Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Rubrika:

MUP: Tokom četvrtka i petka područje Crne Gore pod uticajem ciklonske aktivnosti, kiša, pljuskovi, moguće poplave…

Kazali su da se očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz povremeno umjerenu do jaku kišu, pljuskove i grmljavinu.

Tokom četvrtka i petka (3. i 4. oktobra), područje Crne Gore biće pod uticajem ciklonske aktivnosti, sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva. Ovaj meteorološki sistem donijeće seriju frontalnih talasa iznad Balkana, što će prouzrokovati izrazito nestabilne vremenske prilike i obilne padavine na teritoriji naše zemlje, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kazali su da se očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz povremeno umjerenu do jaku kišu, pljuskove i grmljavinu.

“Intenzivne padavine su naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dijela dana. Lokalno može pasti između 150 i 200 litara kiše po metru kvadratnom”, dodaje se.

Iz MUP-a navode da će od sredine dana u petak, u jugozapadnim djelovima zemlje, padavine početi da slabe, a do poslijepodnevnih sati očekuje se prestanak padavina u većem dijelu Crne Gore.

“Vjetar će biti južnih smjerova, umjeren do jak, dok su u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prijepodneva, mogući udari olujne jačine. Duž obale, more će biti talasasto do veoma talasasto, s postepenim smirivanjem talasa krajem petka. Zbog obilnih padavina, moguće su lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predjele”, navodi se u saopštanju.

Iz Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovali su na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mjere zaštite kako bi umanjili potencijalne posljedice ovih vremenskih nepogoda.

Dali su sljedeće preporuke:

  • Pratite zvanična saopštenja- redovno pratite informacije i upozorenja nadležnih institucija putem medija;
  • Pripremite se za nepogode- osigurajte vašu imovinu, posebno ako živite u područjima koja su podložna poplavama ili jakim vjetrovima;
  • Izbjegavajte putovanja-ukoliko nije neophodno, izbjegavajte putovanja, naročito u planinskim predjelima i područjima koja su sklona odronima;
  • Budite spremni na prekide u snabdijevanju-pripremite najvažnije u slučaju prekida u snabdijevanju vodom, strujom ili komunikacijama.

“Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda. Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu”, piše u saopštenju.

“Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti”, zaključuje se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve