Petak, 4 Oktobra, 2024
Rubrika:

PODGORIČANI OCIJENILI SPAJIĆA, ALI ON PO STAROM: Politika obmana se nastavlja

Zvuči smiješno da Spajić nekoga optužuje za laž, posebno kada se ima u vidu količina neisitina kojima je zatrpavao crnogorsku javnost u proteklim mjesecima. Ipak Spajić je u jednom u pravu - u odnosu na ono šta je uradio u posljednje četiri godine sa mjesta ministra finansija, a sada i premijera, njegova partija je ostvarila fenomenalan rezultat.

Najveći gubitnici izbora u Podgorici i Kotoru, Pokret Evropa sad, sudeći po izjavama njegovog prvog čovjeka Milojka Spajića, nijesu izvukli lekciju iz ocjene koju su im dali građani. Birači su jasno pokazali premijeru Milojku Spajiću da više ne vjeruju njegovim lažnim obećanjima, kalkulatorima, virtuelnim prikazima i video naseljima, putevima, platama, penzijama…

Umjesto odgovornog odnosa koji bi značio podnošenje ostavke nakon ovakvog debakla na izborima, Spajić je pribjegao opravdanjima.

„Izbori su izazvani protiv volje građana”, poručio je premijer Milojko Spajić iz PES-a nakon izbornog debakla u Podgorici.

“Nijesu mogli da sačekaju oktobar jer su se plašili oktobarskih zarada. Onolika kampanja laži je jedna potpuno lažna kampanja, pada u vodu. Ostvariti ovakav rezultat u nemogućim okolnostima, kada još nijeste mogli da dokažete ono što ste pričali u predizbornoj kampanji, mislim da je to fenomenalan rezultat”, kazao je Spajić.

Milojko Spajić – ronilac u mutnom

Zvuči smiješno da Spajić nekoga optužuje za laž, posebno kada se ima u vidu količina neistina kojima je zatrpavao crnogorsku javnost u proteklim mjesecima. Ipak Spajić je u jednom u pravu – u odnosu na ono šta je uradio u posljednje četiri godine sa mjesta ministra finansija, a sada i premijera, njegova partija je ostvarila fenomenalan rezultat. Jer je rezultat njegovog upravljanja državnim novcem, minus od više stotina miliona eura, uz zaduženje od dvije milijarde u posljednje četiri godine, od čega milijarda i po u njegovom mandatu.

Poređenja radi, vlade DPS-a su se od 2006. godine do 2020. zadužile tri milijarde eura od čega za auto-put milijardu eura. Kapitalna ulaganja, dakle izgradnja puteva, škola, vrtića u tom periodu veća su do zaduženja i iznose oko tri i po milijarde eura.

Vlade u posljednje četiri godine nijesu uradile ništa. Nema škola, vrtića, bolnica, puteva… jedva da su uspjeli i da završe ono što je započeto.

Umjesto povećanja zarada, građani su dobili poresko pretumbavanje bruto zarade, gdje nijesu mnogo zaradili ali su puno izgubili. Povećanje neto zarade usvajanjem seta zakona, neće se ni osjetiti na kvalitetu života, jer su povećani porezi na niz dobara i usluga koji će neizbježno voditi i ka većoj inflaciji. Osim toga, mogu se očekivati i veći i organizovaniji zahtjevi u javnoj upravi i administraciji za povećanjem koeficijenata, jer se nepravedno dijeli zajedničko dobro – novac. Čak i brucoši na ekonomiji znaju da je poresko povećanje zarada, odnosno administrativni rad, put ka inflaciji, jer se vrši pritisak na državni budžet za povećanjem svih ostalih kategorija.

Da će inflacija nastaviti da raste u narednim mjesecima, posebno nakon primjene Evrope sad 2, ekonomisti nemaju dilemu. Kao što im je potpuno jasno i da od ovog programa najviše koristi imaju vlasnici velikih privatnih kompanija, kojima će Spajić tako na godišnjem nivou da uštedi milione koji su trebali da se slivaju u državni budžet. Mala i srednja preuzeća, kojih je u našoj državi najviše, sa druge strane, teže će podnijeti ovaj teret, posebno na sjeveru države.

Debakl u Podgorici najbolji odgovor građana na demagogiju Spajića i njegovih ministara

Osim što sada nijesu ništa dobili, građani su mnogo izgubili, kratkoročno i dugoročno. Prvo, kako nadomjestiti minus od više stotina miliona eura u budžetu, koliko je koštao Spajićev preizborni program, a drugo, koliko će penzije primati kada za deset i više godina steknu to pravo.

Nemušta objašnjenja o tome kako će penzije rasti jer raste bruto plata mogu da progutaju samo oni naivni. Jer upravo je u tome trik – bruto plata ne raste. Raste neto zarada, na uštrb penzionih ulaganja.

Kako to izgleda na primjeru Podgorice, nedavno je objavio i Fidelity consalting.

U postu pod naslovom Prevara teška preko 200 miliona eura godišnje za 100 i kusur hiljada građana Podgorice, Fidelity navodi:

Jedna od najvećih prevara u crnogorskoj ekonomskoj istoriji je prevara u vezi obećanog povećanja svih plata koje iznose preko 565 eura za 25 odsto (famozni kalkulator ES2).

Obzirom da nas i dalje ubjeđuju da su ispunili bilbord obećanja, sada ćemo izračunati koliko je ta prevara koštala građane Podgorice“.

Prema podacima Monstata, u Podgorici radi 113.000 ljudi, dok je prosječna neto plata 875 eura.

Prema sklonjenom kalkulatoru, nova prosječna plata je trebalo da iznosi 1.090 eura, odnosno povećanje je trebalo da iznosi 215 eura.

Kako je PES odustao od programa Evropa sad 2, povećanje prosječne plate će iznositi svega oko 58 eura, pri čemu će se urušiti penzioni fond.

Što se veli, 100 i kusur hiljada Podgoričana je prevareno za 157 eura mjesečno ili 1.884 eura godišnje.

Ukupna godišnja suma za koju prevareni zaposleni građani Podgorice, njih 113.000, iznosi enormnih 213 miliona eura godišnje.

Ne treba zaboraviti da u ovu cifru ne ulazi povećanje PDV-a, akzica na vina, on line trgovinu ali i novo poskupljenje goriva jer će se trošak markiranja goriva prenijeti na građane…

Analiza Fidelity-ja se odnosi samo na Podgoricu, ali plastično demantuje Spajića da bi, samo da su izbori održani u oktobru, ubjedljivo dobio. Moguće je da je realnost potpuno drugačija – samo mjesec dana kasnije, Spajić bi teško prešao i cenzus.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
04.10.2024-13:09 13:09

On je obicni sarlatan, prevarant i lazov i vjeruje mu glupi i prtimitivni narod!

Spajic
04.10.2024-14:41 14:41

je ovim priznao da je htio da kupuje glasove sa novcem građana ali se nije potrefilo da u budžtu ima novca pa je pokusavao sa odloži izbire nebi li lažno podigao plate i nq taj način prevario i kupio građane ne svatajući da su ga građani prepoznali kao prevaranta, jer posli svega sto je koristio sve državne resurse i on i ministri doživo je krah i umjesto da to prizna on prića lažavine što govoti o kakvom čovjeku je riječ…sramno

Parajlija
04.10.2024-15:51 15:51

Apsolutno ispravan komentar.
Kratko i jasno. Nema se što dodati
osim da zamolim Spajića i onoga
zadriglog Radunovića da mi pošalju bankovne instrukcije da kupim jedan
“Pent House” na Veljem Brdu sa
pogledom na sve četri strane?