.

“Zdravstvena zaštita je i dalje na udaru“, rekao je on na brifingu u Ženevi.

Bajden: Ne znam da li Netanjahu koči mir da bi uticao na ishod izbora u SAD

Predsjednik SAD Džozef Bajden je sinoć oštro govorio o premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i kazao da ne zna da li on koči postizanje mirovnog sporazuma sa palestinskim Hamasom da bi produžavanjem rata u Pojasu Gaze uticao na ishod predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra.

“Nijedna administracija nije pomogla Izraelu više od moje”, rekao je Bajden i nastavio: “Nijedna, nijedna, nijedna! Mislim da bi Bibi (Netanjahu) toga trebalo da se sjeti. A da li on to pokušava da utiče na izbore, to ne znam, ali ne oslanjam se na to”.

Bajden je rijetko u sali za novinare u Bijeloj kući, a danas je došao i govorio o ocjeni jednog od svojih saveznika, demokratskog senatora iz Konektikata Krisa Marfija koji je ove sedmice rekao CNN-u da ga brine to što se Netanjahu malo zanima za postizanje mirovnog sporazuma, dijelom i zbog političke situacije u SAD.

Tramp: Izrael treba gađati iransku nuklearnu infrastrukturu
Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Tramp sinoć je rekao da Izrael treba ciljati nuklearnu infrastrukturu Irana, nakon što je aktuelni demokratski predsjednik Džo Bajden rekao da bi na mjestu Izraela „razmislio” o gađanju iranskih naftnih postrojenja.

Tenzije između Irana i Izraela su na visokom nivou, dok Izrael vaga opcije kako će odgovoriti Teheranu na napad balističkim projektilima, koji je Iran izveo u utorak kao odgovor na izraelsku vojnu akciju u Libanu.

Bajden je ranije rekao da bi na mjestu Izraela „razmislio o alternativama gađanju naftnih postrojenja”, dodavši da Izrael još nije odlučio kako će izvesti protunapad te da se o tome „još raspravlja”.

Tramp je kasnije u Sjevernoj Karolini kritikovao Bajdena i otišao korak dalje sugerišući da bi Izrael trebao „prvo gađati nuklearnu” infrastrukturu, a o ostalome „brinuti kasnije”, prenosi agencija France Presse.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve