Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Rubrika:

Tramp: Već dugo pričam o Trećem svjetskom ratu, Haris: Iran destabilizujuća snaga

''Prije kratkog vremena Iran je lansirao 181 balističku raketu na Izrael… Već dugo pričam o Trećem svjetskom ratu i ne želim da predviđam jer se predviđanja uvjek ostvaruju. Mi nećemo davati predviđanja…ali su veoma blizu globalnoj katastrofi'', rekao je Tramp

Nekoliko sati prije potpredsjedničke debate bivši američki predsjednik Donald Tramp, koji je i kandidat republikanaca na predstojećim izborima u SAD obratio se okupljenima na svom predizbornom skupu u Viskonsinu i osudio Bajdenovu administraciju zbog napada Irana na Izrael. Kandidatkinja demokrata Kamala Haris rekla je da je Iran destabilizujuća i opasna sila na Bliskom istoku i da pruža punu podršku odluci predsjednika Džozefa Bajdena da ovlasti američku vojsku da presretne i neutrališe iranske rakete.

“Prije kratkog vremena Iran je lansirao 181 balističku raketu na Izrael… Već dugo pričam o Trećem svjetskom ratu i ne želim da predviđam jer se predviđanja uvjek ostvaruju. Mi nećemo davati predviđanja…ali su veoma blizu globalnoj katastrofi“, rekao je Tramp.

Kako je kazao, „imamo nepostojećeg predsjednika i nepostojećeg potpredsjednika koji bi trebalo da su zaduženi za to, ali niko ne zna šta se dešava“.

Tramp je optužio predsjednika Bajdena i potpredsjednicu Kamalu Haris za slabo vođstvo na svjetskoj sceni.

“Zato je Izrael maloprije bio na udaru. Zato što više ne poštuju našu zemlju. Takozvani neprijatelj više ne poštuje našu zemlju“, rekao je Tramp.

On je rekao da su Bajden i Haris učinili Iran bogatim za vrlo kratko vrijeme.

“Oni sada imaju 300 milijardi dolara. Oni su bogati. Mislim, plaćaju šest milijardi svaki put kada imaju nekoga ko je kidnapovan, to je uvjek šest milijardi dolara“, rekao je Tramp.

Iran je, kako je kazao Tramp, bio na ivici bankrota i nisu imali novca.

“Nisu imali novca za Hamas. Nisu imali novca za Hezbolah. Ljudi protiv kojih se sada bore, bili bi voljni da naprave bilo kakav dogovor, ali ih je preplavio američki novac…“, rekao je Tramp.

Na odvojenom predizbornom događaju u Milvokiju kasnije u utorak, novinar je upitao Trampa o primedbama koje je iznio prošle nedjelje nakon dva atentata.

“Prošle nedelje ste sugerisali da ćete, ako Iran pokuša da vas napadne, razneti zemlju u paramparčad. Kako biste se nosili sa Iranom u ovom trenutku bez američkih snaga? Da li biste koristili američku silu?“, pitao je novinar Trampa.

“Znate, ne bih bio tu da su to uradili. Ali pretpostavimo da nisam tu, predsjednik Sjedinjenih Država bi trebalo da raznese tu zemlju u paramparčad, jer vi to ne možete da uradite“, odgovorio je Tramp. „I predsjednik treba da da izjavu u tom smislu“, dodao je on.

Tramp je dodao da Iran nije bio u poziciji da sponzoriše terorizam kada je on bio u Bijeloj kući. Naveo je i da je Bajdenova administracija izdala ukidanje sankcija u septembru 2023. godine, čime je dozvoljeno da se šest milijardi dolara zamrznutih iranskih sredstava prebaci iz Južne Koreje u Katar kao dio sporazuma o oslobađanju petoro pritvorenih Amerikanaca u Iranu.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris, i kandidatkinja demokrata za predsjednika na predstojećim izborima, izdala je oštro upozorenje u vezi sa destabilizujućim uticajem Irana na Bliskom istoku, ubrzo nakon što je Iran lansirao balističke rakete na Izrael, a koje su došle posle intenziviranih vojnih operacija Izraela u Libanu.

Haris, Foto: Agencije

“Jasno mi je da je Iran destabilizujuća, opasna sila na Bliskom istoku“, rekla je Haris u izjavi. Ona je takođe ponovo potvrdila svoju posvećenost odbrani Izraela, rekavši da će „uvjek  obezbijediti da Izrael bude sposoban da se brani od Irana i terorističkih militanata koje podržava Iran“.

Haris je istakla punu podršku odluci predsjednika Džozefa Bajdena da ovlasti američku vojsku da presretne i neutrališe iranske rakete.

“Prvi pokazatelji su da je Izrael, uz našu pomoć, uspio da pobijedi ovaj napad“, dodala je ona.

Haris je ponašanje Irana opisala kao „agresivno“ i obećala da će sarađivati sa saveznicima SAD na suzbijanju destabilizujućih akcija Irana.

“Vašington će raditi sa svojim saveznicima da poremeti iransko agresivno ponašanje“, rekla je ona ukazujući na strategiju koja uključuje i vojnu podršku Izraelu i diplomatske napore da se suprotstavi uticaju Irana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve