Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Rubrika:

Italija i Švajcarska mijenjaju svoju granicu na Alpima

Dvije zemlje su se dogovorile da promijene granicu ispod kultnog vrha Materhorna, jednog od najviših vrhova Alpa, koji gleda na Cermat, popularnu skijašku destinaciju

Dio granice između Italije i Švajcarske biće ponovo iscrtan kako se glečeri koji obilježavaju granicu tope.

Dvije zemlje su se dogovorile da promijene granicu ispod kultnog vrha Materhorna, jednog od najviših vrhova Alpa, koji gleda na Cermat, popularnu skijašku destinaciju.

Dok se državne granice često smatraju fiksnim, veliki dijelovi švajcarsko-italijanske granice definisani su glečerima i sniježnim poljima.

“Topljenjem glečera ovi prirodni elementi evoluiraju i redefinišu nacionalnu granicu” navodi se u saopštenju švajcarske vlade u petak.

Promjene granica su dogovorene još 2023. godine, a švajcarska vlada je u petak zvanično odobrila prilagođavanje. U Italiji je u toku proces za odobrenje. Čim obje strane potpišu, sporazum će biti objavljen i detalji o novoj granici, saopštila je švajcarska vlada.

Evropa je kontinent koji se najbrže zagrijeva na svijetu i uticaj na njene glečere je jak.

U Švajcarskoj se tope alarmantnom brzinom. Glečeri u ovoj zemlji izgubili su četiri odsto svoje zapremine prošle godine nakon rekordnih šest odsto izgubljenih 2022. godine.

Čak i uz najambicioznije klimatske akcije, do 2100. godine može nestati do polovine glečera na svijetu, prenosi “24Sedam”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve