Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Rubrika:

Raonić će mjesečno primati 3.500 eura, otpremnina 25 do 30.000 eura

O tome je javnost obavijestila članica Savjeta Marijana Camović Veličković

Savjet Radio Televizije Crne Gore usvojio je većinom glasova na danas odražanoj elektronskoj sjednici Predlog ugovora o radu generalnog direktora Javnog serbisa, prema kome će Raonić mjesečno primati 3.500 eura.

O tome je javnost obavijestila članica Savjeta Marijana Camović Veličković.

“Važna je i činjenica da se ugovor o radu donosi 33 dana nakon imenovanja i stupanja na dužnost generalnog direktora. Donošenje važnog dokumenta kakav jeste ugovor o radu generalnog direktora bi trebalo da se donosi na mnogo ozbiljniji način, a ne samo da se da saglasnost i da se potpiše ono što je dostavio Boris Raonić“, kazala je Camović Veličković.

Kao posebno problematične odredbe Predloga ugovora ona je istakla članove 5 gdje je definisana zarada i 10 gdje je definisana otpremnina koja bi, kako je kazala, iznosila 25 do 30.000 eura.

“Jasno je da je cilj da se opet Raoniću obezbijedi najveća zarada u javnom sektoru ali u ovom ugovoru je to urađeno na nezakonit način. Opet se koriste pojmovi koje nijesu dobro rastumačili oni koji su htjeli efekat maksimalne zarade pa se miješaju termin ugovorene zarade i zarade koju propisuje Kolektivni ugovor“, kazala je Camović Veličković.

Ugovorena zarada se, kaže, ugovara.

“Pošto u Javnom servisu postoji Kolektivni ugovor koji za poziciju generalnog direktora predviđa koeficijent složenosti posla 20,75 (kako je i navedeno u predlogu ugovora o radu) u ugovoru o radu se mora konstatovati da je to zarada generalnog direktora. Uvećana za minuli rad. I to je sve. U ovom slučaju to bi bilo oko 1.850 eura u neto iznosu (plus minuli rad), bruto iznos je oko 2.500 eura. Sve preko toga je nezakonito“, ističe Camović Veličković.

Podsjeća da je predloženo da se ovaj iznos uvećava svakog mjeseca za još po dvije prosječne neto zarade u RTCG iz prethodnog mjeseca.

“Ili u novcu za još po najmanje 1.600 eura, što je gotovo dupliranje zarade. Da li mjesečni rad generalnog direktora RTCG zaista vrijedi 3.500 eura? Sve pitam jer zastupate interes javnosti. Takva zarada bi bila nezakonita, suprotna kolektivnom ugovoru, čista diskriminacija svih ostalih zaposlenih u RTCG ali i javnom sektoru“, istakla je Camović Veličković.

Napominje da za dodjelu stimulansa mora da postoji pravilo, mjerljiv sistem radnog učinka iz mjeseca u mjesec…

“Sve to u ovom slučajune postoji a ako se doda i namjera da se iz Statuta RTCG brišu odredbe koje obavezuju generalnog direktora da Savjetu podnosi izvještaj o radu u potpunosti se poništava svrha postojanja Savjeta koji će biti tijelo bez nadležnosti a generalni direktor osoba koja bukvalno nikome ni u teoriji ne podnosi račun za svoj rad. Jasno je da je tako rađeno protekle tri godine jer mi taj izvještaj o radu nikad nijesmo ni dobili ali je makar postojala formalna obaveza u Statutu, čisto da Savjet ne bude obična ljuštura“, naglasila je Camović Veličković.

Ističe da o ovome treba razgovarati na sjednici, a ne samo konstatovati ko je za.

“To znamo da će biti svi koji se izjasne ali ipak treba da se zna za šta se glasa“, zaključila je Camović Veličković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve