Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Rubrika:

Nova misteriozna smrt: Putinov saveznik mrtav, pronađen je s prostrjelnom ranom blizu Moskve

Vijest o njegovoj smrti podijelio je vozač trka rođen u Ukrajini i politički komentator Igor Suško, koji je izrazio skepticizam prema tvrdnjama o Zavizenovljevom samoubistvu

Visokopozicionirani ruski zvaničnik, za kojeg se tvrdi da je imao bliske finansijske veze s Vladimirom Putinom, pronađen je sinoć mrtav.

Tijelo Konstantina Zavizenova (50) pronašao je sinoć njegov sin u seoskoj kući u okrugu Istra u Moskvi, piše državna novinska agencija RIA Novosti.

Agencije za sprovođenje zakona izjavile su za tu smrt da se preliminarno smatralo da je riječ o samoubistvu, ali neki sumnjaju u to.

Prokremaljski portal: Zavizenov se opijao prije smrti, njegov sin je pronašao poruku na stolu

“Zavizenov se opijao destak dana prije smrti”, piše prokremaljski portal Lenta.

Lenta navodi da je njegov sin pronašao poruku i alkohol na stolu u kući, prije nego što je čuo pucanj u drugoj prostoriji kuće. Lenta je takođe objavila da je Zavizenovljeva supruga nedavno uhvatila u vanbračnoj aferi te je podnijela zahtjev za razvod.

Vijest o njegovoj smrti podijelio je vozač trka rođen u Ukrajini i politički komentator Igor Suško, koji je izrazio skepticizam prema tvrdnjama o Zavizenovljevom samoubistvu.

“Konstantin Zavizenov, bivši ministar energetike i industrije uglja za okupiranu Narodnu Republiku Lugansk u Ukrajini, ubijen je u Moskvi hicem iz vatrenog oružja u glavu”, napisao je Suško na X-u. “On je imao samo jedan stepen odvojenosti od samog Putina kroz mafijašku porodicu Kovalčuk”, objavio je.

Povezanost s Kovalčukom, kojeg su zvali “Putinovim ličnim bankarom”

Prema ruskom Telegram kanalu Cheka-OGPU – tajnom izvoru vijesti za informacije o ruskim političkim ličnostima – od 2010. do 2016. Zavizenov je bio direktor ili direktor upravljanja rizikom u Inter RAO-u, energetskom holdingu sa sjedištem u Moskvi.

U vrijeme Zavizenovljevog imenovanja, firmu, jednu od najvećih energetskih kompanija u zemlji, vodio je Boris Kovalčuk, sin Jurija Kovalčuka.

Kovalčuk je ruski milijarder, vlasnik firme i oligarh, kojeg je ruski novinar Mihail Zigar, koji je kritikovao ruskog predsjednika, opisao kao “de facto drugog čovjeka u Rusiji”. Radio Liberty, koji finansira američka vlada, nazvao ga je “Putinovim ličnim bankarom”.

Zavizenov je prije bio ministar genergetike i industrije uglja za Narodnu Republiku Lugansk, međunarodno nepriznatu separatističku regiju u istočnoj Ukrajini, uspostavljenu 2014. nakon revolucije Majdana u Ukrajini.

Kao član samoproglašene vlade Oblasti, koju je Rusija pripojila 2022., Zavizenov je imenovan na svoju dužnost u avgustu te godine, a potom se uključio u separatističke aktivnosti u regiji.

Zavizenov bio odgovoran za organizovanje referenduma s ciljem integracije Luganska u Rusiju

Takođe je bio odgovoran za organiziranje referenduma s ciljem integracije Luganska u Rusiju, prema web stranici za praćenje sankcija OpenSanctions.

Iako je smijenjen sa svoje dužnosti u junu 2023., njegova uključenost donijela mu je mjesto na spisku osoba koje su sankcionisali Evropska unija, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo i nekoliko drugih zemalja.

Zavizenov je takođe uvršten na spisak ratnih pokretača koji je objavila Fondacija za borbu protiv korupcije. Riječ je o organizaciji koju je osnovao istaknuti opozicionar i Putinov kritičar Aleksej Navalni, koji je umro u februaru ove godine u ruskom zatvoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve